Триизмерна (обемна) ехография по време на бременност

Който е бил при нас, знае, че консултациите и прегледите ни са под формата на разговор. Пациентите всеки ден ни задават въпроси, на които ние с удоволствие отговорямe (когато знаем отговорите). Понякога въпросите ни изненадват и ни стимулират да четем новости и да повишаваме квалификацията си. Когато преглеждаме бременна жена, едни от най-честите въпроси са – ще имам ли снимки от прегледа, ще видим ли личицето или ръчичките на бебето. Разбираемо е, бъдещите родители се вълнуват от бременността и предстоящата среща с тяхното дете. И макар често да повтаряме, че основната част от прегледа се извършва в двуизмерен режим, който не е толкова атрактивен, решихме да ви разкажем и за триизмерната ехография.

Да започнем с основните понятия

Стана популярно, макар и неправилно, названието „3Д“ и „4Д“ на съвременните ултразвукови апарати. За лекаря е важно апаратурата, с която работи, да е с висока разделителна способност, което му дава възможност да вижда малки детайли и в ранен срок на бременността. Често казваме, че основната работа по оценка на развитието на бебето вътреутробно се извършва в режим 2Д, т.е. в една произволно избрана равнина. Съвременната технология на 3Д ултразвука се основава на възможността за придобиване на обем или последователност от обеми. С други думи, можем да разгледаме бебето в трите взаимно перпендикулярни равнини на пространството. Графичната информация, получена в триизмерен режим, може след това да бъде показана на екрана по различни начини – както като двуизмерно изображение, така и като пространствен обем, който демонстрира външни или вътрешни анатомични характеристики. Придобиването, обработването и интерпретацията на обемните образи е нещо, което изисква две важни и неотменни условия:

  • добра апаратура и
  • висока квалификация на специалиста, която се придобива с много работа.

Понякога, въпреки наличието на първите две условия, характеристики от страна на бебето или на майката могат да пречат на правилното придобиване на обем.

Колко рано през бременността можем да придобием обемен образ?

Може би сте чували от по-възрастни хора, че до третия месец жената не бива да казва, че е бременна, защото нищо не се знае. Е, този постулат вече се промени с бурното навлизане на технологиите и познанията при проследяването на бременността. На практика от няколкодневното закъснение на менструацията до края на ембрионалния период ние вече можем да правим оценка на ембрионалното развитие на бебето. Особен напредък се постигна с приложението на трансвагиналната сонография, т.е. през влагалището и това отвори нов времеви прозорец за ранна диагностика на ембриона. През този период е възможна триизмерна визуализация на целия плод с помощта на повърхностни и други режими на изобразяване. Също така можем в реално време да видим движенията на плода – както на тялото, така и на крайниците.

Кои анатомични структури могат да се оценят обемно?

Приложението на триизмерната ехография не се ограничава само в показване на повърхности, макар това да е много важно за родителите. На практика цялото тяло на бебето вътреутробно може да бъде разгледано в триизмерен режим и да се добие важна информация за неговото развитие. При възможност на специалиста, може да се направи:

  • 3Д невросонография – обемна оценка на мозъчните структури в големи детайли и още от много ранен срок на бременността;
  • Обемна визуализация на скелета с подробна оценка на развитието на гръбначните прешлени и целостта на гръбначния стълб;
  • Триизмерен образ на лицето с особено детайлно разглеждане на устните, носа и ушната мида, както и на ръцете и краката на бебето;
  • Пространствена оценка на вътрешните органи, разположени в гръдната и коремната кухини;
  • Фетална ехокардиография – измерване на обемите на сърцето в отделните етапи от неговата работа;
  • Не на последно място можем да видим екстраембрионалните структури, напр. пъпната връв в обем, а понякога дори и истински възел на пъпната връв.

Защо са важни триизмерните образи при оценката на феталната анатомия?

Да помислим за емоционалната страна на въпроса. Тя е подценявана понякога от медицинските специалисти, но е много важна за бъдещите родители. Триизмерните обеми, толкова реалистични, с такива подробности, ни дават уникалната възможност да надникнем вътреутробно и да придобием представа за чудото на живота. Това е началото на особената емоционална връзка между родителите и тяхното още неродено дете. Снимката на лицето на бебето е незабравим момент при прегледа. Но триизмерната ехография не се ограничава с това. С нея можем да демонстрираме някои от бебешките емоции, напр. как бебето се смее или прави гримаси, опитва се да си бръкне с палеца на крака в окото или си смуче пръстчетата на ръчичките. А понякога бебето ни показва и среден пръст.

Разбира се, целта на обемния образ не е само емоционална, нито е за забавление. Това разбиране често подценява приносът на триизмерните образи за диагностичния процес. Понякога, а ние имаме такива случаи в практиката, точно това обемно представяне на дефекта дава увереност на родителите да вземат правилно решение и да продължат бременността. Не бива да подценяваме и значението на образите за останалата част от семейството и роднините, които в момента не могат да присъстват на прегледа, но могат да видят след това лицето или крачетата на бебчо, как се смее и маха, какви гримаси прави, как си лапа ръчичката или дърпа пънтата връв и как „танцува“ вътреутробно. Това сплотява фамилията и укрепва роднинските връзки, които и без това са разкъсани в съвременното ни общество.

Спокойствието, което триизмерните образи носят на и без това изнервените бъдещи родители, е безценно.

А ако нещо не е наред, тогава какво?

Повечето бременности завършват щастливо и се раждат здрави деца. Понякога обаче, както и във всички области на медицината, се налага да се изправим лице в лице с проблемите, които могат да съпътстват една бременност. Триизмерният образ ни помага да поставим правилната диагноза. Също така е полезен, за да демонстрираме на родителите за какъв дефект става въпрос. Понякога медицинските термини звучат стряскащо и са по-сложни и неразбираеми, отколкото пряката визуализация на засегнатия участък. За нас като специалисти е важно, освен да сме уверени в диагнозата си, да я обясним ясно на пациента и да му дадем възможностите за лечение, прогнозата на заболяването и сериозността му по отношение на детския живот. Има стряскащи диагнози, които се оправят относително лесно с оперативно лечение след раждане, а в някои случаи и вътреутробно и тук особено ни помага триизмерното изображение.

Да се върнем на нормалната бременност

Лицето на бебето може да бъдат показано триизмерно и този пространствен изглед на лицето често е много подобен на лицето на бебето след раждане. Разбира се, можем и да се посмеем с въпроса „На кого прилича“. В грижата за здравето на много малко места има толкова концентрирана радост, както в областта на феталната медицина. Щастливи сме, че работим това.

Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив предлага на своите пациенти проследяване на бременността с висококачествена апаратура и от специалисти със сериозна квалификация и опит в областта. В края на прегледа ще получите като подарък от нас пълен запис с образите на дигитален носител.