Да разберем пола на бъдещото бебе - факти и заблуди

Момче или момиче? Полът на бебето винаги е бил обект на любопитство. Как се определя, защо е важно да се знае и какви са основните заблуди - ще разберете, ако прочетете статията. И не бързайте да се хващате на бас или да купувате неща за бебешкото парти, преди да потвърдим пола по време на ултразвуковия преглед.

1. Полът на бебето зависи от бащата.

Вярно. Клетките в човешкото тяло съдържат 46 хромозоми, носители на генетичния материал, от които 44 са автозоми и две са полови хромозоми. Женските полови хромозоми се означават с X, а мъжките – с Y. Така хромозомната схема при човека е следната:

  • Жена – 46, XX;
  • Мъж – 46, XY.

Гаметите (половите клетки) на човека са яйцеклетки при жената и сперматозоиди при мъжа. Те съдържат намален наполовина хромозомен набор в сравнение с останалите клетки на тялото. Яйцеклетката носи 22 автозоми и една X хромозома и се означава (23, X) а сперматозоидите са два вида - (23, X) или (23, Y). При оплождането генетичният материал на гаметите се слива и така се определя полът:

  • Момиче – (23, X) + (23, X) = 46, XX;
  • Момче – (23, X) + (23, Y) = 46, XY.

Все пак трябва да добавим, че развитието на половите органи вътреутробно зависи и от други фактори, при нарушението на които се получават дефекти (например генетично мъжки ембрион може да се развие като женски).

2. „Мъжките“ сперматозоиди са по-леки.

Вярно. Y хромозомата е по-лека от X хромозомата, тъй като съдържа само 58 млн. ДНК бази. За сравнение, X хромозомата съдържа 155 млн. ДНК бази, т.е. 2,8% повече ДНК от сперматозоида. Съответно сперматозоидите, носещи Y хромозома са по-леки и по-бързо подвижни, но за сметка на това по-слабо издръжливи и с по-кратка виталност. По тази логика, когато оплождането стане при благоприятни за сперматозоидите условия, ще е по-голяма вероятността бебето да е момче и обратно. Благоприятни условия за сперматозоидите са например определена киселинност на влагалищната среда и сексуални контакти близо до овулацията на жената. Макар на теория да могат да се контролират тези фактори, на практика и при идеални за сперматозоидите условия няма гаранция за мъжки или женски плод.

3. Има календарни методи за определяне на пола.

Заблуда. Има множество интересни и забавни начини за прогнозиране на пола, като китайските таблици, открити в гробница отпреди 7 века, нумерологичният метод на инките, изчисляване според възрастта на родителите, фазите на луната, датата на зачеване и т.н. Тъй като вероятностите са само две и новородените деца са с приблизително еднакво съотношение между двата пола, то и всички методи за прогнозиране ще познават в половината от случаите.

4. Мога да забременея чрез ин витро оплождане и да избера пола на бебето.

Заблуда. Има разработени и внедрени в практиката методики за селекция на сперматозоидите, носещи X или Y хромозома, и съответно ембрионите ще са женски или мъжки. Също така може да се направи PGD (преимплантационна генетична диагностика), чрез която на много ранен етап от развитието да се определи какъв пол е даден ембрион и той да се трансферира в матката.

Българското законодателство обаче забранява използването на методи за селекция на пола (сексинг), с изключение на случаите, в които са налице специфични медицински показания (полово свързани генетични заболявания). С други думи, селекцията на пола не може да се прави по желание на родителите заради предпочитание към определен пол, а само по медицински причини за избягване на някои наследствени болести, напр. хемофилия или мускулна дистрофия.

5. Полът на бебето се вижда на прегледа с ултразвук.

Вярно. В 10 гестационна седмица вече има малки сексуални различия във външните гениталии, но те не са достатъчно отличителни за да позволят коректна полова идентификация. Задължение на лекаря, който провежда оценката на феталната анатомия, е да определи пола или по-скоро външните гениталии на плода. Уведомяването на бъдещите родители зависи от тяхното желание да знаят предварително дали ще се роди момче или момиче.

6. Има методи за определяне на пола на бебето в проба от майчината кръв.

Вярно. Това е нов метод, който се нарича НИПТ (неинвазивен пренатален тест) и се използва за скрининг за някои хромозомни болести в ранните срокове на бременността. При него се взема венозна кръв от бременната жена и се отделя ДНК, което циркулира свободно (извън клетката). Така след 9 гестационна седмица можем да определим какъв е полът на бебето. Методът е точен, но относително скъп за българския стандарт. Така се определя генетичния пол на бебето, което не отменя задълженито на лекаря да го потвърди при прегледа за оценка на феталната анатомия, тъй като, макар и рядко, е възможно да има разминаване между генетичния пол (хромозомите) и фенотипната му изява (външните полови органи).

7. Не е важно дали е момче или момиче, важното е да е живо и здраво!

Вярно. Затова е важно бременностите да се планират, мъжът и жената да подхождат отговорно към бъдещото си родителство, да познават възможностите на съвременната пренатална медицина и да се възползват от тях. Не забравяйте, че грижата за детето започва преди неговото зачеване. Пожелавам на всички родители живи и здрави деца!

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.