За бременността


9 месеца залагат основите на важни процеси след раждането

Представям ви едно интервю за здравния портал пулс.бг от 2017 г.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

Д-р Мариела Даскалова е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 1 октомври 2017 г. в Пловдив.

прочети повече >>
 
Откровено за бременността в два гласа

Предлагаме ви да прочетете нашето интервю за пулс.бг от 2018 г. Въпросите зададе журналистката Румяна Тасева.

За света на новороденото ще говорят също 2 гласа. Обещава да е динамично и интересно! Реално още в началото ще започнем да говорим за бременността в два гласа. Как? Ще разберете! Сега ви представяме водещите на първата лекция, посветена на вселената в майчиното тяло. За развитието на бременността, случващото се в майчиния организъм, проследяването ѝ отстрана на медицината – ще говори специалистът по фетална медицина д-р Васил Даскалов. Нероденото още бебе ще бъде представлявано от д-р Мариела Даскалова, ембриолог.

прочети повече >>
 
Primum non nocere

„Първо да не вредим“ е едно интервю преди Деня на репродуктивното здраве, който се проведе за последен път през 2019 г. За съжаление, епидемичната обстановка сложи край на тази инициатива, която в продължение на 15 години събираше пациенти и лекари в неформална среда. Това събитие, уникално по своята същност в най-новата ни история, помогна на стотици пациенти в пътя им към мечтаното дете. 

прочети повече >>
 
В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

Представяме ви интервю на д-р Даскалов от 2017 г. на тема „Женска консултация“.

- Д-р Даскалов, темата, с която ще участвате във Форум бременност и детско здраве на Пулс в Пловдив е "Женска консултация - очаквания и реалност". Защо?

Темата е колкото стара и обсъждана, толкова и актуална и подценявана. Женска консултация има от много години. Аз още пазя първото циклостилно указание за водене на женска консултация от 1980 г., което получих като млад лекар.

прочети повече >>
 
Пациентската безопасност – примери от практиката

Статията е написана от д-р Васил Даскалов през 2019 г. по повод ежегодното събитие на сдружение „Зачатие“ Ден на репродуктивното здраве, чиято основна тема беше „Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: профилактика, превенция, безопасност“.

Никой не обича темата за пациентската безопасност. По подразбиране пациентите идват при нас като лекари с идеята да им помогнем, а лекарите работим в полза на пациента и не искаме да навредим. От друга страна, темата за пациентската безопасност частично присъства в някои от нормативните ни документи, но повече пожелателно, отколкото с реален принос към практиката за диагностика и лечение на пациентите.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 20