Приложение на нискомолекулярен хепарин по време на бременност и след раждане

В условията на епидемия и недостиг на някои лекарства, Министерството на здравеопазването съвместно с Изпълнителната агенция по лекарствата публикуваха разпореждания, които целят да осигурят достъпа на бременни жени до нискомолекулярен хепарин (НМХ) - напр. Fraxiparine (Nadroparin), Clexane (Enoxaparin) или Zibor (Bemiparin). Освен рецепта, пациентката трябва да представи в аптеката амбулаторен лист със заключение от лекар, че тя има нужда от лечение с НМХ.

прочети повече >>
 
COVID-19 – Въпроси и отговори за пациентите от ESHRE

Специалистите от Европейското общество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE ) отчитат факта, че настоящата пандемия на COVID-19 и нейните последици за лечението на безплодие могат да доведат до психологическа тежест за пациентите. Този списък с въпроси и отговори има за цел да предостави ясна информация относно най-често задаваните въпроси от пациентите.

За допълнителна информация ви предлагаме да се свържете с вашите репродуктивни специалисти, за да получите техните съвети и подкрепа, както и отговорите на всички ваши въпроси относно въздействието на пандемията от COVID-19 върху вашето лечение.

Ако се нуждаете от допълнителна подкрепа, можете да се свържете с вашата Национална пациентска организация.

прочети повече >>
 
Грижа за сърцето, докато е под сърцето на мама

Предисловие

Всяка година на 29 септември международната общественост обръща внимание на сърцето и чрез многобройни и разнообразни инициативи отбелязва Световния ден на сърцето. В нашата практика ние правим това чрез популяризиране на грижите за сърцето на нероденото още дете, като работим в областта на феталната ехокардиография – един нов клон от медицината, който дава възможност за ранна диагностика на сърдечните аномалии вътреутробно. От 2012 г. имаме честта и удоволствието да работим с нашия консултант д-р Наталия Евтимова, д.м., която оказва безценна помощ на бременните жени и на колегите, които се грижат за тяхната бременност.

прочети повече >>
 
Препоръки за здравословно хранене

Хранене преди и по време на бременност и кърмене - една толкова експлоатирана тема, по която вероятно нищо ново не може да се каже. Затова споделяме с вас насоките, изготвени от професионалист през далечната 2008 г. Можете да ги намерите в албума Препоръки за здравословно хранене. Ако имате въпроси, обадете ни се и ние с удоволствие ще ви помогнем.

прочети повече >>
 
Комплексна грижа за бременността

Комплексният подход към изясняване на проблемите и към проследяване развитието на бебето винаги е за предпочитане пред частичното и отложено във времето изследване. Затова ние ви предлагаме Комплексна грижа в проследяване на бременността (женска консултация). Нашите пакети са направени с идеята да отговорят максимално на вашите нужди от здравна грижа, които са различни при всяка отделна бременност. Разбира се, никой пакет не може да включи абсолютно всички необходими дейности, тъй като всяка бременност е различна и понякога са необходими специфични изследвания.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 37 до 40 гестационна седмица

37-38 гестационна седмица

В този период на бременността бебето е готово за извънутробен живот. Раждане преди 37 г. с. се означава като предтерминно или преждевременно, а бебето е недоносено, докато след 37 г.с. бебето е доносено, а раждането е на термин.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 33 до 36 гестационна седмица

33-34 гестационна седмица

В този период на бременността повечето бебета заемат своята окончателна позиция преди раждане. В огромния процент от случаите това е главично предлежание, т.е. главата на бебето е насочена надолу. Ако вашето бебе е в седалищно предлежание, не се тревожете, все още има време да заеме главична позиция. Можете да опитате да му помогнете със специални упражнения.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 29 до 32 гестационна седмица

29-30 гестационна седмица

Вече сте в последния, трети триместър на бременността.

Бебето става все по-готово за извънутробния живот. Главата и тялото му са в пропорции, почти съответни на тези на новороденото.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 25 до 28 гестационна седмица

25-26 гестационна седмица

Структурите на гръбначния стълб започват да се развиват  - 150 стави, към 1000 лигаменти и 33 междупрешленни диска. Така се предпазва намиращият се в гръбначния стълб гръбначен мозък.

Нервната система разширява своите функции в посока да упражнява контрол върху дишането.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 21 до 24 гестационна седмица

21-22 гестационна седмица

Периодът на бърз растеж през предходните няколко седмици приключва, започва период на сравнително по-бавно нарастване.

Противоположно на този процес нервната система се развива с изключителна скорост.

Главата на бебето в този период съставлява една трета от тялото му.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 17 до 20 гестационна седмица

17-18 гестационна седмица

В нервната система на бебето започва един изключително важен процес, наречен миелинизация на нервните клетки – образува се миелин, който обгръща и защитава невроните.

В скелета на бебето започва процес, наречен осификация – на определени места хрущялната тъкан се замества с костна, но скелетът ще остане гъвкав до края на бременността, за да може да се моделира в процеса на раждане.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 13 до 16 гестационна седмица

13-14 гестационна седмица

В този период от бременността плацентата представлява напълно развит орган, който изхранва вашето бебе, а също така отделя хормони, поддържащи бременността.

Продължава растежът на ноктите, бебето има вежди и тънки косми, които покриват неговото тяло и се наричат лануго. Те затоплят бебето в периода на бременността, когато подкожната мастна тъкан все още не е развита.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 9 до 12 гестационна седмица

9-10 гестационна седмица

Почти всички органи, мускули и нерви са на своите места и функционират.
Зачатъците на горни и долни крайници, които са се оформили още през 7 гестационна седмица, започват да растат и да се издължават.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 5 до 8 гестационна седмица

Това е период на изумително развитие на ембрионалните структури, в резултат от поредица сложни клетъчни процеси, като делене, пролиферация, миграция, диференциация, сигнализация и т.н., които дават началото на всички органи в нашето тяло и е изключително важен за правилното функциониране на организма след раждане. Различни външни фактори могат да се отразят неблагоприятно на развитието на бебето, затова е важно бременната жена да избягва употребата на лекарства с тератогенно действие, алкохол, наркотици, да се предпазва от радиация и излагане на токсини.

прочети повече >>
 
Ембрионално развитие от 1 до 4 гестационна седмица

Нормалната бременност продължава:

  • 280 дни;
  • 40 гестационни седмици;
  • 9 календарни месеца;
  • 10 лунарни месеца;
прочети повече >>
 
Чанта за мама и бебе

Здравейте, приятели! Знаете, че винаги сме работили в посока да помогнем на нашите бъдещи родители. Затова с вълнение споделяме с вас нашата нова, фирмена чанта за мама и бебе, пълна с разкошни продукти. Благодарим за подадената ръка на нашите приятели от фирма Kikkaboo, които произвеждат български стоки с отлично качество. Ние подкрепяме българското!

прочети повече >>
 
Статистика за многоплодните бременности след ин витро оплождане

В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция (ЦАР). Статистиката обхваща четиригодишен отчетен период 2015-2018 г. вкл. и включва името на лечебното заведение, броя раждания и броя родени деца. Лечебните заведения са подредени по съотношение родени деца към раждания. Колкото по-висок е този коефициент, толкова повече са многоплодните бременности с рисковете, които те носят.

прочети повече >>
 
Статистика за брой процедури по ин витро оплождане

В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция (ЦАР). Статистиката обхваща четиригодишен отчетен период 2015-2018 г. вкл. и включва името на лечебното заведение, броя отчетени процедури към ЦАР и процент раждания. Лечебните заведения са подредени по брой проведени процедури.

прочети повече >>
 
Статистика за раждаемост след ин витро оплождане

В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция (ЦАР). Статистиката обхваща четиригодишен отчетен период 2015-2018 г. вкл. и включва името на лечебното заведение, броя отчетени процедури към ЦАР и процент раждания. Лечебните заведения са подредени по процент раждания.

прочети повече >>
 
Скрининг за хромозомни аномалии – нормативна база

С тази статия ви припомняме как законодателно е уреден в България скринингът за хромозомни аномалии през първи триместър на бременността. Основен нормативен документ е Наредба № 26 от 14 юни 2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 2 от 5