За бременността


Ембрионално развитие от 17 до 20 гестационна седмица

17-18 гестационна седмица

В нервната система на бебето започва един изключително важен процес, наречен миелинизация на нервните клетки – образува се миелин, който обгръща и защитава невроните.

В скелета на бебето започва процес, наречен осификация – на определени места хрущялната тъкан се замества с костна, но скелетът ще остане гъвкав до края на бременността, за да може да се моделира в процеса на раждане.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 13 до 16 гестационна седмица

13-14 гестационна седмица

В този период от бременността плацентата представлява напълно развит орган, който изхранва вашето бебе, а също така отделя хормони, поддържащи бременността.

Продължава растежът на ноктите, бебето има вежди и тънки косми, които покриват неговото тяло и се наричат лануго. Те затоплят бебето в периода на бременността, когато подкожната мастна тъкан все още не е развита.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 9 до 12 гестационна седмица

9-10 гестационна седмица

Почти всички органи, мускули и нерви са на своите места и функционират.
Зачатъците на горни и долни крайници, които са се оформили още през 7 гестационна седмица, започват да растат и да се издължават.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 5 до 8 гестационна седмица

Това е период на изумително развитие на ембрионалните структури, в резултат от поредица сложни клетъчни процеси, като делене, пролиферация, миграция, диференциация, сигнализация и т.н., които дават началото на всички органи в нашето тяло и е изключително важен за правилното функциониране на организма след раждане. Различни външни фактори могат да се отразят неблагоприятно на развитието на бебето, затова е важно бременната жена да избягва употребата на лекарства с тератогенно действие, алкохол, наркотици, да се предпазва от радиация и излагане на токсини.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 1 до 4 гестационна седмица

Нормалната бременност продължава:

  • 280 дни;
  • 40 гестационни седмици;
  • 9 календарни месеца;
  • 10 лунарни месеца;
прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 20