За нея


Какво да направим преди забременяване?

Изследванията преди забременяване са част от профилактичната медицина и подготовка за една успешна бременност. Те трябва да се направят поне 6 месеца преди планираната бременност, за да е сигурно, че жената е здрава, както и да има време за профилактика и евентуално лечение. Предконцепционните консултации и грижи са важни, защото някои заболявания могат да се профилактират и лекуват адекватно само преди забременяване, тъй като по време на бременност не можем да използваме всички възможни лекарства и ваксини.

прочети повече >>
 
Да разберем пола на бъдещото бебе - факти и заблуди

Момче или момиче? Полът на бебето винаги е бил обект на любопитство. Как се определя, защо е важно да се знае и какви са основните заблуди - ще разберете, ако прочетете статията. И не бързайте да се хващате на бас или да купувате неща за бебешкото парти, преди да потвърдим пола по време на ултразвуковия преглед.

прочети повече >>
 
Размножаването при човека

Човекът като биологичен вид се размножава трудно. Нещата не се случват точно като по филмите и една сериозна част от хората във фертилна възраст – около 15%, не забременяват с първия сексуален контакт, нито с втория..., не и с третия... И така в опити за забременяване минават месеци, а често и години. Това състояние се нарича инфертилитет или безплодие.

прочети повече >>
 
Неизясненият стерилитет - как да излезем от лабиринта

Написах тази статия през 2015 г., по повод десетата ежегодна инициатива на сдружение Зачатие - Ден на репродуктивното здраве, който се проведе под надслов "Неизясненият стерилитет - как да излезем от лабиринта".

"Танцуваме във кръг и все гадаем,
а по средата Тайната седи и знае."

Робърт Фрост

прочети повече >>
 
Антимюлеров хормон

Антимюлеровият хормон (АМХ) е съвременен маркер за оценка на яйчниковия резерв, както и за прогноза на яйчниковия отговор при хормонална стимулация и качеството на яйцеклетките. АМХ е по-добър прогностичен показател, в сравнение с другите хормони, като напр. ФСХ и инхибин В, а също така неговата възпроизводимост при измерванията е по-висока и количеството му слабо варира спрямо деня на менструалния цикъл. Нивата на АМХ могат да се използват и за диагностика на поликистозен яйчников синдром, ранна менопауза, за мониториране на лечението при яйчникови тумори, а също и при деца с недиференцирани гениталии. АМХ е добър маркер при консултиране на жени в репродуктивна възраст и при семейно планиране.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 3 от 9