Когато медицината се развива заради пациентите - 30 години ин витро в България и ролята на едно сдружение

През януари тази година (2018 г.) Илияна Тирилова, първото българско бебе, родено след ин витро оплождане, навърши 30 години. Два месеца след това сдружение „Зачатие“, първата българска неправителствена организация на пациенти с репродуктивни проблеми, навърши 15 години. През тези години асистираната репродукция се превърна от иновация в стандартна процедура по целия свят. У нас ин витро центровете скоро ще станат 40, стотици хора работят в тази сфера, броят на пациентите е почти константен, в страната годишно се правят повече от 10 000 процедури, имаме държавно финансиране, което играе все по-сериозна роля в битката срещу безплодието...

В тази динамика човек би си помислил, че ролята на пациентската организация ще отслабва и нейната функция ще се замести от държавни институции. Обратно на очакванията, към сдружение „Зачатие“ се присъединяват нови хора, докато „старите“ членове, дори тези, които са реализирали успешно репродуктивните си планове, остават активни в сдружението и продължават да помагат на идващите след тях. Аспектите на асистираната репродукция са удивително много и не всички, както и невинаги, успяват да се обхванат от натоварените ин витро центрове.

Днес ще ви разкажа за някои от основните направления, по които работим и как безшумно, дискретно и ежедневно помагаме на хората, които още нямат деца и решението за техния проблем е ин витро.

Все някога всеки от нас е бил „новобранец“ в дадена област. Когато ти предстои ин витро за първи път и нищо не знаеш, а информацията в интернет е безумна, отчайващо противоречива и объркваща… Тогава добронамереният подход – без критика, а с достоверна информация и практически насоки – е нещо, което помага във всички случаи. Огромната онлайн библиотека на сдружение „Зачатие“ предоставя на всеки, който иска да чете, един лесен и безплатен достъп до проверена информация за всички основни аспекти на стерилитета.

Приемането на факта, че имаш проблем, е част от израстването. Колкото по-бързо приключи този период от живота на човека, толкова по-скоро ще премине към фазата на решаването на проблемите. В този период помощта от хора, закалени в битките със собствените си страхове, е неоценима. За избор на лекар и лечебно заведение ние поддържаме пълна база данни с координати, които са общодостъпни. Освен това, личното мнение на пациентите е отличен ориентир за „новите“ пациенти. Това е и една от целите на информационната среща Ден на репродуктивното здраве, която тази година организираме за 13-ти пореден път. По време на събитието пациентите могат да се срещнат и получат лични впечатления от една голяма част български лекари и специалисти, както и да направят безплатни консултации с тях.

Всяка нова процедура е неизчерпаем източник на стрес. За много хора това е свързано с битови проблеми – как да стигна до лечебното заведение, къде да отседна, как да не пропусна нещо важно от сложния процес на стимулация, откъде да си намеря лекарства и указания за тяхната употреба, какво означават сложните и непознати термини и т.н., и т.н. Буквално стотици неизвестни неща преследват хората, които са тръгнали по тясната и криволичеща пътека на ин витро лечението. За щастие, преди тях са минали други хора и са проправили пъртината, сложили са жалони, направили са пътя по-лесен и не толкова стръмен.

Не е за подценяване и финансовата страна на асистираната репродукция. Макар да съществува държавно финансиране, то не обхваща всички двойки, както и не покрива всички нужни изследвания. Разходите за тези дейности са доста сериозни. Затова ние от сдружение „Зачатие“ организираме ежегодно благотворителни инициативи, с които подпомагаме нуждаещите се членове на общността. Така през годините и с помощта на нашите дарители сме подпомогнали стотици двойки. И тази година в рамките на Деня на репродуктивното здраве ще раздадем благотворително за подкрепа на пациентите събраните до момента средства.

Понякога, макар и да сме направили всичко по правилата, се получават усложнения в хода на стимулацията, преди или след трансфер. За жена, която преминава през това за първи път, може да е трудно да разпознае признаците на заплашващо здравето ѝ състояние. Също така нейният лекар може да не е на линия и да не може да отговори веднага. Нашата общност от „препатили“ потребители обаче реагира безпогрешно на тези ситуации и бързо насочва колебаещите се пациенти към търсене на квалифицирана помощ. Липсата на забавяне в такива моменти е решаващо, а понякога и животоспасяващо действие.

При средна успеваемост под 30% винаги има един голям брой хора, които преминават през ин витро процедурите и не успяват да постигнат така желаната бременност. В моменти на разочарование и безсилие е безценна помощта от хора, минали по твоя път и преживели същата болка. Много често участниците във форума споделят, че дори близките им не ги разбират и не ги подкрепят така, както това се случва в контролираната среда на сдружението. Подадената ръка в такъв важен момент от живота, в който ти се струва, че всичко е загубено и няма никаква надежда, искреното съчувствие и приятелските съвети са онези сламки, за които можеш да се хванеш и да преплуваш морето от отчаяние.

И не на последно място, бременността не слага край на инфертилитета, а поставя нови предизвикателства. Често една двойка, която знае всичко за безплодието, се оказва в ужасната ситуация да не знае нищичко за бременността. Ние осигуряваме постоянна и безплатна консултация с лекар, а приятелските съвети от вече родилите жени разсейват тревогите и правят този период такъв, какъвто би следвало да бъде за всяка двойка бъдещи родители – прекрасен!

Пожелавам от сърце на всички български двойки, които още вървят по пътя към своето дете, да изминат този път леко и скоро да прегърнат своята мечта! За да помогнем в този път, ще ги очакваме на Деня на репродуктивното здраве и Експо алеята на българските репродуктивни клиники на 9-ти юни 2018 в Плевен от 11:00 часа в залата на Областна управа.