Как да успокоим плачещото бебе с позабравени методи от миналото

Пет стъпки за "мир вкъщи"

Всички майки познават ужаса от ревящото до полуда бебе и тъгата, че не знаят как да го успокоят, въпреки, че е нахранено и преобуто. Все пак можем да направим нещо и то не е никак трудно. Прочетете съветите на нашата акушерка Ина Сарова и опитайте да ги приложите на практика.

Повиване – ама не онова стегнатото, а нежно и топло с меко и тънко одеалце

Повиването е нещо, което масово правехме преди 15 години. После дойдоха "модерни времена" и го отрекохме. В неговия лек вариант обаче има много ползи. Самото повиване не успокоява, но поставя основите, за да приложим и други техники. То премахва ненужното размахване на ръце и крака и прекъсва рефлекса на Моро (бебето се опитва да се захване за нещо, защото си мисли,че пада). Преди да се роди бебето е обгърнато от матката и тя не позволява такива разхвърляни движения. Така бебчо ще се съсредоточи върху мама. Никога не е късно да започнете да повивате в първите три месеца. Ако ви е трудно започнете да се учите, когато бебето спи и не се налага да се "борите".

Поставяне настрани

Много бебета обичат да спят по гръб, когато са в добро настроение, но е много трудно да ги успокоим  така, когато се раздразнени. Дори спокойните деца обичат да ги поставим настрани или да притиснем коремчето им към рамото на родителя. Поставянето им настрани имитира позата, в която са се намирали в матката - свити с колене към коречето и извито гръбче. Това важи докато бебето е въввашите ръце, когато се успокои то се поставя в леглото по гръб. Можете да ги носите повити и с коремче към свивката на вашата ръка (с гръб към гърдите ви). Още един вариант на носене и същевременно успокояване срещу колики е носенето по коремче (без да е повито) върху предмишницата на тати, като главичката е в неговата длан.

"Ш-Ш-Ш" любимият звук на нашите деца

Бебетата в утробата не са на тихо място. Те чуват вашето сърце, дишането ви, работата на стомаха и червата ви, те идват на вълни до ембриона и издават свищящ звук. Бебетата  не знаят какво е тишина и тя е плашеща за тях. За новородините силният звук ШШШШШ е звукът на тишината. Вътре в утробата звукът е 80-90 децибела като от прахосмукачка. Не сте ли забелязали, че на всички езици този звук означава едно и също и всички го разпознаваме. На бебешки език ШШШШШ  е поздрав и всички бебета много я обичат!

Люшкането – да се движим в ритъм с нашето дете

Също както и "шъткането", така и люлеенето носят спокойствие на бебчето. Все пак мама го е носила цяла бременност, като го е "полюшвала" с походката си, с ежедневните си дейности и дори в съня си. Можете да полюлявате вашето дете докато се успокои и заспи, но винаги придържайте главичката и вратлето му в безопасност.

Кърмене – "черешката на тортата"

Няма бебче, което да не иска да го гушкат и кърмят по всяко време. Ако детето се е хранило наскоро може да се използва и биберон-залъгалка, за да се успокои.

Самото гушкане вече е повод да се спре плача. Когато вдигнем разплаканото бебе на рамо и коремчето му се докосне до тялото ни, то вече усеща двойна утеха.

А най-любимата поза на татковците, безспорно е любима и на бебетата - футболна топка. Трябва да поставите повитото бебе на ръката си с главичка в дланта си, а крачетата да "висят" отстрани на ръката ви. А сега просто може да попеете тихичко и да потанцувате с бебето в ръка. Ще видите чудо – детето ви има нужда само от любов.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите консултация с нашата висококвалифицирана акушерка Ина Сарова. Повече информация ще намерите в статията ни Акушерска грижа.