31-дневно мартенско предизвикателство за жени

През женския месец март ви предлагам да подобрите своята фертилност чрез промяна в начина на живот за 31 дни. Темата е предназначена за жени в репродуктивна възраст, които изпитват затруднения в постигането на мечтата – раждане на живо и здраво дете. Ние, жените, можем всичко и за нас 31-дневно предизвикателство ще е като детска игра. Можете да видите целия мотивационен албум на адрес 31-дневно предизвикателство - как да подобрим своята фертилност.

прочети повече >>
 
Успеваемост на ин витро процедурите в България с финансиране от ЦАР за седемгодишен период

Успеваемостта при ин витро оплождане често е тема за бурни разговори, ожесточени спорове, спекула, фалшиви данни, слухове, полуистини и откровени лъжи. Това води и до нереалистични очаквания от страна на пациентите. В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция. Статистиката обхваща седемгодишен отчетен период 2015-2021 г. вкл. Очаквайте скоро и успеваемост по възрастови групи.

прочети повече >>
 
Лечебни заведения с договор с ЦАР за 2023 г.

Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) публикува списък с лечебните заведения, с които има сключен договор за 2023 г.

За ваше улеснение публикуваме и тук списък, разпределен по градове. Линковете са активни и водят към координатите на съответното лечебно заведение. Темата е насочена към пациентите, които имат нужда от финансиране за ин витро оплождане и отговарят на критериите за финансиране на ЦАР.

прочети повече >>
 
Инфекции преди и по време на бременност

Някои инфекции преди и по време на бременност могат да навредят както на бременната жена, така и на развиващия се плод. Те могат да причинят сериозни заболявания, вродени дефекти и увреждания за цял живот. Не винаги можете знаете дали сте заразена, тъй като някои инфекции не са свързани с болестни симптоми. С други думи, вие можете да се чувствате здрава, но въпреки това да имате заболяване, което потенциално може да ви навреди.

прочети повече >>
 
Обърнатата пирамида на репродуктивното здраве

Статията е написана през 2014 г. по повод десетгодишнината от създаването на сдружение „Зачатие“. Демографските данни са се променили, но динозавърската позиция на институциите и неандерталският подход към репродуктивното здраве – не.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Когато медицината се развива заради пациентите - 30 години ин витро в България и ролята на едно сдружение

През януари тази година (2018 г.) Илияна Тирилова, първото българско бебе, родено след ин витро оплождане, навърши 30 години. Два месеца след това сдружение „Зачатие“, първата българска неправителствена организация на пациенти с репродуктивни проблеми, навърши 15 години. През тези години асистираната репродукция се превърна от иновация в стандартна процедура по целия свят. У нас ин витро центровете скоро ще станат 40, стотици хора работят в тази сфера, броят на пациентите е почти константен, в страната годишно се правят повече от 10 000 процедури, имаме държавно финансиране, което играе все по-сериозна роля в битката срещу безплодието...

прочети повече >>
 
Митове и реалности за донорството на репродуктивен материал в България

„Донорството при лечението на стерилитет – поглед от всички страни“ бeше основната тема на Деня на репродуктивно здраве, организиран от сдружение „Зачатие“, който се проведе през юни 2013 г. в град Русе. Това е поводът да напиша тази статия. Дали митовете битуват или са развенчани – преценете сами.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Статистика за успеваемост на ин витро оплождане по данни на ЦАР

Успеваемостта при ин витро оплождане често е тема за бурни разговори, ожесточени спорове, спекула, фалшиви данни, слухове, полуистини и откровени лъжи. Това води и до нереалистични очаквания от страна на пациентите. В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция. Статистиката обхваща петгодишен отчетен период 2015-2019 г. вкл. Очаквайте скоро и успеваемост по възрастови групи.

прочети повече >>
 
Ваксинацията срещу коронавирус SARS-CoV-2 (COVID-19)

Уважаеми пациенти, запознаваме ви с документ, който представлява Съвместно изявление на IFFS (Международна федерация на репродуктивните общности) и ESHRE (Европейското общество по човешка репродукция и ембриология) относно ваксинацията срещу COVID-19 на бременни жени и тези, които обмислят бременност.

Решението за получаване на ваксина или отказ от ваксинация зависи от индивидуалния риск, наличността на ваксината и опасенията на всеки отделен човек относно неизвестните рискове от нови ваксини. Силно се препоръчва бременни жените и тези, които планират да заченат, да потърсят професионален съвет, особено когато знанията и начините за консултиране продължават да се развиват.

Последна актуализация - 09 февруари 2021 г.

прочети повече >>
 
Списък на лечебните заведения с договор с Център за асистирана репродукция

Уважаеми пациенти, Център за асистирана репродукция (ЦАР) сключи договори за 2021 година с лечебните заведения (ЛЗ), които отговарят на изискванията според Правилника за работа на ЦАР. В тези ЛЗ могат да се извърват процедури по ин витро оплождане с държавно финансиране. Тук можете да намерите пълен списък, разпределен по градове. Линковете са активни и водят към координатите на съответното ЛЗ.

прочети повече >>
 
Какво да направим преди забременяване?

Изследванията преди забременяване са част от профилактичната медицина и подготовка за една успешна бременност. Те трябва да се направят поне 6 месеца преди планираната бременност, за да е сигурно, че жената е здрава, както и да има време за профилактика и евентуално лечение. Предконцепционните консултации и грижи са важни, защото някои заболявания могат да се профилактират и лекуват адекватно само преди забременяване, тъй като по време на бременност не можем да използваме всички възможни лекарства и ваксини.

прочети повече >>
 
Да разберем пола на бъдещото бебе - факти и заблуди

Момче или момиче? Полът на бебето винаги е бил обект на любопитство. Как се определя, защо е важно да се знае и какви са основните заблуди - ще разберете, ако прочетете статията. И не бързайте да се хващате на бас или да купувате неща за бебешкото парти, преди да потвърдим пола по време на ултразвуковия преглед.

прочети повече >>
 
Размножаването при човека

Човекът като биологичен вид се размножава трудно. Нещата не се случват точно като по филмите и една сериозна част от хората във фертилна възраст – около 15%, не забременяват с първия сексуален контакт, нито с втория..., не и с третия... И така в опити за забременяване минават месеци, а често и години. Това състояние се нарича инфертилитет или безплодие.

прочети повече >>
 
Неизясненият стерилитет - как да излезем от лабиринта

Написах тази статия през 2015 г., по повод десетата ежегодна инициатива на сдружение Зачатие - Ден на репродуктивното здраве, който се проведе под надслов "Неизясненият стерилитет - как да излезем от лабиринта".

"Танцуваме във кръг и все гадаем,
а по средата Тайната седи и знае."

Робърт Фрост

прочети повече >>
 
Антимюлеров хормон

Антимюлеровият хормон (АМХ) е съвременен маркер за оценка на яйчниковия резерв, както и за прогноза на яйчниковия отговор при хормонална стимулация и качеството на яйцеклетките. АМХ е по-добър прогностичен показател, в сравнение с другите хормони, като напр. ФСХ и инхибин В, а също така неговата възпроизводимост при измерванията е по-висока и количеството му слабо варира спрямо деня на менструалния цикъл. Нивата на АМХ могат да се използват и за диагностика на поликистозен яйчников синдром, ранна менопауза, за мониториране на лечението при яйчникови тумори, а също и при деца с недиференцирани гениталии. АМХ е добър маркер при консултиране на жени в репродуктивна възраст и при семейно планиране.

прочети повече >>
 
За предимствата на вътрематочната инсеминация

В тази статия ви представяме мнението на проф. д-р Омбелет, който е добре познат на българската медицинска общност. Самият той нееднократно е посещавал България и е участвал в наши научни форуми.

Статията му "Възраждането на вътрематочната инсеминация: данните, основани на доказателства, са променили картината" е публикувана в началото на 2018 г. и може да бъде прочетена в оригинал тук The revival of intrauterine insemination: evidence-based data have changed the picture.

прочети повече >>
 
Условия и ред за вземане на яйцеклетки

Уважаеми пациенти, тази статия е в отговор на многобройните ви въпроси за това, какви изследвания са задължителни при процедурите по вътрематочна инсеминация и ин витро оплождане. Нормативният документ, който регламентира необходимите изследвания, е Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването. В няколко последователни материала публикуваме извадки от наредбата с някои кратки обяснения.

прочети повече >>
 
Изследвания при безплодие (инфертилитет)

Уважаеми пациенти, тази статия е в отговор на многобройните ви въпроси за това, какви изследвания са задължителни при процедурите по вътрематочна инсеминация и ин витро оплождане. Нормативният документ, който регламентира необходимите изследвания, е Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването. В няколко последователни материала публикуваме извадки от наредбата с някои кратки обяснения.

прочети повече >>
 
Неуспешно ин витро – а сега накъде?

Неуспешните ин витро опити са неприятна част от живота на хората, които се опитват да имат дете, както и основно предизвикателство пред репродуктивния специалист. В тази статия сме обобщили нашия опит и сме събрали практически насоки към пациентите, които да ви послужат като ориентир и да ви помогнат да преминете по-лесно през този натоварващ психиката етап от трудния път на инфертилитета.

прочети повече >>
 
Ектопична (извънматочна) бременност след ин витро

Извънматочна бременност (ИБ) се получава, когато имплантацията на ембриона се случи извън кухината на матката. В огромният процент от случаите това става в тръбата и тогава говорим за тубарна бременност. Понякога ИБ може да се получи и на други места в организма, като напр. в маточната шийка, яйчниците и перитонеума.

ИБ е тежко усложнение на бременността и водеща причина за заболеваемост и смъртност при майката през първия триместър. Нейната честотата се увеличава драстично с прилагането на ин витро оплождане и ембриотрансфер (ЕТ).

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 1 от 3