Морбили и бременност

 

Уважаеми пациенти, по данни на НЦЗПБ в Пловдив и на много други места в страната има нова вълна от морбили. Зачестиха запитванията на бременни жени какво да правят, ако са били в контакт с болни от морбили. Нещо повече, към нас вече се обърнаха бременни жени, които са били посъветвани да прекъснат бременността си заради среща с вируса. В тази връзка искаме да ви информираме следното:

 


Кратко описание


Морбили или дребна шарка е силно заразно вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Заразяването става от човек на човек чрез кихане, кашляне или пряк контакт с лигавица или секрети на заразен човек. Инкубационният перид, в който човекът е инфектиран, но не развива признаци на заболяването, е от 6 до 17 дни /рядко и до 21 дни/. Обичайно първите симптоми на заболяването се появяват десетина дни след заразяване и включват ранни признаци, като висока температура, общо неразположение, хрема, кашлица, болки в гърлото и конюнктивит. След 3 до 5 дни се появяват характерни петна по устната лигавица и обрив, който продължава до 7 дни. Болният е заразен 4 дни преди обрива и 5 дни след него.


Морбили и бременност

  • Няма данни за вродени аномалии, предизвикани от морбили по време на бременност.
  • Контактът с болен от морбили през бременността не налага прекъсване на бременността.
  • По-голямата част от бременните жени в България имат имунитет срещу морбили в резултат на приложена ваксина или прекарано заболяване.
  • Имунокомпрометираните жени могат да развият морбили по време на бременност, което налага серологична диагностика на антитела спрямо вируса /изследване на специфични имуноглобулини IgG и IgM/ .
  • При необходимост може да се изолира самият вирус.
  • В много редки случаи инфектирането с вируса на морбили по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане или вътреутробна смърт на плода.
  • Прилагането на ваксина по време на бременност не е препоръчително, въпреки че няма данни за тератогенен ефект.
  • Не всеки обрив в периоди на епидемия от морбили е израз на заболяването, затова при всеки обрив по време на бременност се обърнете към лекар, за да постави точната диагноза.
  • Избягвайте контакт с хора през периода на епидемичното разпространение на морбили.

Ако планирате бременност

Проверете вашия имунизационен паспорт
Ако нямате направена ваксина срещу морбили, нашия съвет е да я направите и да се предпазвате от бременност в следващите 4 седмици


Гражданска позиция


Епидемията от морбили показва пропуските в нашето здравеопазване. Специалистите от МЦ Надежда Репродуктив Пловдив изразяваме нашето категорично несъгласие с фиктивните имунизации, отказът от имунизация и неспазването на имунизационния календар. Настояваме законите на страната да се спазват от всички нейни граждани и при нарушаването им да има санкции.