30 факта за мъжкото репродуктивно здраве

През месец ноември всяка година световната здравна общественост провежда редица инициативи относно мъжкото здраве. Началото на това движение през 2003 г. поставя Фондация „Movember“ – глобална благотворителна организация, чиято цел е да помогне на мъжете да имат дълъг и щастлив живот в добро здраве. Моята професионална кариера е посветена на мъжкото репродуктивно здраве. Затова всеки ноември отделям много голяма част от личното си време и усилия да повиша информираността на обществото относно мъжкото здраве - профилактиката, диагностиката и лечението на фертилните проблеми при мъжа.

прочети повече >>
 
Превенция на репродуктивните заболявания - инициатива на Община Пловдив

Община Пловдив започва кампания за превенция на репродуктивните заболявания, в рамките на която ще се проведат безплатни скринингови изследвания на жители на Пловдив на възраст до 35 години. Изследванията ще се осъществяват в „Диагностично-консултативен център І – Пловдив”, пл. „Понеделник пазара” № 5 и ще обхванат 80 мъже и 78 жени.

прочети повече >>
 
Профилактиката ще спаси света - интервю с д-р Мариела Даскалова за списание „Искам бебе“

В брой 18 на списание „Искам бебе“ можете да прочетете интервюто на Радина Велчева с д-р Мариела Даскалова. Профилактиката ще спаси света. Ще намерите отговори на много въпроси, например:

  • какви са рисковите фактори за безплодие при мъжа
  • защо мъжете не обичат да ходят на лекар
  • важна ли е възрастта на мъжа за неговите фертилни способности
  • какво представлява работата в екип
  • и още нещо за страховете, благодарността, любовта и лечителите.
 
Признаци за глад и ситост при кърмачето

На стр. 46 в октомврийския брой на списание „Кенгуру“ можете да прочетете насоките на нашата акушерка Ина Сарова относно признаците за глад и ситост при кърмачето. Кабинетът ни по кърмене и хранене на бебето е на ваше разположение, както и училището ни за родители.

 
Д-р Даскалова лектор на Шести практически семинар по акушерство

За нашия екип беше чест и удоволствие да сме част от Шестия практически семинар по акушерство, организиран от Алианс на Българските Акушерки/Alliance of Bulgarian midwives. В събитието взеха участие повече от 100 акушерки от цялата страна. Д-р Мариела Даскалова беше поканена като гост-лектор да запознае акушерките с трудната тема „Проследяване на бременност след инфертилитет“. В лекцията си тя обобщи нашия дългогодишен опит.

За лектора няма нищо по-хубаво от пълна зала с хора, които искат нещо да научат, да споделят и да вземат участие в дискусията. Благодаря на АБА за непрестанните усилия за повишаване квалификацията на българските акушерки.

Ваша д-р Мариела Даскалова

 
Нашите автори в списанието на Аптеки 36.6

Скъпи настоящи и бъдещи родители, и през 2022 г. специалисти от нашия екип са автори в списанието на Аптеки 36.6. Вече трета година ние присъстваме в луксозното списание с подробни и достоверни материали. Можете да ги прочетете безплатно в рамките на месеца, а след това и в блога. Тези, които вече ни познавате, знаете, че за нас разпространението на здравни знания е постоянен и неотменен ангажимент към нашата общност. А тези, които още не ни познавате – надяваме се също да намерите при нас нужната ви информация и тя да ви е полезна по пътя на родителството. 

прочети повече >>
 
За оперативното раждане с д-р Йоана Тачева

В последния брой на вестник „Марица“ можете да прочетете статия от д-р Йоана Тачева - наша дългогодишна доброволка, стажантка и специализантка. В статията „Тенденцията за оперативно раждане затихва“ можете да разберете какво мисли д-р Тачева за:

  • т.нар. бейби бум през времето на пандемия
  • защо младите родилки избират оперативното раждане
  • профилактиката и превенцията в медицината
  • предизвикателствата в ежедневието на младия лекар
  • и още други интересни и полезни факти.

 
Какво трябва да знае всеки мъж за неговото репродуктивно здраве

Епизод 69: Какво трябва да знае всеки мъж за неговото репродуктивно здраве с д-р Мариела Даскалова, специалист по мъжки инфертилитет. В линка можете да чуете кои теми обсъдихме с Лия. Всички епизоди на Секс и щастие можете да намерите в техния блог. Платформите, които предпочитате, можете да изберете тук.

 
Планирайте бременността и не пропилявайте възможностите си

С Калина Иванова от Epoch Times Bulgaria си говорим за сексуалното и репродуктивно здраве.

  • защо мъжете се шокират, когато откриваме репродуктивни проблеми
  • сексуално и репродуктивно здраве едно и също ли е
  • доколко е важна възрастта на жената за забременяване
  • за стигмата и дискриминацията
  • и пак за профилактиката, за което няма да ни омръзне да подсещаме.

Повече можете да прочетете в статията „Планирайте бременността и не пропилявайте възможностите си“.

 
Световна седмица на кърменето 1-7 август

Световната седмица на кърменето започна, но вие нали си знаете, че за нас това е целогодишен и непрекъснат ангажимент. В Кабинета ни по кърмене в защитена среда акушерка Ина Сарова ви очаква по всяко време на годината, за да ви помогне с храненето и отглеждането на бебето. Обадете ѝ се.

Можете да прочетете и нейната статия „Често задавани въпроси относно кърменето“.

 
Честит професионален празник на акушерката

100 години прогрес - това е тазгодишното мото на Международната конфедерация на акушерките. С лицата на една малка част от акушерките, които работят на различни позиции в България, честитим професионалния им празник. Пожелаваме им да се радват на професията си и да получат уважението на обществото, което те заслужават.

Да е жива и здрава и нашата акушерска Ина Сарова - ще я видите на снимката в работна обстановка най-дясно на средния ред.

 
Едно бебе на „Зачатие“

Един от всеки 6 граждани на Европа срещат трудности при зачеването на дете. Само в ЕС 25 млн. мъже и жени са изправени пред проблемите на стерилитета в определен етап от живота си. Харитина Агопян от БНТ ни среща с една лична история - на семейство Теодора и Михаил Пешеви. Вижте във видеото.

 
Нашите автори в блога на списание аптеки 36.6

Скъпи настоящи и бъдещи родители, и през 2022 г. специалисти от нашия екип са автори в Списание Аптеки 36.6. Вече трета година ние присъстваме в луксозното списание с подробни и достоверни материали. Можете да ги прочетете безплатно в рамките на месеца, а след това и в блога. Тези, които вече ни познавате, знаете, че за нас разпространението на здравни знания е постоянен и неотменен ангажимент към нашата общност. А тези, които още не ни познавате – надяваме се също да намерите при нас нужната ви информация и тя да ви е полезна по пътя на родителството. В следващата статия д-р Васил Даскалов ви запознава с грижата за сърцето на бебето вътреутробно. Прочетете в блога Грижа за сърцето под сърцето на мама.

 
„100%будни“ по БНТ с д-р Мариела Даскалова

Репортерът на „100% будни” Хари Агопян ни среща с ембриолога д-р Мариела Даскалова, която ни разказва повече за ин витро оплождането. Вижте видеото!

 
Обучение на студенти

Здравейте, приятели! Ако сме били малко тихи и неактивни през месец май, то е защото бяхме заети с обучение на студенти. Инициативата беше на Асоциация на студентите-медици - Пловдив. В рамките на 2 седмици в нашия център минаха 60 студенти по медицина, от първи до шести курс. Те имаха уникалния шанс да видят как работи един частен център, който се грижи за репродуктивното здраве.

прочети повече >>
 
Нашите автори в списание и блог Аптеки 36.6

Скъпи настоящи и бъдещи родители, и през 2022 г. специалисти от нашия екип са автори в Списание Аптеки 36.6. Вече трета година ние присъстваме в луксозното списание с подробни и достоверни материали. Можете да ги прочетете безплатно в рамките на месеца, а след това и в блога. Тези, които вече ни познавате, знаете, че за нас разпространението на здравни знания е постоянен и неотменен ангажимент към нашата общност. А тези, които още не ни познавате – надяваме се също да намерите при нас нужната ви информация и тя да ви е полезна по пътя на родителството. Първата статия за новата година е написана от д-р Мариела Даскалова и е посветена на трудната тема Коронавирус и мъжко репродуктивно здраве.

 
Благодарим!

В края на 2021 година искаме да благодарим на всички наши пациенти:

  • за доверието, което ни гласувате;
  • за позитивните емоции, които споделяте с нас;
  • за любовта, с която сгрявате премръзналите ни души;
  • за критиката, с която ни стимулирате да ставаме по-добри
  • и задето не ни забравяте, дори когато вече нямате нужда от нас!
прочети повече >>
 
Как да ни намерите в почивните дни

Ето, че и тази трудна година е към края си. Какво ново при нас? Решили сме последният ни работен ден да е 19-ти декември, а след това да си дадем дъъъъълга почивка и да отворим пак чак на 4-ти януари. Молим ви да не ни се сърдите, че не можем да ви предложим часове за преглед в този период. Обещаваме да оползотворим времето за повишаване на квалификацията си, а не да се отдадем на двуседмично лентяйство. Ако все пак през това време имате нужда от нас, ето как можете да ни намерите.

прочети повече >>
 
Д-р Даскалова на корицата на списание аптеки 36.6

Месец ноември традиционно е посветен на мъжкото здраве. Д-р Даскалова беше поканена за корица на ноемврийския брой на списание Аптеки 36.6, а в пространното интервю с нея можете да научите защо е важно държавата да обърне внимание на мъжкото репродуктивно здраве като част от общото здраве и благополучие на мъжа.

прочети повече >>
 
Оценка на феталната анатомия в първи триместър

Бременността е прекрасен етап от живота на жената. Моята специалност ми дава възможност ежедневно да се радвам на новия живот. В огромния процент от случаите бебетата са здрави и за специалиста по фетална медицина остава удоволствието да оцени това здраве и да го демонстрира на бъдещите родители. С напредъка на технологиите и възможността безопасно да проследяваме развитието на бебето чрез съвременните ултразвукови апарати, тази оценка се извършва все по-рано в хода на бременността. В първи триместър, между 11+0 г.с. до 13+6 г.с., е срокът за комбиниран скрининг за хромозомни аномалии, който се прави в България от почти 15 години и е регламентиран с Наредба 26 от 2007 г. на Министерството на здравеопазването. Бременните жени вече са доста добре информирани и знаят какво представлява този скрининг. Оценката на феталната анатомия в този срок обаче включва много повече измервания, респективно познания, отколкото необходимите за скрининга. Прочетете в блога на Аптеки 36.6 Оценка на феталната анатомия в първи триместър.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 10