Ембрионално развитие от 25 до 28 гестационна седмица

25-26 гестационна седмица

Структурите на гръбначния стълб започват да се развиват  - 150 стави, към 1000 лигаменти и 33 междупрешленни диска. Така се предпазва намиращият се в гръбначния стълб гръбначен мозък.

Нервната система разширява своите функции в посока да упражнява контрол върху дишането.

В костите продължават да се появяват ядра на осификация и това ги прави по-здрави.

Развива се гълтателен рефлекс.

Зрителният нерв позволява улавянето на светлина от различни посоки.

Мозъкът на бебето все повече нараства и се образуват бразди и гънки.

Развиват се кръвоносните съдове и алвеолите на белия дроб, както и започва производството на сърфактант – повърхностно активно вещество, което не позволява на алвеолите да слепват.

Ноздрите на бебето се отварят и бебето продължава да се упражнява в дишане, макар  бронхиалната система да е пълна с околоплодна течност.

Започва развитието на първите мирисни усещания. Вкусовите луковици също са развиват и позволяват на бебето да различи сладкия вкус.

Нервните окончания около устата показват по-висока чувствителност, което ще е важно за храненето след раждането на бебето.

Бебето продължава да развива своята сръчност – може да свива пръстите си в юмрук и да захваща структури, които се намират наоколо.

Започва образуването на ретина.

Ако бебето е момче, в този период при ултразвуковия преглед можете да видите тестисите в скротумите на бебето.

27-28 гестационна седмица

При изучаване на мозъка разбираме, че бебето може да реагира на светлина и на звук. Ако осветите корема си с ярка светлина, можете да забележите, че бебето реагира с двигателна активност. Мозъчната тъкан нараства бързо и можем да запишем нервната активност. Централната нервна система контролира терморегулацията.

Ирисите на очите и космите вече имат цвят.

Костният мозък започва да произвежда еритроцити – червени кръвни клетки, тази функция досега се изпълняваше от черния дроб на бебето.

Мускулатурата на бебето нараства и тонусът на мускулите се подобрява.

Тънките косми по тялото на бебето, наречени лануго, започват да изчезват.

При някои бебета растат косми на главата. При всички вече се забелязват ясно вежди и мигли.

За последните 4 седмици теглото на бебето се увеличава почти двойно. Натрупва се мастна тъкан.

Отново напомняме, че преждевременното раждане носи своите сериозни рискове, затова коментирайте с лекар си кои признаци трябва да следите. Когато лекарят ви предложи измерване на маточната шийка трансвагинално, не се страхувайте от този преглед, тъй като той не застрашава бременността. Напротив, това е високоинформативно изследване, с което се оценява индивидуалният риск за преждевременно раждане.

В края на този период бебето тежи около 1000 грама и е дълго около 35 см. Все пак имайте предвид, че всяко бебе се развива индивидуално, така че посочените в статията мерки са ориентировъчни.

Особено важно в този период е изследването на кръвна захар (глюкоза) в кръвта и, ако тя е в норма, провеждането на орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ) като скриниг за гестационен диабет. Това е едно от най-честите метаболитни заболявания по време на бременност, предизвиква повишено ниво на кръвна захар в кръвта и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху бебето и майката. Според проведено през 2017 г. проучване почти 30% от бременните жени в България развиват гестационен диабет. Една голяма част от тях нямат нито един рисков фактор, както и много малък брой бременни могат да бъдат причислени към нискорисковата за развитие на гестационен диабет група.

Възможно е да нямате никакви оплаквания, които да подсказват за наличието на проблем с обмяната на глюкозата. Освен това някои от оплакванията, които насочват към гестационен диабет, се срещат и при бременни без диабет. Поради тези особености в нашата практика сме възприели да предлагаме скрининг за гестационен диабет на всяка бременна жена, която се обръща към нас за консултация.

ОГТТ е лесно, просто, евтино и безвредно изследване, при което ще изпиете 75 грама глюкоза, разтворена в чаша вода и ще ви се изследва кръвната захар трикратно – на гладно, на първия и на втория час. При поставяне на диагноза гестационен диабет, вашият лекар ще ви предложи по-стриктно проследяване на бременността с допълнителни прегледи и изследвания, както и ще препоръча мерки за ограничаване на неблагоприятните последици, като начин на хранене, физическа активност и лекарствени препарати, ако това е необходимо.

Знаете ли, че: от 26 гестационна седмица бебето може да мига!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.