Мъжкият фактор и как да повишим шансовете за успешно зачеване

Решението за създаване на семейство е сериозна стъпка и трябва да бъде осъзнато и желано и от двамата партньори. Когато опитите за зачеване дълго време не се увенчават с успех, това често води до притеснения и допълнителен стрес за двойката.

В обществото ни, за съжаление, все още битува мнението, че причината за неуспешното забременяване обикновено е в жената, но истината е, че в половината от случаите това се дължи на мъжа в семейството. Ето защо, за да се избегне излишно забавяне във времето, когато опитите за забременяване са неуспешни в рамките на 1 година, двамата партньори е добре да подходят разумно и отговорно, като проведат консултация със специалист и направят необходимите изследвания.

Причините за мъжкия стерилитет могат да бъдат разнообразни – анатомични и физиологични. Начинът да се прецени дали има проблем е да се разгледат под микроскоп мъжките полови клетки – сперматозоидите. Затова едно от първите изследвания, които трябва да се направят, е спермограма. При нея специалист ще оцени формата, броя и подвижността на сперматозоидите – все фактори, които са от значение за мъжкия фертилитет.

Според проучванията качеството на човешката сперма е спаднало в световен мащаб през последните 40 години с 40-50%, което води до сериозни опасения и последици за плодовитостта при хората. Въпреки че е валидно за целия свят, това намаление е по-силно изразено в развитите и индустриализирани страни, като сред основните причини се посочват фактори, свързани с начина на живот – например нездравословен хранителен режим, стрес и замърсена околна и битова среда1.

Ако сте взели решението да станете баща е добре да следвате някои прости правила:

  • Избавете се от вредните навици – тютюнопушене, прием на алкохол и забранени субстанции.
  • Намалете стреса.
  • Сведете до минимум влиянието на електромагнитните вълни от мобилно устройство или лаптоп върху тестисите или казано по-разбираемо: не носете мобилния си телефон в джобовете на панталона си.
  • Избягвайте прекалено високите температури – горещи сауни, вани или джакузи; прекалено тясното бельо. За да функционират правилно, температурата на тестисите трябва да се поддържа по-ниска. Това е и причината да се намират извън коремната кухина.
  • Пийте повече вода и си осигурете достатъчно време за сън.
  • Движете се и спортувайте разумно, като избягвате травми.
  • Хранете се здравословно.

Независимо дали при изследването се установи проблем, при една част от пациентите нещата могат да се регулират благодарение на малки промени в диетата и начина на живот.

Поддържането на здравословна, балансирана диета, която включва много плодове и зеленчуци, е най-добрият начин да увеличите броя на сперматозоидите чрез храненето.

Витамините, минералите и микроелементите са жизненоважни за пълноценното функциониране на нашето тяло, включително и за репродуктивното здраве.

Човешката сперма съдържа няколко микроелемента като цинк, мед, селен, магнезий, манган, които са необходими за нормалната сперматогенеза, узряване на сперматозоидите, подвижност и нормалната функция на мъжките репродуктивни клетки.

В различните проучвания от 30 до 80% от случаите на безплодие са причинени от оксидативен стрес и намалено ниво на семенния общ антиоксидантен капацитет2. Това на практика означава, че с увеличаване на приема на антиоксиданти бихте могли значително да подобрите свойствата на семенната си течност.

Хранителните добавки представляват възможен подход за подобряване на параметрите на сперматозоидите и фертилитета при мъжете. Кои са ценните съставки?

Цинк

Цинкът е изключително важен за правилното функциониране на над 300 ензимни системи в организма. Той допринася за нормалния фертилитет, както и за поддържане на нормалната концентрация на тестостерон в кръвта. Той е необходим за изграждането на външната обвивка и опашката на сперматозоидите и за тяхното правилно съзряване.

Мъжете над 19 години се нуждаят от 11 mg цинк на ден, а когато е необходимо, количеството може да бъде увеличено по преценка на наблюдаващия лекар.

Селен

Селенът, подобно на цинка, е важен микроелемент с много различни ползи за организма. Той допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес като участва в изграждането на селенопротеините (глутатион пероксидази) – ензими, които се борят срещу вредното действие на свободните радикали в организма. Селенът допринася и за нормалната сперматогенеза. Смята се, че оксидативният стрес, забавя зреенето на сперматозоидите. Селенът, неутрализирайки този стрес, подсигурява нормалното преминаване на мъжките полови клетки през процесите на диференциация до зрели сперматозоиди. Дефицитът на селен се асоциира и с отслабена оплодителна способност на сперматозоидите при достигане до яйцеклетката.

Препоръчителния хранителен прием на селен за възрастни над 19 години е 70 µg дневно.

Коензим Q10

Коензим Q10 е единственият мастноразтворим антиоксидант, който нашето тяло може самостоятелно да синтезира. С напредване на възрастта количеството на коензим в тялото ни намалява. Принадлежи към групата на убихиноните и в най-големи количества се открива в сърцето, мускулите и черния дроб. Част е от дихателните вериги в клетките, директно свързани с процесите на производство на енергия. В сперматозоидите по-голямата част от коензим Q10, е концентриран в митохондриите, така че енергията за движение и всички други енергийно зависими процеси в сперматозоидите също зависят от наличността на коензим Q103.

Допълнителният прием на коензим Q10 води до значимо подобрение в параметри на спермата като численост, форма и подвижност на сперматозоидите, както и в профила на репродуктивните хормони.

Oмега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са незаменими за нашия организъм, но подобно на витамините и минералите, не можем да ги синтезираме сами, а трябва да си ги набавяме посредством храненето. С най-голямо значение за здравето и работата на различни органи и системи са ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) мастни киселини. Те допринасят за нормалната функция на сърцето, мозъка и поддържането на нормално зрение. Основната им роля се състои в изграждането на клетъчните мембрани. Според мета анализ, оценяващ ефекта на DHA и EPA върху параметрите на сперматозоидите при мъже с репродуктивни проблеми, става ясно, че добавянето на омега-3 мастни киселини води до значително подобрение в подвижността на сперматозоидите и концентрацията на DHA в семенната плазма4.

Аз като професионалист предпочитам да се доверявам на компании с дългогодишни традиции и продукти с доказано качество, каквито са продуктите с марката Допелхерц® на немската фармацевтична компания Куайсер фарма, които тази година отбелязват 100 години от създаването на марката.

Моите пациенти знаят, че в ежедневната си работа активно препоръчвам продуктите:

Допелхерц® актив Коензим Q10 + Магнезий Екстра, който съдържа 90 mg коензим Q10, допълнен с ценните витамини от група В и магнезий.

Допелхерц® актив Селен 100, който е единственият на българския пазар продукт, съдържащ 100 µg селен в двуфазна таблетка с удължено освобождаване. Специалната таблетка освобождава 20 µg селен бързо, за да запълни моментните нужди на организма, а останалите 80 µg се освобождават бавно в продължение на целия ден.

Допелхерц® актив Цинк + Хистидин + Витамин C, комбинацията осигурява пълноценно усвояване на високо дозирания цинк, благодарение на съдържащите се в таблетката витамин С и аминокиселината хистидин. ДЕПО формулата на продукта осигурява  бавно освобождаване на активните съставки в продължение на много часове, като по този начин те остават достъпни за организма, когато са необходими.

Допелхерц® актив Омега-3 + Фолиева киселина + В6 + В12, комбинация между незаменимите омега-3 мастни киселини от масло от морски риби, важни В-витамини и витамин Е.

Източници:

1. Albert Salas-Huetos, Emma R James, Kenneth I Aston, Timothy G Jenkins, Douglas T Carrell - Diet and sperm quality: Nutrients, foods and dietary patterns, 2019

2. Sedigheh Ahmadi, Reihane Bashiri, Akram Ghadiri-Anari, Azadeh Nadjarzadeh, -  Antioxidant supplements and semen parameters: An evidence based review, 2016

3. A Lewin, H Lavon - The effect of coenzyme Q10 on sperm motility and function, 1997

4. Banafshe Hosseini, Mahdieh Nourmohamadi, Shima Hajipour, Mohsen Taghizadeh, Zatollah Asemi, Seyed Ali Keshavarz, Sadegh Jafarnejad - The Effect of Omega-3 Fatty Acids, EPA, and/or DHA on Male Infertility: A Systematic Review and Meta-analysis, 2019