Размножаването при човека

Човекът като биологичен вид се размножава трудно. Нещата не се случват точно като по филмите и една сериозна част от хората във фертилна възраст – около 15%, не забременяват с първия сексуален контакт, нито с втория..., не и с третия... И така в опити за забременяване минават месеци, а често и години. Това състояние се нарича инфертилитет или безплодие.

Коварната страна на инфертилитета се крие в липсата на оплаквания. Говорим за млади, здрави и в активна възраст мъже и жени, които нямат никакви здравословни оплаквания, съответно не могат и да предположат, че е възможно да имат затруднения в процесите на забременяване и износване на бебето. Това с особена сила важи за мъжете, тъй като те често не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве и смятат, че за зачеването е нужно само да са сексуално активни. За жалост, в реалността това не е така и около 10% от всички мъже без деца нямат сперматозоиди, макар никога да не са боледували от нищо. Липсата на оплаквания е проблем, защото отлага посещението при лекар, съответно забавя поставянето на диагнозата и провеждането на лечение.

СЗО (Световната здравна организация) разделя двойките, опитващи да постигнат бременност, на две групи според биологичната възраст на жената – до 35 и над 35 години.

Стандартните препоръки на медицинските специалисти са: преди да се потърси специализирана помощ и при възраст на жената до 35 години да се правят опити в рамките на една календарна година, докато при възраст на жената над 35 години този срок да се съкрати на 6 месеца. Това е така заради т. нар. биологичен часовник – с напредване на възрастта репродуктивните способности на жената намаляват прогресивно и не бива да се губи време. А времето е най-ценното нещо, което притежаваме и не можем да върнем назад. Това с особена сила важи в нашия век на правене на кариера и осъзнато отлагане на родителството до получаване на финансова и обществена стабилност.

Биологичен часовник, разбира се, има и при мъжа, но той работи значително по-бавно. Смята се, че над 50-годишна възраст на мъжа трябва да има повишено внимание заради нарастващите рисковете от постигане на бременност с увреждания.

Специално внимание трябва да се отдели и на вторичния инфертилитет, т.е. това са хора, които вече имат едно дете (или повече от едно) и не са срещнали трудности при неговото зачеване, износване и раждане. Техните проблеми могат да бъдат също толкова сериозни и трудни за диагностика и лечение, колкото и проблемите на двойките с първичен инфертилитет. От цялата група хора, страдащи от безплодие, вторичният инфертилитет заема приблизително 30%.

С повишаване нивото на здравна информираност в последните години се появиха две много положителни и радващи тенденция. Все повече жени се обръщат към специалист още в периода, когато плануват бременност, за да получат адекватни насоки за начина си на живот и да направят някои предварителни изследвания относно тяхното общо здравословно състояние.

Това е част от пренаталната медицина или медицина преди забременяване. Също така все по-често в кабинета на лекаря се появяват млади мъже, които искат да проверят своите репродуктивни функции дори преди да се замислят за дете. Тези две тенденции показват отговорно отношение към собственото си здраве и към здравето на бъдещото дете.

И накрая - нека не забравяме, че за преобладаващата част от проблемите, свързани с липсата на деца, има решение, което съвременната медицина може да предложи. То може да включва мерки за промяна в начина на живот, хранене, физическа активност, справяне с вредните навици, избягване на гонадотоксини, лечение на инфекциозните, хормонални и други заболявания и предразположения и т.н. При най-тежките случаи, които не подлежат на лечение, а те са около 10% от всички хора с трудно забременяване и износване, да се приложат методи от областта на асистираните репродуктивни технологии.

Статията е част от поредицата "Развитие на бебето от зачеване до раждане с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.