Важни витамини и минерали при бременност и кърмене

Бременността е едно от най-прекрасните и вълнуващи изживявания за всяка жена. В този период, обаче, настъпват и много промени в женския организъм. Важно е спазването на пълноценен и разнообразен хранителен режим, обогатен с витамини, минерали, микроелементи и други ценни хранителни съставки.

Витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в нашия организъм, а в хода на бременността нуждите се увеличават. Данни от съвременни изследвания за хранителните препоръки към населението, показват, че приемът на фолиева киселина, йод, желязо и Омега-3 мастни киселини, е особено препоръчителен. Редица проучвания[i] доказват, че голям процент от жените не приемат достатъчно фолиева киселина с храната си и снабдяването на организма им с желязо и йод не е оптимално. Добре известно е, че:

  • Най-много витамини, минерали и микроелементи се съдържат в пресните плодове, зеленчуци, месо, яйца, риба и ядки
  • Витамините имат и редица “врагове” като пастьоризация, консервиране, употреба на пестициди и нитрати, използване на метални цитрус преси…

ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА, наричана още витамин B9, е жизненоважна по време на бременност. Тя подпомага нормалния растеж и развитие на тъканите на плода. Участва в процесите на клетъчно делене и диференциране, които са в основата на вътреутробното развитие. Фолиевата киселина играе важна роля още от самото начало на бременността. Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба, от която се развиват гръбначният стълб и мозъкът на зародиша. Ето защо е препоръчително жените в детеродна възраст да приемат фолиева киселина регулярно.

Съществено значение за бременните има и приемът на ЙОД. Той обуславя правилното функциониране на щитовидната жлеза и участва в синтеза на нейните хормони. Те контролират растежа, енергийния обмен, развитието и съзряването на нервната система. Нуждите от ЖЕЛЯЗО при бременност нарастват с около 50%. То участва в синтеза на хемоглобин, необходим за образуването на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в кръвта. Желязото, наред с Цинк и витамините В12 и D3 подпомагат и процесите на клетъчното делене. Отношение към имунната система имат витамините А, D, C, В6, В12, фолиева киселина и микроелементите желязо и цинк.

В-ВИТАМИНИТЕ са важни за дейността на нервната система. Витамин В6 допринася за регулиране на хормоналната дейност и заедно с Витамин В2 участват в кръвотворенето.

ВИТАМИН А подпомага процесите на специализация на клетките и нормалното зрение. Към грижата за външния вид на бъдещите майки пряко отношение има БИОТИНЪТ. Той допринася за поддържане на нормалното състояние на косата и кожата.

ОМЕГА-3 мастни киселини имат голямо значение в периодите преди, по време и след бременността. Важни представители на ОМЕГА-3 мастните киселини са Ейкозапентаеновата (EPA) и Докозахексаеновата (DHA). DHA е важна за нормалното ембрионално развитие на очите и мозъка. Още по време на бременността майката трябва да осигурява достатъчно DHA. Ползи от приема на Омега-3 мастни киселини:

  • Незаменими, тъй като човешкото тяло се нуждае от тях, а не може да ги произвежда
  • Защита и профилактика на сърдечно-съдовата система
  • Важни за нормалната функция на мозъка

Добри източници на Омега-3 мастни киселини са студеноводните риби - сьомга, херинга, скумрия.

Допелхерц Актив Мама е специално разработена комбинация с ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ, МИКРОЕЛЕМЕНТИ и ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ, които покриват повишените нужди на женския организъм при бременност, кърмене и в периода на планиране на бременност.

Допелхерц Актив Мама – оригинален немски продукт за пълноценното развитие на Вашето бебе!


[i] Quelle: Fragen und Antworten zu Folsäure. FAQ des BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung) vom 22. Februar 2007