Профилактична спермограма

„Не искам скоро да имам дете." Често чуваме това от средностатистическия млад мъж, който иска първо да се образова, да направи кариера, да постигне финансова стабилност и чак тогава ще започне да търси сериозен партньор и ще планира да бъде баща.

Ние можем да ти помогнем, дори ако си млад мъж и мисълта за собствено дете да е последното нещо, за което мислиш в момента. Безплодието е заболяване, което зависи от различни фактори и в много случаи може да бъде предотвратено. Започни да мислиш за това сега, защото ако изчакаш до момента, в който ще си готов за родител, тогава може да е твърде късно.

Една от 6 двойки в репродуктивна възраст се срещат с проблема безплодие. От клинична гледна точка обикновено насочваме мъжете към изследване едва тогава, т.е. след едногодишни сексуални контакти без предпазни средства и липса на бременност. Стремежът на съвременната медицина обаче е да не чака да се развие дадено заболяване, а да се откриват предразположенията към него.

Защо да направя профилактична спермограма

  • Защото е лесно. Нека си признаем, никой не обича да посещава лекар. Но за разлика от жената, при мъжа имаме възможност директно да изследваме мъжките репродуктивни клетки - сперматозоидите. За целта се изисква само да предоставиш проба за изследване. Лесно е и не боли.
  • Защото е евтино. Ползите от изследването значително надвишават неговата цена. Всяка сума, вложена в профилактика, се изплаща многократно и може да ти спести много средства, дадени за лечение в бъдеще. Да не говорим за загубата на време и подлагането на стрес.
  • Защото е информативно. Спермалният анализ дава изключително ценна информация за състоянието на сперматогенезата, но също така може да ни насочи към търсене на други заболявания, в това число инфекциозни, туморни или дегенеративни.

Ползи от профилактичната спермограма

Ако все още се колебаеш, ето някои, макар далеч не всички, ползи от това изследване.

  • Ще получа яснота за своите репродуктивни способности и, ако всичко е наред, няма да има за какво да се безпокоя.
  • Ще получа съвети за здравословен начин на живот и естествени пътища за повишаване на фертилността, ако отклоненията от спермалните показатели са незначителни.
  • Ще ми бъдат назначени допълнителни изследвания за изясняване на проблемите, ако показателите ми са под нормата.
  • Ще започна своевременно лечение при силно увредена сперматогенеза.
  • Понякога, макар и рядко, профилактичната спермограма може да ми спаси живота, защото с нея се откриват състояния и заболявания, които могат да застрашат живота ми в дългосрочен план.
  • Няма да отлагам лечението си и няма да позволя заболяването да стане хронично, когато ще бъде много по-трудно да се лекувам и резултатите от лечението ми може и да не са задоволителни.
  • Грижата за здравето ми е моя отговорност, в това число и за репродуктивните ми способности и първата стъпка по този път е профилактичната спермограма.

Ако и ти разсъждаваш като нас, потърси ни за съвет и ние в Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив ще ти дадем информация как да защитиш своята фертилност.