Антиспермални антитела (историята на Васил)

Историята

"Как е възможно сам да си атакувам сперматозоидите, абсурдно е!" – ми каза Васил при първата ни среща. Наистина е странно нашето тяло да не разпознава собствените си клетки и да ги атакува, но това се случва и при други заболявания, като ревматоиден артрит, тироидит на Хашимото или лупус еритематодес. Тази група заболявания се наричат автоимунни, като спрямо сперматозоидите организмът може да произвежда антиспермални антитела (АСА).

Как се образуват АСА?

Основната функция на имунната система е да осигурява механизъм, по който да разграничаваме собствените от чуждите клетки. Това се формира в ранния период след раждане. По този начин тя ни защитава от инвазията на чужди увреждащи агенти, напр. микроби. Сперматозоидите се появяват за първи път през пубертета и на практика са чужди за собствената имунна система. Поради това са относително защитени чрез естествен механизъм, наречен кръвно-тестисна бариера. Специален вид плътни свързвания между клетките, които постилат мъжкия репродуктивен тракт, не позволяват на клетките на имунната система да преминат тази бариера и да се срещнат със сперматозоидите в тестисите. Освен това съществува и кръвно-епителна бариера в епидидима, както и наличие на имуносупресивни субстанции в семенната плазма. Ако обаче по някаква причина тези бариери се нарушат, тогава клетките на имунната система проникват в тестисите и това води до образуване на антитела. Известни са десетки антигени, а антителата могат да бъдат насочени към всички части на сперматозоида.

Как се установяват АСА?

Обикновено тестовете за АСА се назначават, когато в стандартния спермален анализ се открива аглутинация (слепване) или при продължителни опити за забременяване с неуточнена причина за неслучваща се бременност, т.нар. неизяснен стерилитет. Значително по-рядко това става по съвет на лекар заради някой от рисковите фактори за образуване на АСА. Скрининг, т.е. масово изследване, за АСА не се препоръчва и не се провежда, поради това често наличието на АСА остава неразпознато за дълго време и се открива късно в хода на опитите за забременяване. Моята препоръка е винаги да се прави консултация с лекар, специалист по мъжки инфертилитет, дори когато спермалният анализ е в норма, за да се търсят активно рисковите фактори за образуване на АСА. Това ще съкрати пътя до поставянето на правилната диагноза имунен инфертилитет.

Има няколко метода за установяване на АСА в различни биологични проби, като най-често в практиката се използват комерсиално достъпни тестове като MAR (смесена антиглобулинова реакция) тест срещу някои от класовете антитела – IgG, IgM и IgA. Резултатите се представят като процент сперматозоиди, свързани с антитела. Може да се използва и ELISA метода.

Какви са причините за образуване на АСА?

Всички фактори, нарушаващи нормалната кръвно-тестисна бариера, могат да доведат до образуването на АСА. Някои от възможните причини и рискови фактори, които могат да доведат до АСА, са:

  • Травми в областта на тестисите, торзия (завъртане, усукване) на тестиса;
  • Операции по повод ингвинална херния, крипторхизъм (задържан в ингвиналния канал тестис), карцином на тестиса или направена тестикуларна биопсия;
  • Възпаление на репродуктивните органи в резултат от инфекция, като орхит или простатит, особено причинени от хламидия или уреаплазма;
  • Вродена липса на семепроводи (при кистозна фиброза);
  • Варикоцеле (разширени вени около тестисите);
  • Експозиция на тежки метали, напр. живак;
  • Понякога причината остава неясна (идиопатична).

Как АСА водят до инфертилитет?

Антителата, закачени за сперматозоидите, могат да предизвикат аглутинация и да попречат на движението на сперматозоидите, както и да намалят тяхната виталност. В по-тежките случаи, макар и рядко, това може да доведе до пълна неподвижност на сперматозоидите. Също така антителата могат да затруднят проникването на сперматозоидите през цервикалната слуз или да нарушат механизмите на капацитация, акрозомна реакция и оплождане.

Какво следва?

Премахването и лечението на причините, когато това е възможно, може да има известен ефект върху склонността на организма да произвежда АСА. Възможно е да се опита консервативно лечение (напр. с кортикостероиди) или да се предложат методи за преодоляването на АСА, като вътрематочна инсеминация със специална предварителна подготовка и обработка на еякулата или ин витро оплождане.

Запомнете: наличието на антиспермални антитела може да доведе до имунен стерилитет при мъжа. Затова изясняването на този фактор е важна стъпка към постигането на бременност.

Статията е част от поредицата "Мъжко здраве с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.