Пет основни мъжки заблуди

Мъжкото безплодие е все още в периферията на общественото внимание. За него се говори с недомлъвки и зле прикрити зад маската на иронията страх и срам. Статията е опит да разсеем поне пет от основните заблуди при мъжете, на които предстои да вървят по пътя на мечтаното бащинство.

03_5delusions.jpg

 

Заблуда №1
Аз съм сексуално активен

Това е най-често срещаният проблем при мъжете в репродуктивна възраст, които смятат, че след като са млади и здрави и могат да правят секс, това означава, че нямат репродуктивни проблеми. Тази заблуда се дължи на факта, че повечето хора не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве. С други думи, дори и при отлично сексуално представяне на мъжа, при него пак може да има проблем със сперматозоидите, да няма сперматозоиди изобщо или да липсват семепроводи, по които нормално сперматозоидите се придвижват, което да води до невъзможност или затруднения при забременяването. И макар сексуалното и репродуктивно здраве да са свързани, между тях не бива да се поставя знак за равенство.


Заблуда №2
Аз вече имам деца

Обяснението тук е просто – биологичният часовник работи както при жената, така и при мъжа. С времето не ставаме по-здрави и по-фертилни, напротив. И така, както един мъж на 20 е имал коса и е бил с нормално кръвно налягане, а на 40 страда от оплешивяване и от хипертония, по същия начин с годините се променят и характеристиките на сперматогенезата. Има множество общи заболявания, като диабет, затлъстяване, множествена склероза, както и много състояния, като злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и професионални вредности, които се отразяват негативно на производството на сперматозоиди, върху тяхното качество и оплодиттелна способност.


Заблуда №3
Ако проблемът е в мен, това ще се отрази негативно на семейството

Опитът ни показва, че обикновено тези страхове са безпочвени и проблемите не само, че не разделят, но и сплотяват двойката, отношенията се запазват стабилни независимо от това, в кого е причината за безплодието. Дори обратното е в сила – на добрите семейни отношения се отразява силно негативно отказът на мъжа да поеме своята част от отговорността за бъдещото дете, нежеланието му да се подложи дори и на малко на брой изследвания, докато жената посещава своя гинеколог редовно. Отказът на мъжа да направи дори спермограма обрича жената на продължителни, понякога болезнени и често скъпо струващи процедури. Затова в сериозните клиники не се пристъпва към лечение на двойката ако единият от партньорите не е кооперативен.


Заблуда №4

Мъжкото безплодие не се лекува

Тази заблуда се дължи отчасти на факта, че години наред мъжът в двойката е бил пренебрегван и не са полагани усилия за неговото лечение. Така в обществото битува мнение, че ако има проблем при мъжа, той не подлежи на корекция. Това е тотално погрешно схващане. Напротив, огромната част от проблемите при мъжа могат да бъдат излекувани консервативно или оперативно. За съжаление, у нас специалистите по репродуктивна медицина, които се занимават с мъжете, в това число андролози, ембриолози, генетици и други, са малко на фона на многото нуждаещи се пациенти. Те са концентрирани в няколко големи града, което допълнително затруднява достъпа на мъжете до конкретния специалист.


Заблуда №5
Сигурно ще ми открият някое сериозно заболяване

Голяма част от мъжете, които имат оплаквания от дискомфорт, тежест или слаби болки в областта на тестисите, смятат, че това може да се дължи на сериозно заболяване, най-вече рак на тестиса. Дори тези мъже, които са съвършено здрави, имат страх от посещението при лекар и изпитват неудобство да споделят с него своите притеснения. Обикновено леките неразположения се дължат на също така леки заболявания, които по никакъв начин не застрашават живота и здравето на мъжа, например разширени вени на скротума – варикоцеле. А ранното откриване и своевременното лечение спестяват много главоболия в по-късен етап.

 

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите безплатна консултация с висококвалифицирани специалисти в областта на репродуктивното здраве при мъжа и да споделите с тях страховете си.