Инфекции преди и по време на бременност

Някои инфекции преди и по време на бременност могат да навредят както на бременната жена, така и на развиващия се плод. Те могат да причинят сериозни заболявания, вродени дефекти и увреждания за цял живот. Не винаги можете знаете дали сте заразена, тъй като някои инфекции не са свързани с болестни симптоми. С други думи, вие можете да се чувствате здрава, но въпреки това да имате заболяване, което потенциално може да ви навреди.

Ето няколко практически съвета за предотвратяване на инфекции преди и по време на бременност:

Преди бременност

Съвет №1 – профилактиката ще спаси света

Грижите преди бременност се наричат предконцепционни и са важна част от медицината, защото е добре жената да бъде подготвена за евентуална бременност. Това включва скрининг за често срещаните инфекции, които могат да навредят по няколко начина:

  • да запушат маточните тръби
  • да предизвикат тазова възпалителна болест
  • да направят забременяването трудно, а понякога и невъзможно
  • да предизвикат спонтанен аборт или преждевременно раждане
  • някои инфекции по време на бременност могат да доведат до тежки увреждания на бебето с дълготрайни здравословни последици

Затова преди бременност препоръчвам да се направи следното:

  • Микробиологично изследване на вагинален секрет и на урина;
  • PCR анализ на цервикален секрет за хламидия, микоплазми (вкл. уреаплазми) и гонококи;
  • Токсоплазма (Toxoplasma IgG и Toxoplasma IgM);
  • Цитомегаловирус (CMV IgG и CMV IgM);
  • Parvovirus B19 (IgG и IgM);
  • Сифилис (Васерман);
  • Хепатит B (HBsAg, anti-HBc), Хепатит С (anti-HCV);
  • Генитален херпес - при съмнение за прекарана инфекция (HSV2 IgG и HSV2 IgM);
  • ХИВ (HIV);
  • Рубеола (Rubella IgG);
  • Варицела (VZV IgG).

Съвет №2 – безопасен секс

Предпазвайте се от болести, предавани по сексуален път. Ако вече имате такава инфекция, излекувайте я преди бременност, а по време на бременност също продължете да се предпазвате от тези заболявания.

Съвет №3 – поставете ваксини

Ако нямате имунитет спрямо рубеола или варицела, моят съвет е да поставите съответните ваксини. Това се извършва според наредба № 15 от 12 май 2005 г. за имунизациите в република България, която периодично се актуализира. От наредбата: „Имунизация срещу рубеола се препоръчва за всички непреболедували от рубеола и неимунизирани съгласно имунизационния календар подрастващи момичета, девойки и жени в детеродна възраст като се прилага комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. При несигурност относно имунния статус се препоръчва имунизация без изследване, като трябва да се избягва забременяване в последващите три месеца.“ Някои ваксини се препоръчват преди забременяване, по време на бременност или веднага след раждането. Правилното ваксиниране в точното време може да ви помогне да поддържате здравето си, а също да предпазите бебето си да не се разболее тежко или да има здравословни проблеми след раждане.

По време на бременност

Съвет №4 – далече от болни хора

Ако нямате имунитет, избягвайте контакт с хора, за които знаете, че имат инфекции, като варицела или рубеола. Не стойте в затворено помещение с много хора. Същото се отнася и за други заразни заболявания, които се предават чрез кихане и кашляне.

Съвет №5 – добрата стара хигиена

Хигиенните навици са общоизвестни, но никога не е излишно да си ги припомним. Измийте ръцете си с вода и сапун, когато:

  • използвате тоалетната
  • преди хранене
  • приготвяте храна със сурови месо и яйца
  • общувате с болни хора или домашни любимци
  • работите в градината или с почва, вкл. миете зеленчуци и плодове
  • ръцете ви са замърсени със слюнка, играете с деца или сменяте памперс.

Съвет №6 – не целувайте децата!

Разбира се, целувайте малките деца, но не по устните. Те са основен преносител на често срещан вирус, наречен цитомегаловирус (ЦМВ, CMV). Когато здравите хора се заразяват, те обичайно нямат симптоми или имат леки оплаквания. ЦМВ се разпространява от човек на човек чрез контакт със слюнка, урина, сълзи, носен секрет, както и чрез интимен контакт. Той може да причини проблеми на някои бебета вътреутробно, включително детска церебрална парализа, нарушен слух, епилепсия или интелектуални затруднения. Жените могат значително да намалят риска от заразяване чрез избягване на контакт с телесни течности от бебета и малки деца. Някои начини да направите това са като не споделяте храна, напитки и прибори с малките деца, не облизвате биберона и четката за зъби, както и измивате ръцете си след смяна на памперса, почистване на носните секрети и подреждане на играчките.

Съвет №7 – избягвайте непастьоризирано мляко

Не пийте сурово мляко и не яжте храни, произведени от непастьоризирано мляко, като меки сирена, тъй като те могат да съдържат вредни бактерии. Едно от тези заболявания е листериоза.

Съвет №8 – внимавайте с котешката тоалетна

Помолете някой друг да почиства котешката тоалетна. Ако трябва сами да го направите, не забравяйте да носите ръкавици и да миете ръцете си след това. Котешките изпражнения могат да съдържа паразит, който предизвиква токсоплазмоза. Поглъщане на ооцисти на паразита може да се случи и при ядене на сурово или претърпяло недостатъчна термична обработка опаразитено месо или ядене на храна, опаразитена чрез ножове, дъски за рязане и други прибори, както и при недобро измиване на ръцете след работа със замърсена почва, ядене на замърсени плодове и зеленчуци и пиене на контаминирана с паразита вода.

Съвет №9 – гризачите са опасни

Стойте далече от диви или домашни гризачи и техните изпражнения. Ако имате хамстер или морско свинче, помолете някой друг да се грижи за домашния любимец по време на бременност. Някои гризачи могат да носят вирус, който причинява лимфоцитен хориоменингит (LCMV).

Съвет №10 – досадните комари

Освен, че е дразнещо, ухапването от комари може да ви зарази с някои инфекции, като напр. зика вирус (zika). Вирусът зика може да бъде предаден от бременна жена на нейното бебе по време на бременност или раждане. Инфекцията с вируса зика по време на бременност може да причини микроцефалия и други тежки мозъчни дефекти. В България, за щастие, няма комари, които да пренасят зика вирус, затова предупреждението е към жени, които ще пътуват до райони със зика. В идеалния случай е добре такова пътуване да бъде избегнато, но ако е наложително, стриктно следвайте стъпките за предотвратяване на ухапвания от комари по време на пътуването. Ако вашият партньор живее или пътува до райони със зика, използвайте презервативи, когато правите секс, за да се предпазите от инфекция или не правите секс докато сте бременна.

Съвет №11 – и пак за стрептококите

Една от 4-5 жени има стрептококи от група В, без да има оплаквания. Към края на бременността се препоръчва на всички бременни жени да направят микробиологично изследване от вагинален секрет, което ще покаже дали носите тези бактерии. Ако имате стрептокок от група В, ще трябва да обсъдите с вашия лекар как да защитите бебето си по време на раждане.

Запомнете: ако смятате, че имате инфекция или мислите, че сте изложена на риск, а също и ако планирате бременност, потърсете вашия лекар, за да научите повече за профилактиката и лечението.