Здрав преди да станеш баща

Здравето на мъжа преди да стане баща е важна тема, която по неясни причини липсва в нашето здравеопазване.

С тази статия искаме да обърнем внимание върху възможностите да подобрите здравословното си състояние в периода на семейно планиране и така да намалите рисковете от проблеми при зачеването и износването на бъдещото Ви дете.

articles/man3.gif

Когато двойката планира бременност, обичайно се обръща внимание само и единствено на жената. Все пак трябва да отбележим, че половината генетичен материал на бъдещото дете идва от страна на бащата. Около 50% от причините за инфертилитет се дължат на мъжа и мъжкият фактор самостоятелно е отговорен поне за една трета от случаите на проблемно забременяване или износване на плода, както и за спонтанни аборти при жената. Доброто здравословно състояние на партньорите преди бременност е в известен смисъл гаранция за раждането на здраво дете. Преди да станете родител, обърнете внимание на следните фактори:


Професия

В статията Професионални вредности и репродукция е направен кратък обзор за влиянието на определени фактори от страна на професията върху репродуктивното здраве на мъжа. Ако сте изложен на някои от тях или имате съмнение, че професията Ви може да е свързана с негативно влияние върху производството на сперматозоиди или върху сексуалните Ви способности, обърнете се към специалист, за да получите информация за намаляване на влиянието на потенциално опасните фактори.


Лекарства

Списъкът с лекарства, които пряко или косвено увреждат сперматозоидите или водят до еректилна дисфункция, е дълъг и с напредване на познанията ни върху репродуктивното здраве на мъжа продължава да се допълва и разширява. В статията Лекарства и сперматогенеза можете да проверите дали не приемате или не сте приемал някое от тези лекарства. В този случай е добре да посетите специалист, за да се прецени кое лечение може да бъде продължено и кои лекарства могат да бъдат сменени с аналози, които лекуват основното заболяване без да увреждат репродуктивните способности.


Заболявания

За някои хронични болести се знае, че се отразяват негативно върху репродуктивното здраве на мъжа, докато за други проучванията тепърва предстоят. Обърнете се за съвет към специалист, ако имате някое заболяване от изброените в статията Причини за инфертилитет при мъжа.


Тютюнопушене

За вредата от тютюнопушенето върху сперматозоидите са изписани тонове книги. Никакви разумни аргументи обаче не могат да накарат заклетия пушач да се откаже от своите навици. За всеки здравословен съвет могат да се намерят поне две причини да не се спазва. Единственото, което можем да твърдим със сигурност, е че в дългогодишната си практика и наблюдения върху хиляди мъже не сме имали пациент, който да е отказал цигарите и да не е получил подобрение в спермалните си показатели. В статията Тютюнопушене и репродуктивно здраве можете да прочетете по какъв начин този навик влияе негативно върху репродуктивното здраве на мъжа.


Хранене

Балансираното хранене, освен доброто влияние върху общото здравословно състояние, има и положителен ефект върху сперматогенезата. При мъже с наднормено тегло обмяната на стероидните хормони е засилена в посока към женски полови хормони. Изчислете индексът на телесното си тегло и се опитайте да го поддържате в нормалните граници чрез правилна диета и подходяща физическа активност.  В някои страни при плануване на бременност на мъжете се предписват витамини и хранителни добавки с необходимите микроелементи. Изключването на концентриран алкохол и бира от менюто е силно препоръчително.


Топлина

За добрата сперматогенеза е необходима малко по-ниска от телесната температура, затова тестисите са разположение извън тялото. Избягвайте всички процедури, които стоплят тестисите, като продължителни топли душове, вани, сауна, използването на електрическо одеало, носене на тесни дрехи, слипове, бандаж, както и продължителното седящо положение. Също така избягвайте да държите дълго време лаптоп в скута си.


Спорт

Желателно е да избягвате спортове, свързани с травми в областта на корема и тестисите /бойни спортове, футбол, ръгби, хокей/, както и такива, които са свързани с вибрации и повишаване на температурата около тестисите /колоездене, мотоциклетизъм, гребане/. Всички спортни практики, свързани с високо спортно майсторство, при които се приемат анаболни стериоди, могат сериозно да увредят сперматогенезата.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да получите безплатна оценка на риска и съвети за подобряване на здравословното състояние от висококвалифицирани специалисти.