За бременността


Нови хоризонти към мечтаното дете

Денят на репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие“, която се проведе за дванадесети път на 10-ти юни 2017 г. в Културен център „Морско казино“ на град Бургас. Темата на събитието беше „Нови хоризонти към мечтаното дете“ и по този повод е написана статията.

Приятно четене! Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Всичко, което правим по време на бременността, се отразява на детето

Д-р Даскалов, откога започва грижата за здравето на бъдещото дете и защо?

Бъдещето е в профилактичната медицина. Колкото повече усилия вложим в профилактика, толкова по-малко ще са рисковете и усложненията по време на бременността, раждането и развитието на бебето. Затова и грижата за бъдещото дете започва още преди бременността, с желанието на партньорите да станат родители.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие - какво вижда специалистът

Бременността започва със сливането на сперматозоида и яйцеклетката и претърпява значителна и бърза промяна през първия триместър. Тази удивителна прогресия може да се види на ултразвук, започвайки от гестационен (плоден) сак, което е първото ехографско доказателство за бременност, визуализирането на жълтъчното мехурче, след което ембрион със сърдечна дейност и неговото развитие. Познаването на тези ултразвукови маркери и разбирането за тяхната нормална прогресия е в помощ през първия триместър при проследяване на нормална бременност, а също и за диагнозата при неуспехи на бременността. В тази статия ще ви разкажа какви са възможностите на съвременната медицина да проследи етапите от бременността до 10-та г.с. (гестационна седмица) и 6 дни, т.е. в ембрионалния период от развитието на човека.

прочети повече >>
 
Инфекция с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност

Инфекцията с коронавирус (SARS-CoV-2) - COVID-19 при бременност може да повиши риска от високо кръвно налягане (хипертония) и прееклампсия - това са последните изнесени данни по време на годишната среща на Обществото за майчино-фетална медицина (Society for Maternal-Fetal Medicine).

Припомняме ви, че сме превели на български съвременните критерии за хипертония по време на бременност и международно приетите препоръки, които можете да прочетете в статията Препоръки на FIGO за прееклампсия.

прочети повече >>
 
Въпросник за оценка на риска от венозна тромбемболия

Уважаеми пациенти, предлагаме ви въпросник за оценка на риска от венозна тромбемболия (ВТЕ) преди, по време на бременност и след раждане. Въпросник служи за преценка на вида, дозите и продължителността на тромбопрофилактиката. Нуждата от тромбопрофилактика с нискомолекулярен хепарин (НМХ) се определя индивидуално след оценка на рисковите фактори. Повече информация можете да намерите в статията Приложение на нискомолекулярен хепарин по време на бременност и след раждане.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 20