Допълнителни диагностични маркери при хабитуални аборти

От м. май 2011 г. към стандартните изследвания за предразположения към тромбофилия добавяме два допълнителни генетични маркера – изследване на полиморфизмите I/D в ACE гена и Val34Leu във Factor XIII гена при повтарящи се спонтанни аборти.

Повече информация за приложението на маркерите в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив можете да намерите в темата Полиморфизми I/D в ACE гена и Val34Leu във Factor XIII гена.

прочети повече>>
 
Програма "Майчино здравеопазване" към НЗОК

Уважаеми пациенти и колеги, предлагаме на вашето внимание дейностите за 2011 г., които НЗОК финансира по прпограмата "Майчино здравеопазване" за бременни с нормална бременност и бременност с риск. Дейностите се извършват от общопрактикуващ лекар при нормална бременност или от лекар специалист по акушерскво и гинекология и са регламентирани в Националния рамков договор за 2011 г., Приложение №15 и Приложение №17.

прочети повече>>
 
Предизвикателството повтарящи се спонтанни аборти

От м. април 2011 г. добавяме изследване на 4 нови генетични маркера, свързани с трофобластната инвазия и регулацията на фибринолизата:

 • Полиморфизъм 936C/T в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
 • Полиморфизъм 1154G/A в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
 • Полиморфизъм +505A/G в TAFI гена /тромбин-активиран инхибитор на фибринолизата/
 • Полиморфизъм в ANXA5 гена /анексин 5/ - M1/M2 хаплотип
прочети повече>>
 
Диагностичен пакет анеуплоидии при спонтанни аборти

Високата честота на спонтантите аборти правят проблема изключително важен. Със спонтанен аборт завършват към 15% от всички бременности, като спонтантите аборти през първи триместър най-често /в 60%/ са в резултат на хромозомни аномалии. От тях с най-висока честота се срещат анеуплоидиите, свързани с хромозоми 16, 14 и 22. Тези хромозомни патологии са несъвместими с живота и се препоръчва тяхното изследване в абортивен материал от ранни аборти или при ултразвукови данни за вродени аномалии.

прочети повече>>
 
Допълнителен тест за диагностика при спонтанни аборти и дефекти на невралната тръба

Към стандартния панел вродени тромбофилии се добавя още един рисков фактор: полиморфизмът G66A в MTRR гена.

От м. януари 2011 г. към стандартния панел вродени тромбофилии добавяме още един рисков фактор - полиморфизмът G66A в MTRR гена. Тестът е приложим за диагностика на следните състояния:

 • спонтанни аборти
 • предишни бременности с дефекти на невралната тръба
 • затруднения в усвояването на фолиевата киселина /витамин В9/
 • ниски нива на витамин В 12
прочети повече>>
 
Нов тест за диагностика при съмнение за пукнат околоплоден мехур

Тестът за изтичане на околоплодна течност при съмнение за пукнат околоплоден мехур представлява бърз неинвазивен метод за качествено имунохроматографско определяне в амбулаторни условия на амниотична течност във вагиналния секрет на бременната жена. Тестовата система AmniSure осигурява качествени резултати, които превъзхождат по бързина, точност, специфичност, чувствителност и надеждност съществуващите към момента методи. Повече информация за приложението на теста в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив можете да намерите в статията Тест за околоплодна течност.

прочети повече>>
 
Извънредни дни за изследвания

Уважаеми пациенти,

във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив ви уведомяваме, че кръв за имунологични изследвания ще се взима на 27-ми декември /четвъртък/, а за биохимичен скрининг - на 21-ви декември /вторник/, 27-ми декември /четвъртък/ и на 5-ти януари /сряда/. Необходимо е предварително записване.

прочети повече>>
 
Биохимичен анализ на еякулата

Биохимичният анализ на еякулата е допълнителен тест за уточняване на причините за инфертилитет при мъжа. С клинично приложение са следните спектрофотометрични маркери, специфични за отделните органи:

 • секреторният капацитет на епидидимите се оценява с изследване на неутрална алфа-глюкозидаза
 • секреторният капацитет на простатната жлеза се оценява с изследване на лимонена киселина
 • секреторният капацитет на семенните мехурчета се оценява с изследване на фруктоза
прочети повече>>
 
Фетален фибронектин - допълнителен тест за оценка на риска от преждевременно раждане

Преждевременното раждане е сериозно усложнение на бременността и най-важният проблем в перинатологията. Раждането преди термин е причина за 70% от неонаталната смъртност и за 50% от дългосрочните неврологични усложнения при новородените, голяма част от които инвалидизиращи, като умствено изоставане, церебрална парализа, централна слепота и затруднения в процесите на запаметяване. При недоносените деца съществува по-висока смъртност, както и част от недоносените деца поради незрялост на техния организъм се приспособяват по-трудно към извънутробния живот, изискват специални грижи при отглеждането и могат да имат трайни увреждания на здравето.

прочети повече>>
 
Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Националната АНТИСПИН кампания “Презерватирай се”

В България към 25.11.2010 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 1252 ХИВ-позитивни лица.

Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000. Това сочат изчисленията на системата за научна оценка и прогноза на епидемията, разработена от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.

прочети повече>>
 
Информация за Синарел назален спрей

 

Уважаеми пациенти, на 15 септември 2010 г. получихме информация от фирмата Пфайзер Люксембург САРЛ, клон България, за дефект в дозиращата помпа на препарата Synarel /нафарелин ацетат/ спрей за нос. Препаратът е синтетичен агонист на гонадотропин-освобождаващия хормон /GnRHa/, който се прилага назално за хормонално лечение на ендометриозни лезии, както и в програми за контролирана овариална стимулация преди ин витро оплождане. Информацията е одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата.

прочети повече>>
 
Световен ден без тютюнев дим 31 май

Тютюнопушенето – втората причина за смъртност в света

Всяка година СЗО отбелязва Световния ден без тютюнев дим на 31 май, подчертавайки рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и застъпничеството за ефективни политики за намаляване на потреблението. Употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб след хипертонията и убива 1 от 10 възрастни по целия свят.

прочети повече>>
 
Нова апаратура за колпоскопия и биопсия

 

Уважаеми пациенти, от м. май 2010 г. МЦ Надежда Репродуктив Пловдив разполага с нов видеоколпоскоп на испанската фирма OPTOMIC със следните характеристики:

 • Стереоскопична бинокулярна глава
 • Коаксиално осветление през обектива
 • Халогенна лампа 150 W с охлаждаща система
прочети повече>>
 
Нов рисков фактор при спонтанни аборти и при предстояща яйчникова стимулация


Уважаеми пациенти, информираме ви, че от м. април 2010 г. в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив можете да направите изследване на генен вариант (полиморфизъм) A1298C в MTHFR гена (метилентетрахидрофолат редуктазен дефицит). Показанията за извършване на анализа са повтарящи се спонтанни аборти с неизяснена причина, както и преди асистирано ин витро оплождане за оценка на индивидуалния отговор на яйчникова стимулация. Изследва се венозна кръв от жената и/или абортивен материал.

прочети повече>>
 
Морбили и бременност

 

Уважаеми пациенти, по данни на НЦЗПБ в Пловдив и на много други места в страната има нова вълна от морбили. Зачестиха запитванията на бременни жени какво да правят, ако са били в контакт с болни от морбили. Нещо повече, към нас вече се обърнаха бременни жени, които са били посъветвани да прекъснат бременността си заради среща с вируса. В тази връзка искаме да ви информираме следното:

 

прочети повече>>
 
Консултации с доц. д-р Балтаджиева

Уважаеми пациенти,

На 29 април 2010 г. доц. д-р Балтаджиева, клиничен имунолог, ще проведе консултации в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив. Можете да запазите час за консултация на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на тел. 0893 530 580.

прочети повече>>
 
Поглед към мъжкия стерилитет

Уважаеми колеги!
Като съучредител, дългогодишен член на Управителния съвет и медицински консултант на сдружение Зачатие имам удоволствието да ви информирам за ежегодното издание на инициативата Ден на репродуктивното здраве.
Тази година събитието ще се проведе на 12 юни в Пловдив и е посветено на проблемите на репродуктивното здраве при мъжа.

прочети повече>>
 
Ден на репродуктивното здраве 2010

Скъпи приятели, съмишленици, специалисти, за пета поредна година Сдружение "Зачатие" организира уникалното по рода си събитие за двойките с репродуктивни проблеми Ден на репродуктивното здраве. Тази година срещата ще се проведе в град Пловдив на 12 юни 2010 г. под надслов "Поглед към мъжкия стерилитет". Водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве представят свои постижения и провеждат безплатни консултации.

прочети повече>>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 9 от 9