Световен ден на пациентската безопасност

На 17 септември международната здравна общност отбелязва деня на пациентската безопасност. Като специалисти, които от 15 години защитават правата на пациентите, се включваме в тази  инициатива. Безопасността на пациентите е сериозен проблем за общественото здраве. Отраслите с по-висок риск, като авиация и ядрена промишленост, имат много по-добри показатели, отколкото в здравеопазването. Подобряването на безопасността на пациентите е едно от най-големите предизвикателства пред здравната система и засяга специалисти, компании за медицински технологии, финансови институции и регулаторни органи.

>> прочети повече
 
Как присъствието на акушерките влияе върху грижите и резултатите от раждането?

Въпреки че делът на болничните раждания, посещавани от акушерки, непрекъснато нараства, влиянието на тяхното присъствие върху грижите за раждането и перинаталните резултати остава неясно. Едно проучване от края на 2018 г., публикувано в Birth, сравнява грижата по време на раждане и резултатите от раждането между здрави, нискорискови първораждащи жени, които раждат в медицински центрове в САЩ с комбинирани (от акушерки и лекари) грижи с такива, осъществявани само от лекари.

>> прочети повече
 
Училище за родители 2019 - индивидуално и безплатно

Уважаеми бъдещи родители, и през 2019 г. продължава нашата инициатива Безплатно училище за родители, която се провежда от Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив.

Занятията ни се провеждат всеки работен ден в удобно за вас време след предварително записване на тел. 0893 530 580 или 032 81 06 83 и са с продължителност до 45 минути. Примерни теми можете да намерите в статията Училище за родители.

продължава>
 
Дерматологичният овес за уязвимата кожа

Скъпи бъдещи и настоящи майки!

Целта на нашето училище за бъдещи родители, което от години е индивидуално и безплатно, е да ви предоставяме информация за различни аспекти на бременността и раждането. С тази статия продължаваме да ви запознаваме с полезните продукти на нашите партньори от A-Derma.

>> прочети повече
 
Омега-3 за здравето на вашето бебе

Наред с другите важни витамини и минерали, които една бъдеща майка трябва да си набавя, от ключово значение е и достатъчният прием на Омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в по-големи количества в някои морски студеноводни риби, като херинга, сьомга и др., които е препоръчително да присъстват в диетата ни поне два пъти седмично. Част от докозахексаеновата киселина (DHA) се поема от плода чрез плацентата, ето защо е препоръчително бъдещите майки да увеличат хранителния прием на тази важна съставка (с около 200 mg дневно над количествата, които по принцип приемат). DHA e необходима на плода и на новороденото, защото участва в изграждането на мозъчните структури и очната ретина.

>> прочети повече
 
Въпроси за курса по клинична анатомия и ембриология

Драги студенти, след няколко дни предстои да започне ежегодния курс по клинична анатомия, организиран и провеждан от Катедра "Анатамоия, хистология и ембриология" към Медицински университет град Пловдив. За мен ще е чест и удоволствие отново да открия курса с първата лекция по клинична ембриология и свързана паталогия, на 14 февруари 2019 г. в 16 ч. В тази връзка съм ви подготвила въпроси, някои от които можем да обсъдим по време на лекцията. Въпросите могат да имат повече от един верен отговор и целят да провокират вашето клинично мислене. На всички студенти, които ми изпратят отговори на въпросите на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , ще изпратя кратък коментар.

Забележка: всички въпроси от теста са взети от практиката и са основани на реални ситуации и реакции от страна на пациенти и лекари.

Ваша д-р Мариела Даскалова

>> прочети повече
 
Garden of Life PRENATAL

Garden of Life PRENATAL - за да дадете най-доброто на Вас и Вашето бебе!

Чисти и безопасни продукти от световния лидер Garden of Life.

За да дадете най-добрия старт в живота на вашето бебе.

Преди, по време и след бременността.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие с д-р Мариела Даскалова

Нашите бременни са любознателни и се интересуват от всички детайли на вътреутробното развитие. За тях и за другите четящи хора е предназначена поредицата на д-р Мариела Даскалова, в която тя като ембриолог разказва за развитието на бебето по седмици. Цялата поредица можете да проследите на страниците на Puls.bg. За улеснение сме събрали всички линкове на едно място. Приятно четене!

прочети повече >>
 
Готови ли сте за родилното?

Написахме тези указания, за да сме в помощ на нашите бременни при подготовката им за родилното отделение. В мрежата е пълно с различни списъци за родилното в зависимост от изискванията на лечебното заведение. Понякога е доста объркващо какво точно да сложим в чантата за раждане, дали няма да забравим някои важен документ, а да вземем неща, които няма да са ни нужни. В този списък сме сложили всички необходими за раждането неща и сме махнали излишните.

прочети повече >>
 
Протеини по време на бременност

Въпроси и отговори за протеините по време на бременност. Статията е любезно предоставена от нашите партньори Прегнако ООД.

прочети повече >>
 
Училище за родители 2018 - индивидуално и безплатно

Уважаеми бъдещи родители, и през 2018 г. продължава нашата инициатива Безплатно училище за родители, която се провежда от Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив.

Занятията ни се провеждат всеки работен ден в удобно за Вас време след предварително записване на тел. 0893 530 580 или 032 81 06 83 и са с продължителност до 45 минути. Примерни теми можете да намерите в статията Училище за родители.

прочети повече >>
 
Съвети за пациента относно лекарствената безопасност

Уважаеми пациенти, с тази статия ще ви информариме относно фалшивите лекарства и начините за предпазване от тях. Съветите са разработени с помощта на специалистите от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

прочети повече >>
 
НАРЕДБА № 1 ОТ 8 ФЕВРУАРИ 2011 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ, КОИТО МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, АКУШЕРКИТЕ, АСОЦИИРАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И ЗДРАВНИТЕ АСИСТЕНТИ МОГАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ПО НАЗНАЧЕНИЕ ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНО

В тази наредба, издадена от министъра на здравеопазването, се определят дейностите на изброените здравни специалисти.

Обнародвана е в ДВ. бр.15 от 18 Февруари 2011г., изм. ДВ. бр.50 от 1 Юли 2011г.

прочети повече >>
 
Пренатален тест Verifi на американската компания Illumina, вече достъпен и в България!

Доказано високо чувствителен, ефективен и точен, Verifi разкрива най-разпространените хромозомни анеуплоидии на Вашето бебе, още в 10-та гестационна седмица! Пренатален тест Verifi, в сравнение с останалите тестове, е лидер по следните показатели:

прочети повече >>
 
Европейска харта за правата на пациентите

Европейската харта за правата на пациентите е разработен през ноември 2002 г. от "Мрежа за активно гражданско общество" (Active Citizenship Network) в сътрудничество с 12 граждански организации от различни страни на Европейския съюз (ЕС). Европейската харта за правата на пациентите посочва 14 пациентски права, които заедно имат за цел да се гарантира "високо ниво на защита на човешкото здраве" (член 35 от Хартата на основните права на ЕС), както и да се гарантира високо качество на услугите, предоставяни от различните национални здравни системи в Европа.

прочети повече >>
 
Здравна информация и лекарска тайна

В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с това, как е регламентирана законодателно здравната информация и лекарската тайна в България. Запазването на лекарската тайна е част от правото за зачитане на личния живот и важността ѝ е регламентирана в редица документи.

прочети повече >>
 
Профилактика на стерилитета

„Не искам скоро да имам дете." Често чуваме това от младите жени и мъже, които искат първо да се образоват, да направят кариера, да постигнат финансова стабилност и чак тогава смятат да търсят сериозен партньор и да планират да бъдат родители.

Има стъпки, които могат да бъдат предприети, дори ако сте млад човек и мисълта за собствено дете да е последното нещо, за което мислите в момента.

прочети повече >>
 
Училище за родители 2016 - индивидуално и безплатно

Уважаеми бъдещи родители, и през 2016 г. продължава нашата инициатива Безплатно училище за родители, която се провежда от Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив в партньорство с Тъканна банка Садаса 2007.

Занятията ни се провеждат всеки работен ден в удобно за Вас време след предварително записване на тел. 0893 530 580 или 032 81 06 83 и са с продължителност 45 минути. Примерни теми можете да намерите в статията Училище за родители.

Предимствата на нашето училище са:
прочети повече >>
 
Каним ви на училище с нашите партньори и приятели

Уважаеми бъдещи родители!

Продължава нашето училище за бъдещи майки и татковци, което се провежда индивидуално и е безплатно. Заслуга за това имат нашите партньори:

прочети повече >>
 
Безплатно училище за родители

Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив в партньорство с фирма Bioshield Ltd. Sofia стартираме БЕЗПЛАТНО УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ.

Занятията ни се провеждат всеки работен ден в удобно за Вас време след предварително записване на тел. 0893 530 580 или 032 81 06 83 и са с продължителност 45 минути. Примерни теми можете да намерите в статията Училище за родители.

Предимствата на нашето училище са:
прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 2 от 3