Нормозооспермия (историята на Георги)

Историята

Георги влезе в кабинета ми с фразата "Не обичам да ходя по доктори!" Това винаги ме разсмива. Помислих си - че то кой ли обича. А на глас казах – ще се постарая да е бързо и безболезнено. Така "набързо" си поговорихме около час и половина.

Георги и съпругата му бяха правили опити за забременяване 2 години. При нея нямаше открити проблеми, също както и при него. Той след дълги мотивиращи разговори си беше направил спермограма и всичко беше наред. Гордо ми показа заключението нормозооспермия.

Какво е нормозооспермия?

Нормозооспермия (normozoospermia) е заключение от лабораторно изследване на еякулата, по-популярно като спермограма или спермален анализ. Това означава, че общият брой сперматозоиди в еякулата или концентрацията на сперматозоиди в мл, процентът на прогресивно подвижни сперматозоиди и процентът на морфологично нормални сперматозоиди са равни или над долните референтни граници. Номенклатурните термини, както и референтните граници, са определени от Световната здравна организация (СЗО), както и от други международни организации, които работят в областта на репродуктивното здраве и са общоприети за целия свят.

Как се установява?

Спермограма се прави след спазен срок на сексуално въздържание между 3 и 5 дни, т.е. последната еякулация трябва да е била преди не по-малко от 3 дни и не повече от 5 дни. Нормите за спермален анализ са изработени за този срок на сексуално въздържание. При по-дълго въздържание се отделя малко по-голямо количество еякулат, но сперматозоидите са с по-лоша подвижност. При по-кратко въздържание количеството на сперматозоидите в еякулата е по-малко. Ще получите ясни писмени и устни указания за начина на отделяне, съхраняване и транспортиране на еякулата.

Стандартно еякулатът се отделя чрез мастурбация в лабораторни условия. Това се извършва в специално подготвена за целта стая с баня и тоалетна. Необходимо е да се направи тоалет на ръцете и гениталиите, сред което да се подсушат преди мастурбация. Не се допуска използването на лубриканти, вода, слюнка или други вещества, които могат влошат качеството на пробата. Еякулатът се отделя директно в стерилен контейнер, който е доказано нетоксичен за сперматозоидите и се осигурява от лечебното заведение.

Трябва да сте сигурни, че пробата е пълна. Особено важна е първата порция еякулат, в която има най-много подвижни сперматозоиди. Не се допуска събиране на пробата от кожата, външната стена на контейнера, масата и други повърхности. Ако не успеете да отделите цялата проба в контейнера, съобщете това на персонала в лечебното заведение, защото непълни проби не подлежат на анализ.

Има вариант и да се използва специален кондом без лубриканти и спермицидни пудри, изработен от нетоксичен за сперматозоидите силиконов материал. Този консуматив и указания за използването му, както и за начина на съхраняване и транспортиране на пробата, се осигуряват от центъра. Използване на обикновени презервативи е недопустимо.

Нивото на сексуална възбуда е важен фактор за правилна еякулация и отделяне на реално количество еякулат за анализ. Това понякога не се получава в лабораторни условия, затова се допуска отделяне на еякулата чрез мастурбация в домашни условия в стерилен контейнер и донасянето му за анализ до 1 час след отделяне.

Какво е необходимо да направя?

Посетете лекар. Това е задължителна първоначална стъпка за оценка на вашите репродуктивни способности. Лекарят ще ви зададе въпроси – това се нарича снемане на анамнеза. Целта на този първоначален разговор е да се установи дали има причини за безплодие, да се дадат насоки за последващи прегледи и изследвания, след което да се прецени дали има лечима причина и да се предложи лечение.

Някои заболявания при мъжа, които водят до инфертилитет, могат да имат сериозни последици за неговото общо здравословно състояние. Затова оценката е важна не само за фертилното, а и за общото здраве на мъжа. Такива болести са напр. рак на тестиса, тумор на хипофизната жлеза, диабет, кистозна фиброза.

Разговорът ми с Георги завърши точно така – въпреки нормалните спермални показатели той имаше ранни признаци на сериозно заболяване, което се откри навреме и излекува успешно.

Запомнете: здравият човек не е този, който не ходи на лекар, а този, който редовно посещава лекаря си с превантивна цел и се грижи за своето здраве. Ако спермалният анализ покаже нормозооспермия, това е повод за успокоение, но и причина да посетите лекар, за да се установят или отхвърлят рискови фактори за влошаване на вашето репродуктивно здраве.

Статията е част от поредицата "Мъжко здраве с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.