Световен ден без тютюнев дим 31 май

Тютюнопушенето – втората причина за смъртност в света

Всяка година СЗО отбелязва Световния ден без тютюнев дим на 31 май, подчертавайки рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и застъпничеството за ефективни политики за намаляване на потреблението. Употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб след хипертонията и убива 1 от 10 възрастни по целия свят.

Рекламата на тютюневи изделия, насочена към жените, е популярна по целия свят, привличаща все повече жени и момичета за потребители на цигарени изделия, предупреждава регионалният офис на Световната здравна организация за Европа преди Световния ден без тютюнев дим (31 май 2010 г.).
Темата за Световния ден без тютюнев дим 2010 г. е свързана с половете и тютюневите изделия, с акцент върху маркетинга, ориентиран към жени.

Рискове за здравето на жените

Много опасности за здравето на жените са свързани с тютюнопушенето.

  • Тютюнопушенето увеличава риска от много видове рак (включително рак на устата, фаринкса, хранопровода, ларинкса, пикочния мехур, панкреаса, бъбреците и шийката на матката), както и риска от остра миелоидна левкемия. Активното пушене може да бъде свързано с рак на гърдата преди менопаузата.
  • Жените, които пушат имат по-висок риск в сравнение с тези, които не пушат, да развият потенциално фатална хронична обструктивна белодробна болест, която включва хроничен бронхит и емфизема.
  • Жените пушачи е по-вероятно да страдат от безплодие и забавяне на зачеването.
  • Жените, които пушат по време на бременността си са с увеличен риск от преждевременно раждане, раждане на мъртъв плод или смърт на новороденото.
  • Тютюнопушенето може да доведе и до намаляване на кърмата.


20 минути лазерна терапия ... и сбогом на вредния навик.

За 5 години над половин милион германци отказаха цигарите със SmokEX-PRO, немски метод, който с успех се прилага от 1 година в пловдивската клиника „Медикус Алфа”. Стотици пушачи спряха да пушат по този начин, при това от раз.

Какво представлява SmokEX-PRO?

Това е метод, при който лазерен лъч в комбинация с лек, стимулиращ ток се третират активните точки в ухото - на едното 18, на другото 20, и 4 точки на носа. Усещането е само леко боцкане, а процедурата трае 15-20 минути. При някои заклети пушачи може да се наложат 3-4 процедури. Макар, че има и такива, пушили по 30 цигари на ден 30 години и само след 1 сеанс приключват с вредния навик. Разбира се решаваща е и силната мотивация за отказ от тютюнопушене. Спирането на цигарите със SmokEX-PRO струва по-малко от разхода за едномесечно пушене.

В МЦ Надежда Репродуктив Пловдив предлагаме безплатна консултация за програмата "Без цигари".