Ембрионално развитие от 13 до 16 гестационна седмица

13-14 гестационна седмица

В този период от бременността плацентата представлява напълно развит орган, който изхранва вашето бебе, а също така отделя хормони, поддържащи бременността.

Продължава растежът на ноктите, бебето има вежди и тънки косми, които покриват неговото тяло и се наричат лануго. Те затоплят бебето в периода на бременността, когато подкожната мастна тъкан все още не е развита.

Бебето започва да се упражнява да диша, като прави първите си дихателни движения – вдишване и издишване. Макар че белият дроб не функционира, тези движения помагат за вътреутробното му развитие.

Ако бебето е момче, простатната жлеза започва да се образува. Ако бебето е момиче, яйчниците му започват да се придвижват (мигрират) от коремната кухина към таза, като в тях има около 2 милиона яйцеклетки. Техният окончателен брой ще бъде двойно по-малък при раждането – около 1 милион. 
Щитовидната жлеза се развива и започва да произвежда своите хормони.

Черният дроб произвежда жлъчка, а слезката разгражда старите еритроцити (червени кръвни клетки) и произвежда антитела.
Кожата на бебето е много тънка и под нея прозират венозните съдове.

Червата на бебето вече могат да се движат – тяхното движение се нарича перисталтика, развиват се чревните власинки и произвеждат мекониум.

15-16 гестационна седмица

Амниотичната течност поддържа постоянна температура, малко по-висока от телесната, за да осигури температурния комфорт на вашето бебе.

Продължава растежът и развитието на костната система, като в този период долните крайници са по-дълги от горните. Костите бързо натрупват калций и мускулите продължават да се развиват. Движенията на бебето, които възникват още в края на ембрионалния период, сега стават координирани, но майката все още не може да ги усети поради ниската телесна маса на плода.

Трите малки костици на средното ухо започват да се формират. Бебето може да чува първите звуци, макар и неосъзнато, затова избягвайте силните шумове. Също така бебето може да реагира на силна светлина.

В този период от бременността започва производството на цветен пигмент, който определя цвета на косите на вашето бебе. Освен това сега се определя и моделът на разпределение на космите върху скалпа.

В стомахът на бебето се произвеждат стомашни ензими.

Продължава работата на бъбреците, бебето изпразва пикочния си мехур на всеки 45 минути. Понякога можете да видите това при прегледа с ултразвук.
Очите и ушните миди на бебето се придвижват до тяхната окончателна позиция. През 16 г.с. започват бавни движения на очните ябълки.

Главата на бебето е по-изправена в сравнение с предходните седмици, когато е силно свита към тялото.

Сърцето на бебето бие два пъти по-ускорено от вашето.

При ултразвуковия преглед в този период можете да видите как бебето прави гримаси или си смуче палеца.

В края на този период бебето тежи около 85 – 100 грама. Можете да усетите първите движения на бебето, но не се безпокойте, ако това не стане. Някои жени усещат бебешките движения значително по-късно, особено при първа бременност.

При прегледа вероятно лекарят ще е в състояние да ви каже какъв е полът на вашето бебе. Ако това не се случи поради позиционни и обективни трудности за провеждане на прегледа, не се тревожете – по време на следващия преглед за оценка на феталната анатомия това ще стане със сигурност. Някои родители не желаят да знаят пола на бебето, това е тяхно право, но определянето на пола е задължение на лекаря при провеждане на прегледа за оценка на органогенезата.

Ако резултатите от скрининга за хромозомни аномалии са показали висок риск, възможно е вашият лекар да ви предложи диагностична процедура – хорионбиопсия или амниоцентеза. При тези инвазивни тестове се взема част от хориона или от амниотичната течност и биологичните проби се изследват в генетична лаборатория за установяване или отхвърляне на определен набор генетични заболявания. Двата метода имат показания и ограничения, затова е добре, преди да решите какво да предприемете, да направите консултация с генетик. Рискът от загуба на плода и други усложнения е минимален.

В последните години беше разработен и влезе в практиката неинвазивен пренатален скрининг (НИПТ) за хромозомни аномалии, при който се взема венозна кръв от майката и се изолира ДНК от трофобластен произход. Тази фетална фракция се изследва за определени генетични маркери. Така се избягва малкия риск от инвазивните процедури. Единствен проблем на НИПТ е все още високата му за българския стандарт цена.

Знаете ли, че: бебето вече има своите уникални пръстови отпечатъци!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.