Безплатни психологически консултации

Уважаеми пациенти, в Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив предлагаме безплатни психологически консултации и терапия. За месец април дните за консултация са 25 и 26 април от 16 до 18 ч. За записване можете да се обадите на тел. 0893 530 580 или 0898 677 495. Инициативата се провежда съвместно със Специализиран кабинет по психотерапия с лиценз към АСП и ДАЗД.

прочети повече>>
 
Новата Е класа вече и в България

Уважаеми колеги и пациенти, водени от убеждението, че българският пациент заслужава качествено здравеопазване, а българският лекар заслужава да работи с техника, отговаряща на неговата сериозна квалификация, с удоволствие представяме за първи път в България ултразвуков апарат от най-висока класа Voluson E8 Expert BT12, произведен 2012 година от водещата в областта компания General Electric Healthcare-Kretz. Иновативните технологии в създаването на образа, автоматизацията и качествено новите сонди позволяват получаването на забележителна визуализация, необходима на лекаря, за да предостави отлична грижа на своя пациент.

прочети повече>>
 
Ден на репродуктивното здраве 2012

Скъпи приятели, съмишленици, специалисти, за седма поредна година Сдружение "Зачатие" организира своята инициатива за двойките с репродуктивни проблеми Ден на репродуктивното здраве. Тази година срещата ще се проведе в град Хасково на 16 юни 2012 г. под надслов "Подай ръка - Обществото и репродуктивните проблеми". Водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве представят свои постижения и провеждат безплатни консултации.прочети повече>>
 
Вече сме на нов адрес

От днес, 23 януари 2012 г., първият ден от Годината на дракона по китайския лунен календар, започнахме да работим в самостоятелен център на адрес Пловдив, бул. Пещерско шосе № 115.

Екип на Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив.

прочети повече>>
 
Доплерова велосиметрия при IUGR

С удоволствие съобщаваме, че на 28 ноември 2011 г. д-р Борислав Иванов, член на нашия екип, защити дисертационен труд на тема "Доплерова велосиметрия за определяне времето за родоразрешение при вътрематочно изоставане на плода" и придоби образователна и научна степен доктор. Можете да се запознаете с неговата работа на адрес http://meduniversity-plovdiv.bg/files/2011acadrazvitie/17ivanovag/aftoreflast.pdf.

прочети повече>>
 
Празник на СБАЛАГ "Селена" Пловдив

СБАЛАГ "Селена" Пловдив подарява автомобил

С чисто нов автомобил ще бъде изненадана една от жените, родили в АГ болница "Селена". Късметлийката ще бъде изтеглена в лотария от ръководството на лечебното заведение на 10 септември 2011 г. от 10.30 ч. пред ДНА - Пловдив. Заповядайте на празника!

прочети повече>>
 
ThinPrep - течно базирана цитология

От м. май 2011 г. предлагаме цервикален скриниг в допълнение към останалите профилактични мерки, които предлагаме - онкопрофилактична цитонамазка, колпоскопия, прицелна биопсия и генотипизиране за ЧПВ. С това изследване се надяваме да подобрим ранната откриваемост на предракови и ракови изменения по маточната шийка.

прочети повече>>
 
Ден на репродуктивното здраве 2011

Скъпи приятели, съмишленици, специалисти, за шеста поредна година Сдружение "Зачатие" организира своята инициатива за двойките с репродуктивни проблеми Ден на репродуктивното здраве. Тази година срещата ще се проведе в град Варна на 25 юни 2011 г. под надслов "Първи стъпки - профилактика и диагностика на инфертилитета". Водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве представят свои постижения и провеждат безплатни консултации.прочети повече>>
 
Допълнителни диагностични маркери при хабитуални аборти

От м. май 2011 г. към стандартните изследвания за предразположения към тромбофилия добавяме два допълнителни генетични маркера – изследване на полиморфизмите I/D в ACE гена и Val34Leu във Factor XIII гена при повтарящи се спонтанни аборти.

Повече информация за приложението на маркерите в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив можете да намерите в темата Полиморфизми I/D в ACE гена и Val34Leu във Factor XIII гена.

прочети повече>>
 
Програма "Майчино здравеопазване" към НЗОК

Уважаеми пациенти и колеги, предлагаме на вашето внимание дейностите за 2011 г., които НЗОК финансира по прпограмата "Майчино здравеопазване" за бременни с нормална бременност и бременност с риск. Дейностите се извършват от общопрактикуващ лекар при нормална бременност или от лекар специалист по акушерскво и гинекология и са регламентирани в Националния рамков договор за 2011 г., Приложение №15 и Приложение №17.

прочети повече>>
 
Предизвикателството повтарящи се спонтанни аборти

От м. април 2011 г. добавяме изследване на 4 нови генетични маркера, свързани с трофобластната инвазия и регулацията на фибринолизата:

 • Полиморфизъм 936C/T в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
 • Полиморфизъм 1154G/A в VEGF гена /съдов ендотелен растежен фактор/
 • Полиморфизъм +505A/G в TAFI гена /тромбин-активиран инхибитор на фибринолизата/
 • Полиморфизъм в ANXA5 гена /анексин 5/ - M1/M2 хаплотип
прочети повече>>
 
Диагностичен пакет анеуплоидии при спонтанни аборти

Високата честота на спонтантите аборти правят проблема изключително важен. Със спонтанен аборт завършват към 15% от всички бременности, като спонтантите аборти през първи триместър най-често /в 60%/ са в резултат на хромозомни аномалии. От тях с най-висока честота се срещат анеуплоидиите, свързани с хромозоми 16, 14 и 22. Тези хромозомни патологии са несъвместими с живота и се препоръчва тяхното изследване в абортивен материал от ранни аборти или при ултразвукови данни за вродени аномалии.

прочети повече>>
 
Допълнителен тест за диагностика при спонтанни аборти и дефекти на невралната тръба

Към стандартния панел вродени тромбофилии се добавя още един рисков фактор: полиморфизмът G66A в MTRR гена.

От м. януари 2011 г. към стандартния панел вродени тромбофилии добавяме още един рисков фактор - полиморфизмът G66A в MTRR гена. Тестът е приложим за диагностика на следните състояния:

 • спонтанни аборти
 • предишни бременности с дефекти на невралната тръба
 • затруднения в усвояването на фолиевата киселина /витамин В9/
 • ниски нива на витамин В 12
прочети повече>>
 
Нов тест за диагностика при съмнение за пукнат околоплоден мехур

Тестът за изтичане на околоплодна течност при съмнение за пукнат околоплоден мехур представлява бърз неинвазивен метод за качествено имунохроматографско определяне в амбулаторни условия на амниотична течност във вагиналния секрет на бременната жена. Тестовата система AmniSure осигурява качествени резултати, които превъзхождат по бързина, точност, специфичност, чувствителност и надеждност съществуващите към момента методи. Повече информация за приложението на теста в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив можете да намерите в статията Тест за околоплодна течност.

прочети повече>>
 
Извънредни дни за изследвания

Уважаеми пациенти,

във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници в МЦ Надежда Репродуктив Пловдив ви уведомяваме, че кръв за имунологични изследвания ще се взима на 27-ми декември /четвъртък/, а за биохимичен скрининг - на 21-ви декември /вторник/, 27-ми декември /четвъртък/ и на 5-ти януари /сряда/. Необходимо е предварително записване.

прочети повече>>
 
Биохимичен анализ на еякулата

Биохимичният анализ на еякулата е допълнителен тест за уточняване на причините за инфертилитет при мъжа. С клинично приложение са следните спектрофотометрични маркери, специфични за отделните органи:

 • секреторният капацитет на епидидимите се оценява с изследване на неутрална алфа-глюкозидаза
 • секреторният капацитет на простатната жлеза се оценява с изследване на лимонена киселина
 • секреторният капацитет на семенните мехурчета се оценява с изследване на фруктоза
прочети повече>>
 
Фетален фибронектин - допълнителен тест за оценка на риска от преждевременно раждане

Преждевременното раждане е сериозно усложнение на бременността и най-важният проблем в перинатологията. Раждането преди термин е причина за 70% от неонаталната смъртност и за 50% от дългосрочните неврологични усложнения при новородените, голяма част от които инвалидизиращи, като умствено изоставане, церебрална парализа, централна слепота и затруднения в процесите на запаметяване. При недоносените деца съществува по-висока смъртност, както и част от недоносените деца поради незрялост на техния организъм се приспособяват по-трудно към извънутробния живот, изискват специални грижи при отглеждането и могат да имат трайни увреждания на здравето.

прочети повече>>
 
Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Националната АНТИСПИН кампания “Презерватирай се”

В България към 25.11.2010 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 1252 ХИВ-позитивни лица.

Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000. Това сочат изчисленията на системата за научна оценка и прогноза на епидемията, разработена от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.

прочети повече>>
 
Информация за Синарел назален спрей

 

Уважаеми пациенти, на 15 септември 2010 г. получихме информация от фирмата Пфайзер Люксембург САРЛ, клон България, за дефект в дозиращата помпа на препарата Synarel /нафарелин ацетат/ спрей за нос. Препаратът е синтетичен агонист на гонадотропин-освобождаващия хормон /GnRHa/, който се прилага назално за хормонално лечение на ендометриозни лезии, както и в програми за контролирана овариална стимулация преди ин витро оплождане. Информацията е одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата.

прочети повече>>
 
Световен ден без тютюнев дим 31 май

Тютюнопушенето – втората причина за смъртност в света

Всяка година СЗО отбелязва Световния ден без тютюнев дим на 31 май, подчертавайки рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и застъпничеството за ефективни политики за намаляване на потреблението. Употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб след хипертонията и убива 1 от 10 възрастни по целия свят.

прочети повече>>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 7 от 8