За него


Тератозооспермия (историята на Петър)

Историята

"Знам, че морфологията на сперматозоидите не подлежи на подобрение" ми каза Петър при първата ни среща. Вече беше изпил тонове хранителни добавки, но нямаше подобрение в спермалните показатели и това още повече затвърждаваше у него тезата, че мъжкият стерилитет е нелечим. Това е една от най-глупавите, но популярни заблуди в българската медицина и причините да съществува са няколко. Първо, става въпрос за разнородна група от хора с много различни причини за този проблем. Второ, нямаме достатъчно специалисти, които да могат адекватно да изяснят причините за тератозооспермия. Трето, поради неправилно лечение се създава впечатление, че медицината не може да предложи нищо за подобряване на спермалната морфология.

прочети повече >>
 
Астенозооспермия (историята на Николай)

Историята

Всъщност, ще ви разкажа две истории за двама приятели с едно и също име и едно и също заключение от спермограмите. И двамата имаха пълна астенозооспермия, но подходът, причините, прогнозата и лечението бяха коренно различни. При първия Николай имаше класическо съчетание на няколко увреждащи фактора от страна на начина на живот и професия – тютюнопушене, наднормено тегло, работа дълги часове в седнало положение и предиабет. Това на практика не е заболяване, а по-скоро състояние, при което малки нокси се съчетават и се получава сумарен негативен ефект върху сперматогенезата. Отказ от тютюнопушене, коригиране на телесното тегло с физическа активност и диета са стандартни препоръки в такава ситуация. При втория Николай след поредица от тестове се установи астенозооспермия в резултат на генетичен дефект.

прочети повече >>
 
Олигозооспермия (историята на Димитър)

Историята

Димитър е от онези мъже, които приемат предизвикателствата на съдбата с хладен ум, а неуспехите само го амбицират. Когато се срещнахме за първи път, видях типичен бохем - страстен пушач, злоупотребяваше с алкохол и изобщо се опитваше да си навреди с всички законни средства. В момента, в който му казах, че от него зависи дали ще има деца, ми даде дума да направи всичко възможно да си подобри здравето.
И го направи. Отне му малко време, разбира се, но сега се радва на двете си принцеси.

прочети повече >>
 
Некрозооспермия (историята на Иван)

Историята

Иван дойде с поредица от спермограми от една и съща лаборатория и с едно и също заключение. Бяха му казали, че няма да има деца и не е нужно да търси второ мнение, защото ситуацията при него е непоправима. Приятелката му ми разказа, че един ден се прибрала и заварила два куфара до вратата. Иван я посрещнал с думите: "Аз никога няма да имам деца, а знам колко много искаш да бъдеш майка. Намери си друг мъж, с когото да си щастлива." Карали се, сдобрили се, плакали дълго. После решили да не се отказват и да търсят варианти.

прочети повече >>
 
Нормозооспермия (историята на Георги)

Историята

Георги влезе в кабинета ми с фразата "Не обичам да ходя по доктори!" Това винаги ме разсмива. Помислих си - че то кой ли обича. А на глас казах – ще се постарая да е бързо и безболезнено. Така "набързо" си поговорихме около час и половина.

Георги и съпругата му бяха правили опити за забременяване 2 години. При нея нямаше открити проблеми, също както и при него. Той след дълги мотивиращи разговори си беше направил спермограма и всичко беше наред. Гордо ми показа заключението нормозооспермия.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 12