Често задавани въпроси за кърменето

Докато жената е бременна, всеки месец тя посещава своя лекар и акушерка, задава въпроси и получава отговори, прегледи, изследвания и всякаква грижа. Тя никога не е сама и може да се справи с новостите, които ѝ се случват. Но когато роди, тя остава сама с едно малко човече, което зависи изцяло от нея. Повечето жени знаят предварително дали ще кърмят, други се убеждават едва след раждането в ползите от кърмата, а трети са сигурни, че няма да кърмят изобщо. Всяка една от тези жени има право и трябва да бъде подкрепена от своя медицински специалист. Затова в нашия кабинет по кърмене се опитвам да съставя с всяка една жена индивидуален план за хранене на бебето, така че тя да се справи успешно с него. Винаги давам възможност на родителите да изкажат своето мнение и нагласи.

Признавам си обаче, че се стремя да убедя всяка една в ползите от кърменето и кърмата за нея и детенцето ѝ. Като всяко ново нещо и кърменето не е само "природа" и винаги е по-добре да си осведомен как се случват нещата. Поради многото и различна информация майките понякога трудно намират верния път, а след раждането време за четене няма. Затова ще си кажем някои неща по-рано, за да сме по-подготвени след това.

Трябва ли да се подготвя за кърменето преди това?

Да. Но само с полезна и достоверна информация от компетентен специалист. Подготовката на зърната и обтриването им с груб плат не се препоръчва, поради риск от контракции и преждевременно раждане.

Има ли значение как съм родила за количеството мляко?

Не. Няма. След раждането и отделянето на плацентата рязко намалява производството на прогестерон и на фона на високото количество пролактин започва лактацията. Ако за „слизането“ на зрялото мляко тежестта на раждането има значение, то това не се отнася за коластрата. А тя е много важна за бебето и е неговата естествена храна и ваксина в първите дни след раждането. Когато кърмите, сукателните движения на детето стимулират два хормона - окситоцин и пролактин. Докато пролактинът осигурява производството, окситоцинът влияе на мускулните влакна в гърдата и помага млякото да изтече. Бебчето само регулира потока, като редува сукателните движения с всмукване и така поддържа нивото на окситоцина, за да има достатъчно мляко.

Новороденото има жълтеница, да кърмя ли или не?

Кърменето категорично трябва да продължи. В този период бебчето има нужда от повече хранения, за да може да се отстрани по-бързо натрупания в червата билирубин. Ако детето е вяло и сънливо може да се дохранва с изцедена кърма, но е добре просто да се поставя по-често на гърда. На детето не се дава глюкоза, освен ако не е обезводнено и се прави от медицински специалист в болнични условия.

Кога да започна да кърмя?

Колкото се може по-скоро след раждането. Не случайно се използва терминът "златен час", за да се покаже, че до час от раждането бебчето трябва да се остави да засуче и да се поставя за кърмене по 8-10 до 12 пъти в денонощието. Това е така поради малкия обем на детското стомахче и бързото му изпразване. За това, че се справяте добре ще разберете от пълните памперси след почти всяко хранене.

Хигиена на гърдите?

Практиката да се измиват гърдите с вода и сапун преди всяко кърмене всъщност може да навреди. Това ще се случва твърде често и ще доведе до изсушаване и напукване на зърната. Секретът от жлезите по ареолата ще се отмие и бебчето няма да има "следа", по която да се ориентира. Самата кърма и устичката на бебето не са стерилни. В кърмата се съдържат част от кожните бактерии на майката и собствена колония от над 700 бактерии, част от които са пробиотичните щамове, населяващи и червата на новороденото. Затова хигиената на кърменето трябва да набляга на измиването и дезинфекцията на ръцете на майката. Измивайте ги добре с вода и сапун преди всяко кърмене, след преобличане и тоалет на детето.

От едната гърда или и от двете - как да кърмя?

Не засичайте време и не ограничавайте сукането в определени часове и минути. Децата се хранят със собствено темпо. Някои от тях се чувстват добре, когато им се предлага едната гърда, докато я изпразнят добре, а след това, ако още са гладни може да се преместят на другата. При следващото хранене ще предложите другата гърда.

Бебчето има колики - да спра ли да кърмя?

Не е необходимо да спирате. Не само кърмените деца, но и бебетата на адаптирано мляко имат колики. Те са естествен процес на съзряване на храносмилателната система при новороденото. Преминаването на формула само заради колики често влошава ситуацията и дори може да прибави запек към стомашния дискомфорт.

А при мен млякото е прекалено много, какво да направя?

Макар и по-рядко състояние, това е по-сериозен проблем за майката от малкото количество мляко. Бебчето се дави, не може да диша и отказва да се храни, плаче и се дърпа от гърдата. Това натъжава майката и я обезкуражава, сякаш детето "не я иска". Но и този проблем има решение: поставяйте бебето изправено спрямо гърдата, така че гравитацията  да пречи на потока кърма "да дави" детето. Преди да започнете да кърмите изцедете известно количество кърма на ръка или с помпа, за да може детето да засуче. Спирайте кърменето по-често и оригвайте бебето, ако е погълнало въздух.

Диетата на майката - какво да ям?

Всички храни и напитки от майчината диета повече или по-малко преминават в кърмата и от там - при бебето. На кърмещата жена не ѝ трябва храна "за двама", а само около 500 калории в повече. Това е само половин кроасан или чаша мляко. Хранете се разнообразно, балансирано и с превес на плодове и зеленчуци, месо и пълнозърнести храни. Потенциално алергизиращи храни са кравето мляко и яйцата, морските дарове, фъстъците и какаото. Те трябва да се избягват. Поддържайте добра хидратация с чиста вода и най-добрият приятел на кърмещата жена - сънят. Почивайте винаги, когато това е възможно.

Кърмене и контрацепция - как да се предпазя от нова бременност, докато кърмя?

Хормоналният дисбаланс по време на кърмене предизвиква временно потискане на овулацията и липсата на менструален цикъл от 40 дни до над 2 години при някои жени. Това състояние се нарича лактационна аменорея. При липса на цикъл възможността за забременяване е около 3-10%, на все пак е възможно. Тук на помощ идват нехормоналните методи за предпазване от нежелана бременност, като презервативите и спермицидните кремове, прекъснат полов акт и др. Приемането на спешна контрацепция с таблетка не пречи на кърменето, но ви съветвам винаги да се консултирате с вашия медицински специалист.

Това са само малка част от въпросите, а отговори винаги можете да намерите в нашия кабинет по кърмене, защото какъвто и да е опитът с кърменето и отглеждането на детето, всички майки се справят по-добре, когато са подпомогнати от компетентен специалист. При нас това става на място с вашето бебче в защитена среда. Нашите консултации и училище за бременни винаги са били индивидуални, което дава възможност от една страна да няма събиране на много хора на едно място, а от друга страна ще можете да задавате без притеснение от чужди хора въпросите, които ви вълнуват. Ние ще посветим цялото време само на вас и вашето бебе.

В Център по репродуктивно здраве - Пловдив кабинетът по кърмене се ръководи от акушерка Ина Сарова, която има сертификат от Certificate Program in Nursing and Nutrition (CPNN) и Institute for Johns Hopkins Nursing (IJHN).