Коронавирус (COVID-19) по време на бременност

Запознаваме ви с резюме на актуализираните препоръки на Кралския колеж на акушерките и Кралския колеж на акушер-гинеколозите относно COVID-19 и бременност. Последната редакция на този документ е от 11 януари 2022 г. Цялата информация е достъпна в публикацията Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy.

COVID-19 и бременност

  • Вероятността бременните жени да се заразят със SARS-CoV-2 изглежда е същата, както при останалото население, а повече от две трети от идентифицираните бременни жени нямат симптоми. Най-честите симптоми на COVID-19 при бременни жени са кашлица и висока температура.
  • Има все повече доказателства, че бременните жени може да са изложени на повишен риск от тежко заболяване от COVID-19 в сравнение с небременните жени, особено през третия триместър. Общият риск от смърт остава много нисък.
  • Рисковите фактори, свързани както със заразяването, така и с хоспитализирането с COVID-19, включват произход от етнически малцинства, ИТМ над 25 kg/m2, съпътстваща болест преди бременността (напр. захарен диабет или хипертония – повишено кръвно налягане), възраст на майката 35 години или повече , живеещи в лоши социално-икономически условия и работещи в здравеопазването или други обществени професии.
  • Делта вариантът изглежда е свързан с по-тежко протичане на заболяването: 1 от 10 симптоматични жени, приети в болница с алфа вариант, се нуждаят от интензивно лечение, докато това важи за 1 от 7 симптоматични жени с делта вариант.
  • Омикрон вариант може да бъде свързан с по-леко заболяване от делта варианта, но е по-инфекциозен и също като делта варианта е вероятно да бъде свързан с неблагоприятни резултати при майката и новороденото, особено при бременни жени, които не са ваксинирани.
  • Не се съобщава за увеличаване на честотата на вродени аномалии поради инфекция с COVID-19. Вертикалното предаване е рядкост.
  • Инфекцията с COVID-19 на майката е свързана с приблизително удвоен риск от вътреутробна смърт на плода и може да бъде свързана с повишена честота на раждане на малки за гестационната възраст бебета. Процентът на преждевременно раждане при жени със симптоматичен COVID-19 изглежда е два до три пъти по-висок от фоновия процент; това са предимно ятрогенни преждевременни раждания.
  • По време на пандемията са докладвани по-високи нива на перинатални психични разстройства, включително тревожност и депресия.

Ваксинация

  • Ваксинацията срещу COVID-19 по време на бременност е силно препоръчителна и трябва да се предлага едновременно с останалата част от населението въз основа на възрастта и клиничния риск.
  • Повече от 275 000 жени в Обединеното кралство и САЩ са получили ваксина срещу COVID-19 по време на бременност без да има сигнали, свързани с безопасността. Има отлични реални доказателства за ефикасността на ваксината, като 98% от жените, приети в болница и с тежка инфекция, са били неваксинирани.
  • Тези, които са получили две дози и бустер (или три дози) ваксина, имат  88% по-малка вероятност да бъдат приети в болница с омикрон вариант, отколкото тези, които не са ваксинирани.
  • Ваксините срещу COVID-19 могат да се прилагат по всяко време на бременността или след раждане (включително след неусложнено инструментално раждане или цезарово сечение), като се предпочита да се предлагат ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna.
  • Бременните жени, получаващи ваксина срещу COVID-19, показват подобни модели на докладване за често срещани незначителни нежелани реакции както при небременни жени. Редкият синдром на индуцирана от ваксина тромбоза и тромбоцитопения (VITT) се съобщава след ваксините Oxford-AstraZeneca и Janssen. Това е специфична реакция, несвързана с някой от обичайните рискови фактори за венозен тромбоемболизъм. Няма доказателства, че бременните жени или родилките са изложени на по-висок риск от VITT.
  • Кърмещите жени могат да получат ваксина срещу COVID-19, без да се налага да спират кърменето. Няма доказателства, според които да предполагаме, че ваксините срещу COVID-19 влияят върху плодовитостта. Жените, които планират бременност или лечение на безплодие, могат да получат ваксина срещу COVID-19 и не е необходимо да отлагат зачеването.

В Център по репродуктивно здраве „Д-р Васил Даскалов“ – Пловдив предлагаме консултация с висококвалифицирани специалисти на всички бременни и кърмещи жени, както и на двойките, планиращи бременност, относно ваксините.