По-щастливи и по-здрави за по-дълго време

Movember - една кампания за здравно образование. През месец ноември всяка година световната здравна общественост провежда редица инициативи относно мъжкото здраве. Началото на това движение е през 2003 г., когато е основана Фондация "Movember" - глобална благотворителна организация, чиято цел е да помогне на мъжете да имат дълъг и щастлив живот в добро здраве.

В тази статия ви предлагаме да отговорите на 10 въпроса за рака на тестиса. Правилните отговори и кратка информация за всеки въпрос ще са ви от полза да подобрите познанията си на тази тема.

1. Коя възрастова група е най-застрашена от рак на тестисите?

  • а) 15-45
  • б) 45-70
  • в) 70

При тийнейджърите и младежите има най-голяма честота на рак на тестисите.

2. Ракът на тестисите по-често ли се среща при бели мъже и момчета?

  • а) Да
  • б) Не
  • в) Равномерно е разпространен сред различните расови групи

Изследване във Великобритания показва, че белите мъже имат по-висок риск от рак на тестисите от мъжете от други етнически групи; не знаем защо това е така.

Едно американско проучване показва, че при мъже от европеидната раса рак на тестисите се среща четири пъти повече, отколкото при цветнокожи мъже. Важно е да се подчертае, че въпреки това разминаване, момчетата и мъжете, които не са от европеидната раса, все пак са изложени на риск от рак на тестисите и не трябва да подценяват това заболяване и да се преглеждат по-рядко от белите момчета или мъже.

3. Ако се лекува достатъчно рано, какъв процент от момчетата и мъжете преживяват рак на тестисите?

  • а) 10%
  • б) 55%
  • в) 95%

Важно е да се подчертае, че през 70-те години, преди въвеждането на химиотерапията с платина, някои видове рак на тестисите са имали процент на преживяемост до 10%. Това показва значението на научните изследвания.

Ако се открие в най-ранните етапи, степента на преживяемост при рак на тестисите е близо 100%, което показва значението на своевременното посещение при лекар, ако има индикатори за нещо нередно.

Предстои още много работа, за да се приближи преживяемостта от 95% по-близо до 100% - във Великобритания един човек с рак на тестисите умира всяка седмица. Също така трябва да се направят повече проучвания как да се намалят дългосрочните странични ефекти от химиотерапията и как да се помогне на пациентите да се справят с психическия стрес от диагнозата и лечението.

4. Кои от изброените по-долу са потенциални симптоми на рак на тестисите?

  • а) Подуване или бучка в един от тестисите
  • б) Промяна в размера и формата на тестиса
  • в) Уголемяване или чувствителност на тъканта на гърдата
  • г) Всички по-горе

Чести симптоми:

Най-честият симптом на рак на тестисите е бучка или подуване в част от един тестис. Той може да бъде малък колкото грахово зърно или може да бъде много по-голям.

Някои страдащи забелязват необичайна разлика в размерите между двата тестиса, или тежест в скротума.

Въпреки че обикновено не е болезнено, един от всеки пет страдащи получава остра болка в тестиса като първи симптом.

По-рядко срещани симптоми:

Понякога ракът на тестисите се разпространява в лимфните възли в задната част на корема, което може да доведе до болки в гърба, долната част на корема или слабините. Ако ракът се е разпространил в други лимфни възли в тялото, човек може да има подуване и в други части на тялото като шията или ключицата. Освен лимфните възли, понякога ракът на тестисите може да се разпространи в белите дробове и това може да причини кашлица или задух. Не е обичайно ракът на тестисите да се разпространява в други органи.

5. Ракът на тестисите ли е най-честият рак при мъжете?

  • а) Да
  • б) Не
Ракът на тестисите е 1 на всеки 100 злокачествени заболявания (1%), диагностицирани при мъже, но е най-често срещаният рак при млади мъже (с изключение на Австралия, където е втори по честота след рака на кожата). Най-често срещаният рак при мъжете по принцип е ракът на простатата, но това е много рядко при мъже под 40 години.

6. Кой от следните фактори увеличава риска от рак на тестисите?

  • а) Незавършен десцензус на тестиса - задържан тестис (който изисква операция, за да бъде преместен надолу)
  • б) Предишно злокачествено заболяване
  • в) Фамилна анамнеза за рак на тестисите
  • г) Всички по-горе

Други фактори, за които е доказано, че увеличават риска, са репродуктивни проблеми (инфертилитет), анатомична аномалия на пениса или пикочопровода (уретрата), ХИВ (СПИН) и етнически произход.

7. Ако някой има подутина в тестиса, означава ли това, че непременно има рак?

  • а) Не
  • б) Да

Повечето бучки на тестисите не са ракови. Но всеки трябва да отиде при своя лекар, ако усети нещо необичайно в областта на тестисите. Възможно е големи кисти, пълни с течност, да се развият в тестиса, което лекарите могат да идентифицират, като пуснат силна светлина през тестиса, за да видят дали светлината преминава през областта на подуване (раковите заболявания са твърди бучки, които няма да позволят на светлината да премине). Методът се нарича диафаноскопия. Лекарите използват и различни други методи, като ултразвукова диагностика и ЯМР, за да определят дали дадена бучка или аномалия е злокачествена. Също така могат да се изследват хормонални маркери в кръвта.

8. Ако ракът на тестисите се е разпространил в други части на тялото, той ...

  • а) Трудно се лекува
  • б) Обикновено все още може да се излекува
  • в) Ракът на тестисите не може да се разпространи

Ако ракът на тестисите се разпространи, той има тенденция да се разпространява към лимфните възли, а понякога и в белите дробове. Въпреки това, ракът все още може да бъде излекуван.

9. Ако преглед или кръвен тест покажат, че може да има рак в тестиса, наличните възможности за лечение са:

  • а) Хирургично отстраняване на засегнатия тестис
  • б) Лъчетерапия и химиотерапия
  • в) Хирургично отстраняване на лимфните възли от таза и корема
  • г) Всички по-горе

При повечето мъже се отстранява целия тестис, който след това ще бъде изпратен в лаборатория за изследване под микроскоп, за да се установи дали съдържа ракови клетки и какъв тип са те. Резултатите могат да отнемат няколко дни. Хирургът може да замени тестиса с протеза, така че скротумът да изглежда нормален след операцията. Постоперативно може да има неприятни усещания в областта на слабините и скротума за около седмица. Шевовете обикновено се изваждат също след около седмица. Физическите упражнения могат да бъдат възобновени след около месец.

Понякога се изисква лъчелечение и химиотерапия в зависимост от стадия и вида на раковите клетки. Това лечение може да има отрицателни краткосрочни и дългосрочни ефекти, включително повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и намалена функция в бъбреците. Оцелелите също имат повишен риск от развитие на друг рак. Предвид подобрения в лечението и излекуването на рак на тестисите, нараства популацията от „оцелели“, които се нуждаят от подкрепа за редица физически ефекти от лечението и психологическата подкрепа. Съществува и вероятността за късен рецидив на рак на тестисите и са необходими продължителни медицински изследвания, за да се установи защо някои видове рак се появяват отново.

Ранната диагноза е решаващ фактор за предотвратяване на разпространението на рак на тестисите (метастазиране). Предотвратяването на разпространението на рак е основната причина, поради която по-голямата част от операцията на рак на тестисите включва отстраняване на целия тестис, а не само на части от тестиса.

10. Ако някой има отстранен един тестис, той...

  • а) Няма да може да има деца или да прави секс
  • б) Не може да има деца, но все пак ще може да прави секс
  • в) Все още може да има деца и да прави секс

Възможността за ерекция и фертилитет, т.е. способността да бъде биологичен баща, няма да бъдат засегнати, стига да се отстрани само един от тестисите. Ракът и в двата тестиса е много рядък. Ако и двата тестиса бъдат отстранени, човек вече няма да може да баща и ще трябва да се предприеме заместително лечение с мъжки полови хормони (тестостерон), за да се поддържа сексуалния нагон и възможността да има ерекция. Възможно е да се съхранят (замразят) сперматозоиди, ако трябва да бъдат премахнати и двата тестиса. Повече за процеса по съхраняване на сперматозоиди можете да порчетете в статията Помощ за онкологични заболявания.

Какво да запомните:

  • Важно е да имате информация за рака на тестисите, макар появата му да е рядка. Въпреки че е първичен рак при момчета и млади мъже, 95% от заболелите оцеляват. Ако бъде хванат достатъчно рано, процентът на оцеляване се приближава до 100%.
  • Ако някой изпитва някакви възможни симптоми на рак на тестисите, непременно да се обърне към лекар, за да се даде възможност за ранна диагноза.
  • Научните изследвания на болестта са важни за продължаване на подобряването на процента на преживяемост и опита на пациента от лечението.