За нея


Ектопична (извънматочна) бременност след ин витро

Извънматочна бременност (ИБ) се получава, когато имплантацията на ембриона се случи извън кухината на матката. В огромният процент от случаите това става в тръбата и тогава говорим за тубарна бременност. Понякога ИБ може да се получи и на други места в организма, като напр. В маточната шийка, яйчниците и перитонеума.

ИБ е тежко усложнение на бременността и водеща причина за заболеваемост и смъртност при майката през първия триместър. Нейната честотата се увеличава драстично с прилагането на ин витро оплождане и ембриотрансфер (ЕТ).

прочети повече >>
 
Изследвания преди забременяване
Изследванията преди забременяване са част от профилактичната медицина и подготовка за една успешна бременност. Те трябва да се направят поне 6 месеца преди плануваната бременност, за да е сигурно, че жената е здрава, както и да има време за профилактика и евентуално лечение.

Предконцепционните консултации и грижи са важни, защото някои заболявания могат да се профилактират и лекуват адекватно само преди забременяване, тъй като по време на бременност не можем да използваме всички възможни лекарства и ваксини.
articles/jenata1.gif
прочети повече >>
 
Въпроси и отговори за ЦАР (Център за асистирана репродукция)

"Център за асистирана репродукция" (ЦАР) е юридическо лице към Министерството на здравеопазването. ЦАР е специализирана структура, която организационно и финансово подпомага български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция (ин витро оплождане) при лица с безплодие. В тази статия сме подбрали информация за всичко, което интересува нашите пациенти и засяга работата на ЦАР.

прочети повече >>
 
Репродуктивно здраве - основни понятия

В този кратък обзор ще ви запознаем с основни понятия от областта на семейно планиране, репродуктивно здраве и безплодие (инфертилитет). В статията са използвани данни на СЗО (Световна Здравна Организация), МКБ (Международен Класификатор на Болестите), ASRM (Американско Общество по Репродуктивна Медицина), ESHRE (Европейското Общество за Човешка Репродукция и Ембриология) и МЗ (Министерство на Здравеопазването).

прочети повече >>
 
Имунологични ДНК тестове и бременност в норма и патология

Нормално протичащата бременност е състояние на толеранс между имунната система на майката и наполовина чуждия генетичен материал на плода, унаследен от бащата.

прочети повече>>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

Страница 2 от 6