Голямото начало - кърменето през първия месец

Честито, вече си мама! Дали за първи или за пореден път, твоята рожба се нуждае да се храни, за да расте. А най-добрата храна зя всяко новородено е майчината кърма.

Всяко бебе и всяка майка са различни, но ще ви припомня някои факти за кърменето, които са универсални и важат за всяка нова мама.

1 Не забравяйте „златния час“ – необходимо е всяко здраво новородено да се сложи на гърдите на своята майка до 2-3 часа след раждането. Настоявайте за това!

2 Здравото, доносено новородено се кърми от 8 до 12-15 пъти в денонощие, затова е добре да сте заедно в една стая. Ако не се налага, не отделяйте бебето от себе си!

3 Новородените също са уморени; ако спят много и кърменето падне под 6 пъти на денонощие, детето трябва да се събужда, за да се храни редовно. Особенно важно е това за бебчета, които са с протрахирана жълтеница или са родени 2-3 седмици преди термин.

4 Млечната секреция претърпява промяна от коластра към зряло мляко през този месец, тя ще е нестабилна като количество – без паника! От няколко капки в първите дни ще достигне до 100 мл в края на първия месец. Това е нормално и е свързано с големината на бебешкото стомахче. Количеството стига на вашето мъниче, не бързайте да дохранвате с адаптирано мляко.

5 Зърната на гърдите ви ще са чувствителни, това е нормално, но не бива да боли! Ако са хлътнали или не са оформени добре, използвайте вакума на помпата си да ги  оформите или сложете силиконови зърна – само не се отказвайте!

6 Намерете най-удобната за вас и бебето позиция за кърмене. Изпробвайте поне две-три и намерете своята. Не забравяйте, че е много важно да придържате главичката на бебето и да пазите нослето открито, за да диша спокойно, докато се храни.

7 Бебчето ви трябва да има поне 6 мокри памперса в денонощието. Това е признак, че се храни добре.

8 Кърмете и/или изцеждайте/изпомпвайте както през деня, така и през нощта. Знам, че е уморително – заслужава си и няма да е вечно!

9 Стомахчето на вашето бебче ще се увеличи през първия месец от 5 мл до 80-100 мл. Така ще се увеличава и количеството кърма. Не очаквайте още в началото големи количества, и малките капки са храна!

10 Имайте в предвид, че около 20% от своята храна бебетата вземат през нощта (помагат високите нива на пролактина в този период). Не бързайте да махате нощното кърмене! Детето само ще се откаже от него, когато е готово.

11 Новородените преминават през два растежни скока през първия месец. Това се случва на 20-я и 40-я ден от раждането. Детето ще иска да суче по-често, а вие ще усещате, че кърмата намалява. Не се плашете, това е само чувство! Давайте на детето да суче по-често и за два-три дни всичко ще се нормализира.

12 Кърмете „на поискване“ – не гледайте часовник и количество! В първия месец вие двамата напасвате своя ритъм, дайте си време и спокойствие!

А какво се случва по-нататък – в следващия епизод!

Акушерка Ина Сарова