За нея


Обърнатата пирамида на репродуктивното здраве

Статията е написана през 2014 г. по повод десетгодишнината от създаването на сдружение „Зачатие“. Демографските данни са се променили, но динозавърската позиция на институциите и неандерталският подход към репродуктивното здраве – не.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Митове и реалности за донорството на репродуктивен материал в България

„Донорството при лечението на стерилитет – поглед от всички страни“ бeше основната тема на Деня на репродуктивно здраве, организиран от сдружение „Зачатие“, който се проведе през юни 2013 г. в град Русе. Това е поводът да напиша тази статия. Дали митовете битуват или са развенчани – преценете сами.

Приятно четене!
Ваша д-р Мариела Даскалова

прочети повече >>
 
Статистика за успеваемост на ин витро оплождане по данни на ЦАР

Успеваемостта при ин витро оплождане често е тема за бурни разговори, ожесточени спорове, спекула, фалшиви данни, слухове, полуистини и откровени лъжи. Това води и до нереалистични очаквания от страна на пациентите. В тази таблица ви представяме успеваемостта на ин витро процедурите в лечебните заведения, които имат сключен договор с Център за асистирана репродукция. Статистиката обхваща петгодишен отчетен период 2015-2019 г. вкл. Очаквайте скоро и успеваемост по възрастови групи.

прочети повече >>
 
Ваксинацията срещу коронавирус SARS-CoV-2 (COVID-19)

Уважаеми пациенти, запознаваме ви с документ, който представлява Съвместно изявление на IFFS (Международна федерация на репродуктивните общности) и ESHRE (Европейското общество по човешка репродукция и ембриология) относно ваксинацията срещу COVID-19 на бременни жени и тези, които обмислят бременност.

Решението за получаване на ваксина или отказ от ваксинация зависи от индивидуалния риск, наличността на ваксината и опасенията на всеки отделен човек относно неизвестните рискове от нови ваксини. Силно се препоръчва бременни жените и тези, които планират да заченат, да потърсят професионален съвет, особено когато знанията и начините за консултиране продължават да се развиват.

Последна актуализация - 09 февруари 2021 г.

прочети повече >>
 
Списък на лечебните заведения с договор с Център за асистирана репродукция

Уважаеми пациенти, Център за асистирана репродукция (ЦАР) сключи договори за 2021 година с лечебните заведения (ЛЗ), които отговарят на изискванията според Правилника за работа на ЦАР. В тези ЛЗ могат да се извърват процедури по ин витро оплождане с държавно финансиране. Тук можете да намерите пълен списък, разпределен по градове. Линковете са активни и водят към координатите на съответното ЛЗ.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 2 от 9