Международен ден на акушерката

Всяка година на 5-ти май отбелязваме Международния ден на акушерката. Днес поздравяваме всички акушерки в България! Ние отчитаме тяхната огромна роля в здравоепазването всеки ден, а не само на празника им. Днес се обадете на своята акушерка.

Да си припомним какво написахме в началото на 2019 година.

 

✅ "И ето че посрещнахме Новата 2020 година, с шеги и закачки, с тъга за отминалите дни, с равносметка за постигнатите цели и с поглед към недовършените дела. 2020 година ще бъде специална - високосна, с надеждите на новото начало, оцветена в класическо синьо, белязана с лични празници и вдъхновена от нови идеи. За 2020 решихме нашата дума на годината да бъде милосърдие.

✅ Милосърдие означава да отвориш сърцето си за милост. Милост към живите, към болните, към нужнаещите се, към ближните и към чуждите...милост за всеки. Милосърдие е позабравена българска дума, а дефицитът на милосърдие в обществото ни е драматичен.

✅ СЗО обяви 2020 година за година на медицинската сестра и акушерката. Годината не е избрана случайно, прези 200 години е родена Флоранс Найтингейл - английска медицинска сестра, която поставя основите на съвременната сестринска грижа. До към 1952 година в България е имало милосърдни сестри, след което името се сменя и длъжността става медицинска сестра. През годината ще говорим често за милосърдие. Нека милостта ръководи сърцата ни."

✅ Макар епидемията да обърка генерално плановете ни, нашата акушерка Ина Сарова продължи активно да се грижи за бременните и кърмещи жени, за жените преди бременност и за тези, които отглеждат по-големите си деца.

В раздел Училище можете да прочетете интересни и полезни съвети от акушерка Ина Сарова.