Балансирано хранене и прием на витамини в детска възраст

Детството е уникалeн период от човешкото развитие. Здравето, пълноценното хранене, грижите и физическата активност на детето са отговорни за растежа и развитието му. Профилактиката, закаляването, двигателната активност, спортуването и игрите на открито са изключително важна част от пълноценната грижа в отглеждането. За съжаление те понякога остават на втори план.

На помощ идват витамините и минералите, които са от съществено значение за растежа и поддържането на здраво тяло и имат роля във функционирането на почти всички органи и процеси в човека. Първите 1000 дни от човешкото развитие са  уникален период за изграждане на по-здравословно бъдеще, с голям потенциал върху развитието на имунитета и чревния микробиом. Това се залага още по време на бременността на жената. Храненето в този период е важен фактор свързан както с майчиното, така и с детското здраве. Хранителният статус има влияние върху изхода на бременността, развитието на плода, новороденото и кърмачето. Трансплацентарният транспорт и акумулирането на витамини и минерали в плода се осъществява през цялата бременност.

Най-доброто хранене в кърмаческия период е кърменето. Периодът на захранване трябва да бъде навременен, с последователно въвеждане на немлечните храни, да се избягва добавяне на захар, да се стимулира приема на плодове и зеленчуци. Здравословният модел на хранене се изгражда още в периода на захранването между 4 и 6тия месец.

Оптималният прием на хранителни вещества и витамини трябва да е възможен чрез здравословна балансирана диета. Детският организъм има повишени изисквания за своя растеж, затова храненето е от изключително значение.

Съществуват научни дебати дали вегетарианският и вегански модел на хранене са подходящи за децата, тъй като по време на растежа нуждите от енергия и хранителни вещества са по-високи, отколкото при възрастните отнесени спрямо телесното им тегло.

Липсват достатъчно медицински проучвания върху здравето, растежа и развитието на децата с този хранителен модел.

Но има категорично мнения за прием на допълнителни хранителни съставки при кърмачета и малки деца с вегетариански модел на хранене. Несуплементираната веганска диета увеличава риска от хранителни дефицити и може да доведе до  сериозни здравни последици.  Като възможни здравни ефекти се посочват ниска костна плътност, неврологични и хематологични нарушения. ESPRHAN има специално становище за допълнителен прием на витамин В 12, калций, цинк, протеини, витамин Д при децата. Изводът, който  можем да направим е, че несуплементираната веганска диета увеличава риска от хранителен дефицит и може да доведе до сериозни здравни последици.

Детският организъм има специфични физиологични и метаболитни особености в различните периоди на детството. Новородените акумулират витамини изцяло от майчиния организъм. През първите месеци витамините К и Д например изискват допълнителен внос при кърмачето. Доносените бебета имат достатъчно количество витамин Д от майката само до втората седмица. След този период се започва ежедневния внос на витамин Д, който осигурява оптималните серумни нива на витамин Д, този прием продължава през цялата първа годинка.

Тази профилактика е необходима, независимо от начина на хранене- изключително кърмене, смесено или изкуствено хранене. Кърмаческият период се характеризира с най-интензивно физическо и нервно психическо развитие. Годишният прираст през първата година е 24-25 см, а през втората година се прибавят още 12 см, което говори за значителна скорост и промени в организма. Теглото на кърмачето в края на първата година се утроява спрямо рожденното, последвано от средно 2 кг/годишно наддаване.

Балансираното хранене и приемът на витамини играят критична роля и в прехода от юношеството към здравия възрастен. В периода 10-18 години също се среща малнутрицията, водеща до нарушения в растежа, конгитивните функции, по-ниски интелектуални резултати- IQ, различни поведенчески проблеми. От друга страна , затлъстяването, липсата на спорт и физическа активност, повишаване на артериалното налягане, повишен риск за захарен диабет зачестяват при подрастващите и продължават при възрастните.

През периода на пубертета суплементацията с желязо с или без фолиева киселина биха подобрили концентрацията на хемоглобина. Приемът на витамин Д и калций да оптимизират костната плътност, узряването на костите и посрещнат пубертетния растежен скок. В периода на пубертета растежът на височина средно годишно при момчетата е 10-15 см, а при момичетата 8-10 см.

Антропометричните измервания, които трябва да се осъществяват през определени интервали предоставят важна информация за растежа и състоянието на хранене на детето.

Мултивитаминните препарати съдържат всички витамини, минерали и микроелементи в оптимални дози за детския организъм. Те не заменят здравословното хранене на детето, а са допълнителна подкрепа на растящия детски организъм.

Мултивитамините Wellbaby® съдържат 14 есенциални витамини и  минерали за подкрепа на здравето, растежа и развитието. Те са специално формулирани да подпомагат хранителния внос при бебета и малки деца.

Уелбейби доставя дневните нужди от витамини при здравите, недоносените кърмачета и малките деца, както и нуждите на деца, родени с ниско тегло,  при нарушение в храненето и апетита или с хронични заболявания.

Предимството на Уелбейби капки е, че се прилагат по лекарско предписание и наблюдение при кърмачета от 1 месец до края на първата годинка. Формулата включва освен основните витамини като A, C и D, фолиева киселина, витамин В12 и желязо, за предотвратяване на анемия и цинк за стимулиране на имунната функция, и нормалното когнитивно развитие на децата. Те са източник на витамин А особено ценен за недоносените. Включват L-лизин и екстракт от малц.

Витамините С, D, Е, цинк, селен и омега 3 мастните киселини имат установен имуномодулаторен ефект върху острите вирусни заболявания.

За да повишим съпротивителните сили и имунитета на детския организъм се препоръчва през зимния период прием на мултивитаминни препарати, така се осигуряват напълно дневните нужди от тези малки, есенциални вещества.

Ето и как се приемат:

Wellbabу капки:

Бебета (4-12 месеца): по 0,5 ml както е отбелязано на спринцовката,  два пъти дневно.

Wellbabу сироп:

Бебета и деца (6 месеца  – 4 години) - 5 ml, една чаена лъжичка дневно.

При желание, за деца от 3 до 4 години, сиропът може да се приема директно от мерителната лъжичка.

Скъпи родители, припомняме ви, че нашата Акушерска грижа е създадена с цел да ви помогне както при забременяването, проследяването на бременността, така и след раждането и при отглеждането на вашето деде.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите консултация с нашата висококвалифицирана акушерка Ина Сарова.