Варицела и бременност

Уважаеми пациенти, по данни на Министерството на здравеопазването през декември 2017 г. в страната има епидемично разпространение на варицела. Зачестиха запитванията на бременни жени какво да правят, ако са били в контакт с болни от варицела. Обичайни са тревогите на бъдещите родители доколко заболяването е опасно за бебето. В тази връзка искаме да ви информираме следното:

Кратко описание

Варицелата е силно заразно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вирус (VZV) и се предава по въздушно-капков път. Заразяването става от човек на човек чрез кихане, кашляне или пряк контакт с лигавица или секрети на заразен човек. Инкубационният перид, в който човекът е инфектиран, но не развива признаци на заболяването, е от 10 до 21 дни. Обичайно заболяването се проявява с висока температура, общо неразположение, сърбежи по кожата и обриви по тялото. Стандартно симптомите продължават от 7 до 10 дни. Болният е заразен (може да заразява други хора) 2 дни преди обрива и до завяхване на всички обривни единици. Повечето хора се разболяват от варицела в детска възраст и развиват доживотен имунитет.

Варицела и бременност

  • Варицелата в начална бременност, до 8 г.с., не носи риск за бебето.
  • Ако се заразите с варицела по време на първия триместър от бременността, рискът от вродени дефекти е 0,5-1%.
  • Ако се заразите с варицела между 13 и 20 г.с., рискът от вродени дефекти е до 2,5 процента.
  • В някои български сайтове ще срещнете посочен риск от 25% за срок на бременността до 20 г.с., това е правописна грешка.
  • Ако обривът се прояви в рамките на 5 дни или по-малко преди раждане или до 2 дни след раждане, има риск от 20-25% бебето ви да развие вродена варицела.
  • Ако варицелата се прояви в рамките на 6-12 дни преди раждането, също има вероятност бебето да заболее. В този случай то може да получи някои от вашите новопоявили се антитела срещу варицела, което ще доведе до леко проявена вродена варицела.
  • Контактът с болен от варицела, както и заразяването по време на бременност, не налага във всички случаи прекъсване на бременността.
  • Жените с отслабена имунна система (напр. след трансплантация, заразени с ХИВ, при продължителна употреба на стероиди, след химиотерапия или при прием на имуносупресивни лекарства) имат по-висок риск от зарязаване, което налага серологична диагностика на антитела спрямо вируса (изследване на специфични имуноглобулини VZV IgG и VZV IgM).
  • Поставянето на ваксина по време на бременност не е допустимо.
  • Може да се обсъди прилагането на хиперимунен глобулин.
  • Не всеки обрив в периоди на епидемия от варицела е израз на заболяването, затова при всеки обрив по време на бременност се обърнете към лекар, за да постави точната диагноза.
  • Избягвайте контакт с хора през периода на епидемичното разпространение на варицела.

Ако планирате бременност

Данните от страна на родителите не винаги са верни. Понякога те твърдят, че детето е изкарало всички шарки, а това не е така. Понякога е възможно да е имало инфекция с варицела-зостер вирус, но да не се е изградил траен имунитет. Затова не оставяйте нещата на случайността. Проверете дали имате имунитет към варицела. Изследването е лесно, евтино и бързо, прави се в клинична лаборатория, изисква се да дадете венозна кръв за VZV IgG. За съжаление, в България няма ваксина против вируса на варицела. Ако имате възможност да се ваксинирате, което е най-добрата защита срещу заболяването, направете това поне три месеца преди бременност.

Забележка: от лятото на 2020 г. в България вече има регистрирана и достъпна за употреба ваксина Варивакс (Varivax) срещу варицела. След поставяне на ваксина е необходимо да се предпазвате от бременност 1 месец.

Целият екип на Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив ви пожелава да посрещнете Новата 2018 година в добро здраве и с отлично настроение!