За него


В огромния процент от случаите мъжкият стерилитет е лечим

Представям ви интервю от 2010 г. за списание Bella.

Доктор Мариела Даскалова е завършила медицина през 1989 г. в МУ – Пловдив. Работи в Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ към МУ – Пловдив, като главен асистент със същата специалност и в МЦ „Надежда репродуктив“ – Пловдив, като ембриолог. Избрахме я за събеседник, защото искаме да ви убедим, че добри специалисти има и извън София. 

прочети повече >>
 
Проблемът мъжки стерилитет в съвременното българско общество

Заглавието, приятели, е в известен смисъл подвеждащо, защото става въпрос за обществото ни преди 15 години. Написах тази статия през 2005 г. А как съм сигурна в това ще разберете в края на историята.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Репродуктивни възможности при мъже с кистозна фиброза (муковисцидоза) и вродена липса на семепроводи

В тази статия ще ви запознаем с рядкото заболяване кистозна фиброза (муковисцидоза), неговото значение за мъжкия фертилитет и начините за диагностика и лечение. Дефиницията за "редки болести" е трудна, тъй като става въпрос за много на брой заболявания, които се срещат относително рядко. Според общоприетата европейска класификация за рядко заболяване се счита това, което засяга не повече от 5 души на 10 000 население.

прочети повече >>
 
Специализирани правила за добра медицинска практика за първоначална консултация на двойки, търсещи лечение на безплодие

Уважаеми колеги и пациенти, представяме ви извадка от указанието на БДАГ (Българско дружество по акушерство и гинекология) за добра медицинска практика, което намираме за много полезно както за специалистите, така и за хората, търсещи помощ и съвети относно тяхното репродуктивно здраве. С благодарност към хората, които са се постарали да съберат така необходимата информация в едно подробно и ясно указание. В този раздел сме отделили информацията, която се отнася за мъжете. В забележки към текста ви предоставяме подробна информация относно някои от необходимите стъпки за оценка на мъжете с репродуктивни затруднения.

прочети повече >>
 
Криптозооспермия и крипторхизъм (историята на Стоян)

Историята

Диагнозата при Стоян „постави“ съпругата му, която забелязала, че при секс единият тестис „изчезва“. След направената спермограма се установи криптозооспермия, а при прегледа при уролог – един от вариантите на задържан тестис, който се нарича „мигриращ или асансьорен тестис“.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 12