Ектопична (извънматочна) бременност след ин витро

Извънматочна бременност (ИБ) се получава, когато имплантацията на ембриона се случи извън кухината на матката. В огромният процент от случаите това става в тръбата и тогава говорим за тубарна бременност. Понякога ИБ може да се получи и на други места в организма, като напр. в маточната шийка, яйчниците и перитонеума.

ИБ е тежко усложнение на бременността и водеща причина за заболеваемост и смъртност при майката през първия триместър. Нейната честотата се увеличава драстично с прилагането на ин витро оплождане и ембриотрансфер (ЕТ).

При спонтанно забременяване честотата на ИБ е 1-2%, докато при ЕТ се увеличава до 2.1-8.6%, като в групата жени с тубарен фактор може да достигне до 11%. Дори при трансфер на 1 ембрион рискът от ИБ е средно 6.4% по-висок, отколкото при спонтанно забременяване. Този риск трябва да се обсъжда с жената, която започва процедура по ин витро оплождане и особено след ЕТ, за да може да е по-внимателна при бременност, особено в първите дни, да следи за симптоми и да търси навреме лекарска помощ. Трябва да се отбележи също така, че в последното десетилетие честотата на ИБ след ЕТ постепенно намалява.

Особена форма на ИБ е хетеротопичната бременност. При това състояние имаме едновременно ИБ и вътрематочна бременност. Това се случва в около 1% от пациентите по време на асистирана концепция. ИБ може да причини значителна заболеваемост и смъртност и представлява диагностично и терапевтично предизвикателство по време на лечение на инфертилитета.

Рискови фактори за възникване на ИБ

Обсъждат се редица рискови фактори, свързани с техниките на ET и причините за безплодие. Част от тези рискови фактори са доказани, докато за друга част научните данни са неубедителни и не се приема, че имат отношение към покачената честота на ИБ след ЕТ. Най-общо те могат да се разделят на две групи:

От страна на жената (историята на инфертилитета)

  • Тубарен фактор
  • Тазова възпалителна болест
  • Оперативни процедури по маточните тръби
  • Предходна ИБ
  • Тютюнопушене
  • Ендометриоза
  • Патология на маточното тяло
  • Възраст на жената

От страна на ин витро процедурата

  • Неправилна техника на ЕТ
  • Степен на напълненост на пикочния мехур
  • По-голямо количество среда при ЕТ
  • По-голям брой върнати ембриони
  • Хормонални промени в резултат на яйчниковата стимулацията
  • Поддръжка на лутеалната фаза

Диагностика на ИБ

Съвременната медицина разполага с няколко добри инструмента за ранна диагностика на ИБ. Комбинацията от трансвагинален ултразвук и серийно проследяване нивата на ЧХГ в кръвта е най-надеждният диагностичен метод, като ранната диагностика на ИБ позволява консервативно лечение. Колкото по-рано се установи една ИБ бременност, толкова по-успешно е нейното лечение, намаляват се рисковете за майката, както и се подобряват шансовете за успешно забременяване след това. Затова навременното търсене на консултация с квалифициран специалист и с добра апаратура е съществено за поставянето на диагнозата и определяне на поведението.

Лечение на ИБ

Някои случаи на ИБ не налагат лечение, тъй като ембрионът загива в много ранен срок поради неблагоприятните условия за развитие в маточната тръба. В тези случаи очаквателното поведение е оправдано.

В останалите случаи могат да се обсъдят два подхода:

  • Консеративен, с прилагането на лекарствени препарати при наличие на определени условия
  • Оперативен, като методът на избор е лапароскопска хирургия – съвременен и по-малко рисков метод в сравнение с отворената коремна хирургия

Наложително e приложението на анти-Д гамаглобулин при жени с отрицателен резус-фактор.

Психологическа подкрепа – ИБ след продължително лечение на инфертилитет е травмиращо събитие за двойката, поради което е добре да се обсъди психологическа подкрепа по време и след това, както и при следваща процедура по ин витро оплождане.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите консултация с висококвалифицирани специалисти по всички въпроси относно рисковете, диагнозата и поведението при извънматочна бременност.