Рак на тестиса (историята на Борис)

Историята

Борис беше насочен към мен за консултация след открито онкологично заболяване. Колегата онколог беше обяснил отчасти какво е необходимо да се направи в тази ситуация с цел да се съхранят възможностите за репродукция преди предстоящата агресивна терапия. 
Ще ви разкажа за рака на тестиса и неговата връзка с репродуктивното здраве на мъжа...

прочети повече >>
 
И пак за цигарите (историята на Атанас)

Историята

Вероятно и вие, драги читатели, ще реагирате като Атанас: "Докторе, не ми чети лекции като на малко дете. Знам, че е вредно, но не мога да спра да пуша. Много е трудно!" Аз възприемам тази фраза като "не искам", а не като "не мога", защото знам, че човек може всичко.

Разбира се, никой не твърди, че е лесно, напротив. Изисква се мотивация, воля, подкрепа от околните, а понякога и професионална помощ. Битката на Атанас с цигарите беше епична.

А забелязали ли сте, че отказалите се пушачи са най-заклетите непушачи!

прочети повече >>
 
Аспермия (историята на Александър)

Историята

Днес ще ви разкажа историята на мъж, когото не познавам. Това не е необичайно, в последните 15 години правя безплатни консултации на пациенти, които често не идват при мен лично, а само получават указания за поведение. Александър ми се обади преди години, отчаян, че никога няма да стане баща заради тежко заболяване, при което не отделяше сперматозоиди в еякулата. Кореспонденцията ми с него беше предизвикателство пред моя професионализъм заради ограниченията на интернет консултирането. Все пак с решителната помощ на моите колеги, които успяха да обработят сперматозоиди от урината на Александър, историята му завърши щастливо. Още пазя снимка на неговите три деца.

прочети повече >>
 
Профилактика на безплодието (историята на Ангел)

Историята

В историята на Ангел нямаше много за разказване – дойде при мен за профилактика, защото беше прочел една статия, в която се говореше за големия дял, който заема мъжкият стерилитет и беше решил да провери как стоят нещата при него. Това, всъщност, трябва да е история за всички мъже, които казват „Не искам скоро да имам дете." Естествен е стремежът на всеки млад мъж, който иска първо да се образова, да направи кариера, да постигне финансова стабилност и чак тогава да започне да търси сериозен партньор и да планира да бъде баща.

прочети повече >>
 
Проблемът мъжки стерилитет в съвременното българско общество

Това е статия, която съм писала отдавна и е публикувана на 17 юни 2012 година.

Обзор на ситуацията преди повече от 8 години.

Дали нещо се е променило? Прочетете и преценете сами...

прочети повече >>
 
По-щастливи и по-здрави за по-дълго време

Movember - една кампания за здравно образование. През месец ноември всяка година световната здравна общественост провежда редица инициативи относно мъжкото здраве. Началото на това движение е през 2003 г., когато е основана Фондация "Movember" - глобална благотворителна организация, чиято цел е да помогне на мъжете да имат дълъг и щастлив живот в добро здраве.

прочети повече >>
 
За мъжкия инфертилитет от списание 9 месеца

Темата, свързана със създаването на новия живот, засяга еднакво и мъжа, и жената. Понякога обаче цялата „отговорност“ по успешното дирижиране на любовния сценарий сякаш пада върху крехките плещи на нежната половинка. Особено тогава, когато има диагноза „мъжки фактор“. Потърсихме компетентното мнение на специалист в лицето на д-р Мариела Даскалова – лекар с 25-годишна преподавателска практика в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология при Медицинския университет – Пловдив.

>> прочети повече
 
Къде да направя спермограма?

Често ни питате къде да направите спермограма. Лечебните заведения, които имат право да правят спермограми, са регистрираните по чл. 131, ал. 1 от Закона за здравето заведения за болнична и извънболнична помощ. Пълен списък с адреси и данни за контакт се намира на страницата на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Всички останали лечебни заведения, които предлагат да правят спермограми, извършват тази дейност в нарушение на закона, въпреки многогодишните ни усилия това да се забрани.

прочети повече >>
 
Нормозооспермия - лекарят ви очаква

Нормалната спермограма не е достатъчна

И така, спермограмата ви е с нормални параметри. Чудесно! Въпреки това трябва да се срещнете с лекар. Защо? Ще разберете, ако прочетете статията.

прочети повече >>
 
Условия и ред за вземане на сперматозоиди

Уважаеми пациенти, тази статия е в отговор на многобройните ви въпроси за това, какви изследвания са задължителни при процедурите по вътрематочна инсеминация и ин витро оплождане. Нормативният документ, който регламентира необходимите изследвания, е Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването. В няколко последователни материала публикуваме извадки от наредбата с някои кратки обяснения.

прочети повече >>
 
Изследвания при безплодие (инфертилитет)

Уважаеми пациенти, тази статия е в отговор на многобройните ви въпроси за това, какви изследвания са задължителни при процедурите по вътрематочна инсеминация и ин витро оплождане. Нормативният документ, който регламентира необходимите изследвания, е Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването. В няколко последователни материала публикуваме извадки от наредбата с някои кратки обяснения.

прочети повече >>
 
Репродуктивно здраве и проблеми при мъжа

Уважаеми пациенти, заедно с нашите партньори от Puls.bg започнахме поредица, посветена на мъжкото репродуктивно здраве. Мъжете са изтикани в периферията на нашето здравеопазване по отношение на техните репродуктивни способности, рискови фактори и заболявания, които могат да увредят сперматогенезата и да доведат до затруднения в процеса на възпроизводство. На тази тема са посветени статиите от поредицата на д-р Мариела Даскалова.

прочети повече >>
 
Quō vādis? Накъде върви човечеството?

Наистина ли намалява броят на сперматозоидите при мъжете? Доказано ли е или е спекулация? Това какви краткосрочни и дългосрочни ефекти може да има? Как влияе върху здравето на техните деца? Тези и свързани с тях въпроси занимават учените от областта на репродуктивната медицина с конкретен фокус върху мъжкия фертилитет.

прочети повече >>
 
Глобозооспермия

Глобозооспермия (globozoospermia) е медицински термин, който описва специфичен структурен дефект в главата на сперматозоидите. Те нямат акрозома и са кръгли, вместо обичайната елипсовидна форма. Терминът идва от лат. Glogus = кълбо, а наставката "зооспермия" се отнася за сперматозоидите.

прочети повече >>
 
Консултация с лекар - практика и проблеми

Мъжете с безплодие са изтикани в периферията на нашата здравна система. Те често не знаят към кого да се обърнат за помощ, а и стандартно не обичат да посещават лекар. В тази статия ще се опитаме да ви дадем насоки как да преодолеете недостатъците на системата и да получите адекватна медицинска грижа с високо качество.

прочети повече >>
 
Въпросник за репродуктивна оценка на мъжа

Уважаеми пациенти, ако искате да получите нашето мнение по отношение на Вашето състояние, можете предварително да попълните бланката, като отбележите правилния отговор и попълните празните полета. Ако имате въпроси, на които се затруднявате да отговорите, те ще бъдат обсъдени с лекаря. Предоставената от Вас информация ще се съхранява конфиденциално и ще бъде използвана само с Ваше разрешение.

прочети повече >>
 
Български легенди и митове за мъжкия инфертилитет

В областта на репродуктивното здраве българската медицинска доктрина не престава да ме изумява с две неща - с погрешните тези, които създава и с мрачната решителност, с която ги защитава. В стремежа си да съм полезна с информация за по-широк кръг хора, реших да опиша няколко мита, с които от години се срещам в ежедневната си работа с пациентите. Приемете моя сарказъм като горчив опит да прикрия болката си от неразбирането на проблема.

прочети повече >>
 
Домашен тест за оценка на сперматозоидите - предимства и недостатъци

Нарастващата тенденция за автоматизация на процесите в медицината не подмина и областта на репродуктивното здраве. От няколко години на пазара има тестове за оценка на сперматозоидите в домашни условия, а от началото на 2017 – и мобилно приложение. В тази статия ще ви представя по пет предимства и недостатъци на домашните тестове в сравнение с класическия спермален анализ в лечебно заведение.

прочети повече >>
 
Некрозооспермия

Некрозооспермия е медицински термин, който означава, че процентът на витални сперматозоиди в еякулата е под долната референтна граница и процентът неподвижни сперматозоиди в еякулата е над долната референтна граница. Според петото издание на СЗО за оценка на еякулата при мъжа WHO laboratory manual for the examination of human semen and sperm-cervical mucus interaction: 5th Edition /2010/ долната граница на витални сперматозоиди е 58%, т.е. в семенната проба трябва да има поне 58% витални сперматозоиди. Под този процент след спермален анализ се поставя заключение некрозооспермия.

прочети повече >>
 
Помощ при онкологични заболявания

В тази статия ще ви запознаем с възможностите за съхранение на репродуктивните способности при мъже, на които е поставена диагноза рак на тестиса. Важно е тези възможности да се познават, защото действията по съхранение на гамети (сперматозоиди) трябва да предшестват основното лечение на заболяването. Същите препоръки се отнасят и за други видове рак, при които лечението се извършва с методи, оказващи негативно влияние върху сперматогенезата, като химиотерапия или лъчетерапия.

прочети повече >>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 2 от 3