Бебето се бави - какво да направя? Кратко указание за мъже

Тази статия е за вас, ако:

  • сте мъж в репродуктивна възраст
  • имате партньорка, с която искате да имате дете
  • бременност не се получава въпреки редовните ви сексуални контакти
  • вече имате едно дете, но второто се бави
  • искате да разберете защо
  • не знаете какво да направите и към кого да се обърнете за помощ
  • прочети повече >>
     
    Профилактична спермограма

    „Не искам скоро да имам дете." Често чуваме това от средностатистическия млад мъж, който иска първо да се образова, да направи кариера, да постигне финансова стабилност и чак тогава ще започне да търси сериозен партньор и ще планира да бъде баща.

    прочети повече >>
     
    Диагностика на мъжкия инфертилитет - втора част

    Ако заключението от сперматогенезата е различно от нормозооспермия или при наличие на клинични признаци за здравословни проблем с влияние върху сперматогенезата, се препоръчва продължаването на диагностичния процес с допълнителни изследвания и консултации.

    прочети повече >>
     
    Диагностика на мъжкия инфертилитет - първа част

    От древните лекари ни е останала фразата „Bene diagnoscitur, bene curatur“. Правилната диагноза е в основата на успешното лечение - спазването на този принцип спестява много време, нерви и средства на пациентите, като ги предпазва от хронифициране на заболяванията и неадекватно, излишно или недостатъчно лечение.

    прочети повече >>
     
    Спермален анализ - референтни граници
    Референтните граници в тази статия са съобразени с петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/. В таблицата са показани долните референтни граници /5-ти персентил, 95% доверителен интервал/, както и други общоприети гранични стойности на спермалните показатели. 2012-1-sperm.jpg
    прочети повече>>
     
    Спермален анализ - номенклатурни термини
    Термините в тази статия описват спермалните показатели и са съобразени с петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/. Информация за терминологията в репродуктивната медицина можете да получите от раздел Речник. 2012-2-sperm.jpg
    прочети повече>>
     
    Биохимичен анализ на еякулата
    Функционална оценка на някои органи от мъжката репродуктивна система

    Спермалният анализ включва оценка на гаметите (сперматозоидите), както и на семенната плазма. Нормалното количество еякулат е между 1,5 и 6,0 мл и съдържа секрет от:

    • тестиси, епидидими и семепроводи  - 0,1-0,2 мл
    • простатна жлеза - 0,5-1,0 мл
    • семенни мехурчета - 1,0-3,0 мл
    • булбо-уретрални жлези и уретра - 0,1-0,2 мм
    bha.gif
    прочети повече>>
     
    Показания за извършване на спермален анализ
    Съвременната медицина предлага извършването на спермален анализ като неизменна част от оценката на репродуктивното и сексуално здраве на мъжа. Спермален анализ се препоръчва на мъже в репродукнивна възраст при следните показания:

    • Оценка на репродуктивните способности при мъже, които нямат деца и правят опити да станат биологични бащи
    articles/microscope1.gif
    прочети повече>>
     
    Изисквания към еякулата за изследване
    Тези изисквания са съобразени с указанията на Световната Здравна Организация към андрологичните лаборатории и специалисти, извършващи спермален анализ. Тяхното спазване гарантира максимална достоверност и прогностична стойност на резултатите от спермалния анализ. 


    Начини за отделяне на еякулат за изследване:
    articles/sperms.gif

    прочети повече>>
     
    Лекарства и сперматогенеза
    В тази статия са изброени лекарства, за които има медициннски данни, че влияят негативно върху сперматогенезата или еректилната функция и могат да доведат до инфертилитет. Ако приемате някое от тези лекарства, непременно съобщете това на Вашия лекар.

    • Анаболни стероиди: Сустанон (Sustanon), Дека-дураболин (Deca-Durabolin), Дианабол (Dianabol), Анавар (Anavar), Станозолол (Stanozolol)
    articles/pills.gif
    прочети повече>>
     
    Азооспермия – липса на сперматозоиди в еякулата
    Липсата на сперматозоиди в еякулата е проблем, който по ефект върху психиката на мъжа се равнява на диагнозата раково заболяване.

    Макар да звучи лесно като заключение, нашата практика показва, че то се бърка много често. Това се дължи основно на факта, че у нас спермограми се правят в лаборатории без специализирано оборудване и от специалисти без нужната квалификация да извършват спермален анализ.
    articles/azoospermia.gif
    прочети повече>>
     
    Здрав преди да станеш баща

    Здравето на мъжа преди да стане баща е важна тема, която по неясни причини липсва в нашето здравеопазване.

    С тази статия искаме да обърнем внимание върху възможностите да подобрите здравословното си състояние в периода на семейно планиране и така да намалите рисковете от проблеми при зачеването и износването на бъдещото Ви дете.

    articles/man3.gif
    прочети повече >>
     
    Професионален риск и репродукция

    Ефектите на работната среда върху репродуктивното здраве на мъжа са все още недостатъчно проучени.

    Професионални вредности се наричат субстанции или работни ситуации, които могат да увредят способността на мъжа да има здрави деца. Това може да стане по няколко начина:

    articles/man4.gif
    прочети повече>>
     
    Спермограма - проблеми и решения

    По отношение на мъжкия фактор на безплодието обществото ни е все още в дълбока, безпросветна тъма. Информацията е оскъдна, неточна, непълна и често е тотално погрешна. Източниците на вярна информация са малко, а страховете на мъжа - огромни, но често необосновани.

    Статията е опит за разяснение на поне част от основните притеснения при мъжете, на които предстои спермален анализ.                                            

    articles/man1.gif
    прочети повече >>
     
    Ретроградна еякулация и аспермия

    Ретроградната еякулация представлява разстройство в нормалния физиологичен процес на еякулация и засяга не повече от 1% от мъжете с репродуктивни проблеми. В норма по време на оргазъм сперматозоидите преминават от тестисите през епидидима, семепроводите и простатната жлеза, където се смесват с отделяния от нея секрет. Оттам спермата се движи в посока към уретрата, пениса и излиза навън през външния отвор на уретрата по време на еякулация.

    articles/man6.gif
    прочети повече>>
     
    Оценка на еректилната функция

    Международен индекс на еректилна функция – въпросник за оценка. 
    Въведение: Въпросите се отнасят за Вашия сексуален живот в периода на последните 4 седмици. Моля опитайте да отговорите възможно най-честно и точно, като изберете най-подходящия за Вас отговор.

     

    Имайте предвид следните дефиниции:

    articles/man5.gif
    прочети повече>>
     
    Причини за инфертилитет при мъжа
    Има много на брой известни заболявания и състояния, които могат да доведат до невъзможност или до сериозни трудности един мъж да стане биологичен баща. В статията са изброени само някои от тези известни на науката причини.

    Основни групи причини:
    04_prichini.jpg
    прочети повече>>
     
    Пет основни мъжки заблуди

    Мъжкото безплодие е все още в периферията на общественото внимание. За него се говори с недомлъвки и зле прикрити зад маската на иронията страх и срам. Статията е опит да разсеем поне пет от основните заблуди при мъжете, на които предстои да вървят по пътя на мечтаното бащинство.

    03_5delusions.jpg
    прочети повече>>
     
    Тютюнопушене и репродуктивно здраве на мъжа

    При мъжа тютюнопушенето вреди сериозно на репродуктивните способности. Цигарите съдържат множество токсични, канцерогенни и мутагенни вещества. Тютюнопушенето доказано намалява основните параметри на сперматогенезата - концентрация, подвижност, виталитет и морфология на сперматозоидите, както и еректилната функция, защото:

    02_smoke.jpg
    прочети повече>>
     
    << Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

    Страница 3 от 3