Програма „Майчино здравеопазване“ към НЗОК
Програма „Майчино здравеопазване“ към НЗОК регламентира дейностите на общопрактикуващия лекар за проследяване на бременни с нормална бременност и на специалиста по акушерство и гинекология за проследяване на бременни с нормална бременност и бременност с риск. Тази програма покрива абсолютния минимум, необходим за следене на бременност.
През септември 2022 г., за първи път в последните 2 десетилетия, има промяна в програма „Майчино здравеопазване“ към НЗОК, за което бързаме да ви информираме.
/articles/07_pregnant2_2011.jpg
прочети повече >>
 
Маймунска шарка (маймунска вариола)

Уважаеми пациенти, в тази статия ви запознаваме с информация от Министерството на здравеопазването относно маймунската шарка, която вече е регистрирана и в България. Бременните жени са във високорисковата група, при която е възможно по-тежко протичане.

прочети повече >>
 
Моята бременност - безплатна брошура за женската консултация

Уважаеми пациенти и колеги, от посочения линк можете да изтеглите нашата безплатна информационна брошура за пренатална грижа и проследяване на бременността - https://drive.google.com/file/d/1sWn09H9DdOWLa_4RQwhSmZLGa5sRU1Wh/view

Корица – https://drive.google.com/file/d/1SyfhhjitEVG6nbR8eQpsYntFn-8B1GTm/view

прочети повече >>
 
Коронавирус (COVID-19) по време на бременност

Запознаваме ви с резюме на актуализираните препоръки на Кралския колеж на акушерките и Кралския колеж на акушер-гинеколозите относно COVID-19 и бременност. Последната редакция на този документ е от 11 януари 2022 г. Цялата информация е достъпна в публикацията Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy.

прочети повече >>
 
Препоръки на ACOG относно пренатален скрининг

В тази статия ви запознаваме с резюме на актуалните препоръки на ACOG (The American College of Obstetricians and Gynecologists) относно пренаталния генетичен скрининг и неивазивните пренатални тестове (НИПТ). Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) е водещата професионална организация на акушер-гинеколозите в САЩ.

  • Пренатален генетичен скрининг (серумен скрининг със или без ултразвуково измерване на нухална транслуценция или скрининг чрез използване на извънклетъчна ДНК) и диагностични тестове (хорионбиопсия или амниоцентеза) трябва да бъдат обсъдени и предложени на всички бременни жени, независимо от възрастта на майката или рискът от хромозомна аномалия. След преглед и обсъждане всяка пациентка има право да продължи или да откаже пренатален генетичен скрининг и диагностично изследване.
прочети повече >>
 
Варицела и бременност

Уважаеми пациенти, по данни на Министерството на здравеопазването вече трета седмица в страната има покачващ се брой на заразени с варицела. Зачестиха и запитванията към нас от бременни жени какво да правят, ако са били в контакт с болни от варицела. Обичайни са тревогите на бъдещите родители доколко заболяването е опасно за бебето. В тази връзка искаме да ви информираме следното:

прочети повече >>
 
Действай навреме! Иследвай се рано!

На стената на Университета в Чикаго (Chicago Lying-in Hospital) са изписани имена на хора с принос в областта на акушерството. Това са:

  • Eduardo Porro (1842 – 1902)
  • Jan Palfijn (1650 – 1730)
  • Hendrik van Deventer (1651 – 1724)
  • William Smellie (1697 – 1763)

Празното място е оставено за този учен, който ще открие причината и/или лечението на прееклампсия. Снимката е от Chesley’s hypertensive disorders in pregnancy.

http://www.invitro-plovdiv.com/images/empty.png
прочети повече >>
 
Аптеки в Пловдив, които поддържат наличност от НМХ

Съобщение от ИАЛ

Във връзка с проведената днес, 11.11.2020 г., среща в Министерство на здравеопазването с участието на представители на Изпълнителна агенция по лекарствата, Българския фармацевтичен съюз, търговци на едро с лекарствени продукти и притежатели на разрешения за употреба и взетите решения за специална организация за разпространение в аптечната мрежа на допълнителни количества лекарствени продукти - нискомолекулярни хепарини, публикуваме, по представени от търговците на едро данни, списък на аптеките на територията на страната, от където могат да бъдат закупени.

прочети повече >>
 
Повтаряща се загуба на бременност

Загубата на бременност е значително житейско събитие с негативен ефект върху живота на човека и повтарящият се характер на загубата на бременност може да засили преживяната мъка. В тази статия ще ви запознаем с нашето мнение относно някои важни моменти в тази посока, като основно следваме препоръките на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология (ESHRE).

прочети повече >>
 
Оценка на феталната анатомия в първи триместър

Бременността е прекрасен етап от живота на жената. Моята специалност ми дава възможност ежедневно да се радвам на новия живот. В огромния процент от случаите бебетата са здрави и за специалиста по фетална медицина остава удоволствието да оцени това здраве и да го демонстрира на бъдещите родители. С напредъка на технологиите и възможността безопасно да проследяваме развитието на бебето чрез съвременните ултразвукови апарати, тази оценка се извършва все по-рано в хода на бременността.

прочети повече >>
 
9 месеца залагат основите на важни процеси след раждането

Представям ви едно интервю за здравния портал пулс.бг от 2017 г.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

Д-р Мариела Даскалова е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 1 октомври 2017 г. в Пловдив.

прочети повече >>
 
Откровено за бременността в два гласа

Предлагаме ви да прочетете нашето интервю за пулс.бг от 2018 г. Въпросите зададе журналистката Румяна Тасева.

За света на новороденото ще говорят също 2 гласа. Обещава да е динамично и интересно! Реално още в началото ще започнем да говорим за бременността в два гласа. Как? Ще разберете! Сега ви представяме водещите на първата лекция, посветена на вселената в майчиното тяло. За развитието на бременността, случващото се в майчиния организъм, проследяването ѝ отстрана на медицината – ще говори специалистът по фетална медицина д-р Васил Даскалов. Нероденото още бебе ще бъде представлявано от д-р Мариела Даскалова, ембриолог.

прочети повече >>
 
Primum non nocere

„Първо да не вредим“ е едно интервю преди Деня на репродуктивното здраве, който се проведе за последен път през 2019 г. За съжаление, епидемичната обстановка сложи край на тази инициатива, която в продължение на 15 години събираше пациенти и лекари в неформална среда. Това събитие, уникално по своята същност в най-новата ни история, помогна на стотици пациенти в пътя им към мечтаното дете. 

прочети повече >>
 
В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

Представяме ви интервю на д-р Даскалов от 2017 г. на тема „Женска консултация“.

- Д-р Даскалов, темата, с която ще участвате във Форум бременност и детско здраве на Пулс в Пловдив е "Женска консултация - очаквания и реалност". Защо?

Темата е колкото стара и обсъждана, толкова и актуална и подценявана. Женска консултация има от много години. Аз още пазя първото циклостилно указание за водене на женска консултация от 1980 г., което получих като млад лекар.

прочети повече >>
 
Пациентската безопасност – примери от практиката

Статията е написана от д-р Васил Даскалов през 2019 г. по повод ежегодното събитие на сдружение „Зачатие“ Ден на репродуктивното здраве, чиято основна тема беше „Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: профилактика, превенция, безопасност“.

Никой не обича темата за пациентската безопасност. По подразбиране пациентите идват при нас като лекари с идеята да им помогнем, а лекарите работим в полза на пациента и не искаме да навредим. От друга страна, темата за пациентската безопасност частично присъства в някои от нормативните ни документи, но повече пожелателно, отколкото с реален принос към практиката за диагностика и лечение на пациентите.

прочети повече >>
 
Нови хоризонти към мечтаното дете

Денят на репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие“, която се проведе за дванадесети път на 10-ти юни 2017 г. в Културен център „Морско казино“ на град Бургас. Темата на събитието беше „Нови хоризонти към мечтаното дете“ и по този повод е написана статията.

Приятно четене! Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Всичко, което правим по време на бременността, се отразява на детето

Д-р Даскалов, откога започва грижата за здравето на бъдещото дете и защо?

Бъдещето е в профилактичната медицина. Колкото повече усилия вложим в профилактика, толкова по-малко ще са рисковете и усложненията по време на бременността, раждането и развитието на бебето. Затова и грижата за бъдещото дете започва още преди бременността, с желанието на партньорите да станат родители.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие - какво вижда специалистът

Бременността започва със сливането на сперматозоида и яйцеклетката и претърпява значителна и бърза промяна през първия триместър. Тази удивителна прогресия може да се види на ултразвук, започвайки от гестационен (плоден) сак, което е първото ехографско доказателство за бременност, визуализирането на жълтъчното мехурче, след което ембрион със сърдечна дейност и неговото развитие. Познаването на тези ултразвукови маркери и разбирането за тяхната нормална прогресия е в помощ през първия триместър при проследяване на нормална бременност, а също и за диагнозата при неуспехи на бременността. В тази статия ще ви разкажа какви са възможностите на съвременната медицина да проследи етапите от бременността до 10-та г.с. (гестационна седмица) и 6 дни, т.е. в ембрионалния период от развитието на човека.

прочети повече >>
 
Инфекция с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност

Инфекцията с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност може да повиши риска от високо кръвно налягане (хипертония) и прееклампсия - това са последните изнесени данни по време на годишната среща на Обществото за майчино-фетална медицина (Society for Maternal-Fetal Medicine).

Припомняме ви, че сме превели на български съвременните критерии за хипертония по време на бременност и международно приетите препоръки, които можете да прочетете в статията Препоръки на FIGO за прееклампсия.

прочети повече >>
 
Въпросник за оценка на риска от венозна тромбемболия

Уважаеми пациенти, предлагаме ви въпросник за оценка на риска от венозна тромбемболия (ВТЕ) преди, по време на бременност и след раждане. Въпросник служи за преценка на вида, дозите и продължителността на тромбопрофилактиката. Нуждата от тромбопрофилактика с нискомолекулярен хепарин (НМХ) се определя индивидуално след оценка на рисковите фактори. Повече информация можете да намерите в статията Приложение на нискомолекулярен хепарин по време на бременност и след раждане.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 1 от 5