За него


Отложено изследване

Какво представлява отложено изследване

Спермалният анализ е основен диагностичен метод за установяване на причините за безплодие. Той дава първоначална информация за състоянието на сперматогенезата, след което по преценка на лекаря могат да бъдат назначени различни видове изследвания. Някои от тях могат да бъдат отложени във времето. За целта трябва да се съхранят проби от еякулата при определени условия и период за съхранение.

прочети повече>>
 
Спермален анализ - референтни граници
Референтните граници в тази статия са съобразени с петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/. В таблицата са показани долните референтни граници /5-ти персентил, 95% доверителен интервал/, както и други общоприети гранични стойности на спермалните показатели. 2012-1-sperm.jpg
прочети повече>>
 
Спермален анализ - номенклатурни термини
Термините в тази статия описват спермалните показатели и са съобразени с петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/. Информация за терминологията в репродуктивната медицина можете да получите от раздел Речник. 2012-2-sperm.jpg
прочети повече>>
 
Биохимичен анализ на еякулата
Функционална оценка на някои органи от мъжката репродуктивна система

Спермалният анализ включва оценка на гаметите /сперматозоидите/, както и на семенната плазма. Нормалното количество еякулат е между 1,5 и 6,0 мл и съдържа секрет от:

  • тестиси, епидидими и семепроводи  - 0,1-0,2 мл
  • простатна жлеза - 0,5-1,0 мл
  • семенни мехурчета - 1,0-3,0 мл
  • булбо-уретрални жлези и уретра - 0,1-0,2 мм
bha.gif
прочети повече>>
 
Тютюнопушене и репродуктивно здраве на мъжа

При мъжа тютюнопушенето вреди сериозно на репродуктивните способности. Цигарите съдържат множество токсични, канцерогенни и мутагенни вещества. Тютюнопушенето доказано намалява основните параметри на сперматогенезата - концентрация, подвижност, виталитет и морфология на сперматозоидите, както и еректилната функция, защото:

02_smoke.jpg
прочети повече>>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 4 от 7