Ембрионално развитие от 29 до 32 гестационна седмица

29-30 гестационна седмица

Вече сте в последния, трети триместър на бременността.

Бебето става все по-готово за извънутробния живот. Главата и тялото му са в пропорции, почти съответни на тези на новороденото.

Нервната система продължава развитието си, като увеличава своите размери и броя на връзките между отделните нервни клетки, образувайки мрежи от неврони. Централната нервна система вече може да контролира примитивното дишане и телесната температура. Мозъкът и белият дроб са органите, които продължават да се развиват до края на бременността.

Бебешката кожа, която до този период изглежда сбръчкана, започва постепенно да се изглажда. Това се дължи на натрупването на мастна тъкан. За разлика от кафявата мастна тъкан, която се образува по-рано в ембрионалното развитие и служи за регулация на телесната температура, бялата мастна тъкан функционира като източник на енергия.

През този период очните ябълки на бебето могат да се движат и то скоро ще може да проследява мигаща светлина.
При някои бебета от мъжки пол тестисите все още не са завършили десцензуса си и продължават своето спускане надолу към скротумите.

Пикочната система функционира и бебето отделя около половин литър първична урина в околоплодната течност.

Костният мозък е в състояние да произвежда еритроцити, които ще служат на бебето след раждане за пренос на кислород и за отстраняване на вредните газове.

31-32 гестационна седмица

След 30 седмица бебето може да произвежда сълзи. Ирисите вече са способни да се движат,  респективно зениците да се свиват или разширяват в отговор на светлинни дразнения.

Ние сме свикнали да смятаме, че бебето стои на тъмно в утробата, но дали е тъмно или светло зависи от околната среда. Бебето може да реагира на различни фактори, включително звук, светлина и мирис, защото и петте сетива са развити и функционират в тези седмици.

Някои бебета развиват предпочитания към определена музика. Можете да забележите, че бебето обикновено е активно, когато ви се спи и обратно.

Костната система продължава своето развитие, натрупвайки калций, фосфор и желязо. Често при ултразвуковия преглед ще видите как бебето си смуче палеца на ръката или на крака.

Завършва развитието на ноктите, а миглите, веждите и косата продължават да растат.

Коментирайте с вашия лекар кои признаци за преждевременно раждане трябва да следите. Не забравяйте, че неразположенията на бременността могат да се усилват в този период и това да ви тежи. Но дори и да сте нетърпелива да родите, всеки ден вътреутробно развитие е важен за бебето и повишава неговите шансове за оцеляване и приспособяване към извънутробния живот. От друга страна, съвременната медицина позволява отглеждането на все по-малки бебета, родени преждевременно спонтанно или по медицински причини, които налагат раждане преди термин.

В края на този период бебето тежи приблизително 1700 грама и е дълго около 40 см, макар че всяко бебе се развива индивидуално, затова и посочените мерки са ориентировъчни.

При проследяването на бременността в женската консултация, ако това не е направено в предходния период, лекарят може да ви назначи скриниг за гестационен диабет и тестове за антиеритроцитни антитела, ако сте с отрицателен резус фактор, а също и изследвания за инфекции. В този период от бременността лекарят ще използва все повече една много важна функция в ултразвуковия апарат, която се нарича доплерова велосиметрия. Това е специална ултразвукова техника, с помощта на  която се измерва движението на кръвта в отделни кръвоносни съдове преди и след плацентата - маточните артерии, пъпните артерии и някои съдове на плода. То може да бъде извършено самостоятелно или в допълнение към всяко ултразвуково изследване по време на бременност. Вие ще видите цветово картирани кръвоносните съдове в реално време, както и различни индекси на кръвотока и функцията на съдовите стени, а също и в графичен режим ще се изобрази движението на кръвта в различните фази на всеки отделен съд. Доплеровата ултразвукова диагностика е високоспециализирано, макар и скучно за вас, изследване с решаващо значение за оценка на състоянието на бебето. С него могат да се установят циркулаторни нарушения, както и да се оцени феталната хемодинамика. При определени усложнения на бременността доплеровата оценка на кръвотока се прилага през кратки периоди, дори ежедневно, за да се преценят ползите и рисковете от продължаването на бременността, както и за определяне на прогнозата.

Знаете ли, че: в следващите 11 седмици бебето ще утрои своето телесно тегло!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.