Консултация с лекар - практика и проблеми

Мъжете с безплодие са изтикани в периферията на нашата здравна система. Те често не знаят към кого да се обърнат за помощ, а и стандартно не обичат да посещават лекар. В тази статия ще се опитаме да ви дадем насоки как да преодолеете недостатъците на системата и да получите адекватна медицинска грижа с високо качество.

прочети повече >>
 
Въпросник за репродуктивна оценка на мъжа

Уважаеми пациенти, ако искате да получите нашето мнение по отношение на Вашето състояние, можете предварително да попълните бланката, като отбележите правилния отговор и попълните празните полета. Ако имате въпроси, на които се затруднявате да отговорите, те ще бъдат обсъдени с лекаря. Предоставената от Вас информация ще се съхранява конфиденциално и ще бъде използвана само с Ваше разрешение.

прочети повече >>
 
Български легенди и митове за мъжкия инфертилитет

Българската медицинска доктрина не престава да ме изумява с две неща - с погрешните тези, които създава и с мрачната решителност, с която ги защитава. В стремеж да съм полезна за по-широк кръг хора, реших да опиша няколко мита, с които се срещам в ежедневната си работа с пациентите.

прочети повече >>
 
Домашен тест за оценка на сперматозоидите - предимства и недостатъци

Нарастващата тенденция за автоматизация на процесите в медицината не подмина и областта на репродуктивното здраве. От няколко години на пазара има тестове за оценка на сперматозоидите в домашни условия, а от началото на 2017 – и мобилно приложение. В тази статия ще ви представя по пет предимства и недостатъци на домашните тестове в сравнение с класическия спермален анализ в лечебно заведение.

прочети повече >>
 
Некрозооспермия

Некрозооспермия е медицински термин, който означава, че процентът на витални сперматозоиди в еякулата е под долната референтна граница и процентът неподвижни сперматозоиди в еякулата е над долната референтна граница. Според петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/ долната граница на витални сперматозоиди е 58%, т.е. в семенната проба трябва да има поне 58% витални сперматозоиди. Под този процент след спермален анализ се поставя заключение некрозооспермия.

прочети повече >>
 
Бебето се бави - какво да направя? Кратко указание за мъже

Тази статия е за вас, ако:

 • сте мъж в репродуктивна възраст
 • имате партньорка, с която искате да имате дете
 • бременност не се получава въпреки редовните ви сексуални контакти
 • вече имате едно дете, но второто се бави
 • искате да разберете защо
 • не знаете какво да направите и към кого да се обърнете за помощ
 • прочети повече >>
   
  Профилактична спермограма

  „Не искам скоро да имам дете." Често чуваме това от средностатистическия млад мъж, който иска първо да се образова, да направи кариера, да постигне финансова стабилност и чак тогава ще започне да търси сериозен партньор и ще планира да бъде баща.

  прочети повече >>
   
  Диагностика на мъжкия инфертилитет - втора част

  Диагностика на мъжкия инфертилитет - втора част

  Ако заключението от сперматогенезата е различно от нормозооспермия или при наличие на клинични признаци за здравословни проблем с влияние върху сперматогенезата, се препоръчва продължаването на диагностичния процес с допълнителни изследвания и консултации.

  прочети повече >>
   
  Диагностика на мъжкия инфертилитет - първа част

  Диагностика на мъжкия инфертилитет - първа част

  От древните лекари ни е останала фразата „Bene diagnoscitur, bene curatur“Правилната диагноза е в основата на успешното лечение - спазването на този принцип спестява много време, нерви и средства на пациентите, като ги предпазва от хронифициране на заболяванията и неадекватно, излишно или недостатъчно лечение.

  прочети повече >>
   
  Отложено изследване

  Какво представлява отложено изследване

  Спермалният анализ е основен диагностичен метод за установяване на причините за безплодие. Той дава първоначална информация за състоянието на сперматогенезата, след което по преценка на лекаря могат да бъдат назначени различни видове изследвания. Някои от тях могат да бъдат отложени във времето. За целта трябва да се съхранят проби от еякулата при определени условия и период за съхранение.

  прочети повече>>
   
  Спермален анализ - референтни граници
  Референтните граници в тази статия са съобразени с петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/. В таблицата са показани долните референтни граници /5-ти персентил, 95% доверителен интервал/, както и други общоприети гранични стойности на спермалните показатели. 2012-1-sperm.jpg
  прочети повече>>
   
  Спермален анализ - номенклатурни термини
  Термините в тази статия описват спермалните показатели и са съобразени с петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/. Информация за терминологията в репродуктивната медицина можете да получите от раздел Речник. 2012-2-sperm.jpg
  прочети повече>>
   
  Биохимичен анализ на еякулата
  Функционална оценка на някои органи от мъжката репродуктивна система

  Спермалният анализ включва оценка на гаметите /сперматозоидите/, както и на семенната плазма. Нормалното количество еякулат е между 1,5 и 6,0 мл и съдържа секрет от:

  • тестиси, епидидими и семепроводи  - 0,1-0,2 мл
  • простатна жлеза - 0,5-1,0 мл
  • семенни мехурчета - 1,0-3,0 мл
  • булбо-уретрални жлези и уретра - 0,1-0,2 мм
  bha.gif
  прочети повече>>
   
  Показания за извършване на спермален анализ
  Съвременната медицина предлага извършването на спермален анализ като неизменна част от оценката на репродуктивното и сексуално здраве на мъжа. Спермален анализ се препоръчва на мъже в репродукнивна възраст при следните показания:

  • Оценка на репродуктивните способности при мъже, които нямат деца и правят опити да станат биологични бащи
  articles/microscope1.gif
  прочети повече>>
   
  Изисквания към еякулата за изследване
  Тези изисквания са съобразени с указанията на Световната Здравна Организация към андрологичните лаборатории и специалисти, извършващи спермален анализ. Тяхното спазване гарантира максимална достоверност и прогностична стойност на резултатите от спермалния анализ. 


  Начини за отделяне на еякулат за изследване:
  articles/sperms.gif
  прочети повече>>
   
  Лекарства и сперматогенеза
  В тази статия са изброени лекарства, за които има медициннски данни, че влияят негативно върху сперматогенезата или еректилната функция и могат да доведат до инфертилитет. Ако приемате някое от тези лекарства, непременно съобщете това на Вашия лекар.

  • Анаболни стероиди: Сустанон (Sustanon), Дека-дураболин (Deca-Durabolin), Дианабол (Dianabol), Анавар (Anavar), Станозолол (Stanozolol)
  articles/pills.gif
  прочети повече>>
   
  Азооспермия – липса на сперматозоиди в еякулата
  Липсата на сперматозоиди в еякулата е проблем, който по ефект върху психиката на мъжа се равнява на диагнозата раково заболяване.
  Макар да звучи лесно като заключение, нашата практика показва, че то се бърка много често. Това се дължи основно на факта, че у нас спермограми се правят в лаборатории без специализирано оборудване и от специалисти без нужната квалификация да извършват спермален анализ.
  articles/azoospermia.gif
  прочети повече>>
   
  Здрав преди да станеш баща

  Здравето на мъжа преди да стане баща е важна тема, която по неясни причини липсва в нашето здравеопазване.

  С тази статия искаме да обърнем внимание върху възможностите да подобрите здравословното си състояние в периода на семейно планиране и така да намалите рисковете от проблеми при зачеването и износването на бъдещото Ви дете.

  articles/man3.gif
  прочети повече >>
   
  Професионален риск и репродукция

  Ефектите на работната среда върху репродуктивното здраве на мъжа са все още недостатъчно проучени.

  Професионални вредности се наричат субстанции или работни ситуации, които могат да увредят способността на мъжа да има здрави деца. Това може да стане по няколко начина:

  articles/man4.gif
  прочети повече>>
   
  Спермограма - проблеми и решения

  По отношение на мъжкия фактор на безплодието обществото ни е все още в дълбока, безпросветна тъма. Информацията е оскъдна, неточна, непълна и често е тотално погрешна. Източниците на вярна информация са малко, а страховете на мъжа - огромни, но често необосновани.

  Статията е опит за разяснение на поне част от основните притеснения при мъжете, на които предстои спермален анализ.                                            

  articles/man1.gif
  прочети повече >>
   
  << Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

  Страница 1 от 2