За него


Левкоцитоспермия (историята на Тодор)

Историята

Тодор, както и много други пациенти, имаше стандартните за мъжа възражения, като "Защо да се лекувам, след като нямам оплаквания – нищо не ме боли, здрав съм и не виждам смисъл да се тъпча с хапчета". "Тогава да предложа инжекции вместо хапчета?" казвам аз на пациентите с чувство за хумор. И, разбира се, обяснявам как мъжете често са безсимптомни преносители на инфекции, които могат да се отразят негативно на репродуктивното здраве и при двата пола.

"Нали спермограмата ми е в норма, само левкоцитите са завишени!" е силен, логичен и абсолютно... неправилен аргумент. Съвременната медицина може да установява предразположения и рискови фактори, както и да предлага мерки за профилактика и превенция на заболяванията, а не само лечение на вече развити болести.

прочети повече >>
 
Антиспермални антитела (историята на Васил)

Историята

"Как е възможно сам да си атакувам сперматозоидите, абсурдно е!" – ми каза Васил при първата ни среща. Наистина е странно нашето тяло да не разпознава собствените си клетки и да ги атакува, но това се случва и при други заболявания, като ревматоиден артрит, тироидит на Хашимото или лупус еритематодес. Тази група заболявания се наричат автоимунни, като спрямо сперматозоидите организмът може да произвежда антиспермални антитела (АСА).

прочети повече >>
 
Варикоцеле (историята на Йордан)

Историята

С Йордан се запознахме на състезание по вдигане на тежести (състезателят беше той). Оплакваше се от болки, но като елитен спортист стискаше зъби и пиеше обезболяващи. Рисковите фактори при него бяха класически – физически усилия и подценяване на оплакванията, непотърсена навреме лекарска помощ и лечение на симптомите, а не на причината за тях, както и продължително отлагане на проблема по "обективни причини".

прочети повече >>
 
Глобозооспермия (историята на Стефан)

Историята

С тази история искам отново да обърна внимание на един нелеп проблем в българското здравеопазване, който съществува от години и няма никаква воля той да бъде решен. Това е масовото правене на спермограми в клинични лаборатории, които нямат право да предлагат това изследване. Стефан пристигна при мен с погрешно поставено заключение при поредица от спермални анализи. В резултат на това при двойката беше приложена вътрематочна инсеминация – процедура, напълно безполезна при наличие на глобозооспермия.

прочети повече >>
 
Азооспермия (историята на Христо)

Историята

При Христо причината за азооспермия беше генетична – вродена двустранна липса на семепроводи при запазена сперматогенеза. Биопсия за извличане на сперматозоидите и ин витро оплождане при Христо и съпругата му решиха проблема бързо – диагноза за 2 месеца, още толкова за ин витро опита и една щипка късмет.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 12