Спермограма - проблеми и решения

По отношение на мъжкия фактор на безплодието обществото ни е все още в дълбока, безпросветна тъма. Информацията е оскъдна, неточна, непълна и често е тотално погрешна. Източниците на вярна информация са малко, а страховете на мъжа - огромни, но често необосновани.

Статията е опит за разяснение на поне част от основните притеснения при мъжете, на които предстои спермален анализ.                                            

articles/man1.gif

Проблемът: необходимост
Обяснение: спермалният анализ е нещо просто за мъжа, не изисква специална подготовка, поносимо е като цена, става бързо, а дава много и важни отговори за причините, водещи до безплодие. Това е първото и задължително изследване за една двойка, желаеща да има дете.
Препоръка: направете спермограма преди всичко останало.

Проблемът: ерекция
Обяснение: все още се налага да обясняваме, че ако един мъж има ерекция и няма проблем със секса, това изобщо не означава, че има сперматозоиди в еякулата и те са годни за оплождане. Това може да се разбере само чрез специализирано изследване.
Препоръка: научете разликата между сексуално и репродуктивно здраве.

Проблемът: смущение
Обяснение: ако мислите, че има нещо срамно и притеснително в правенето на спермален анализ, недейте. Това е един нормален етап в изясняването на причините за репродуктивните неудачи. Всеки ден хиляди мъже отделят еякулат за анализ и хиляди спермограми се правят навсякъде по света.
Препоръка: споделете смущенията си с лекаря.

Проблемът: страх
Обяснение: някои мъже се страхуват от тежки диагнози, включително рак, особено когато имат оплаквания от болка и тежест в областта на тестисите. В огромния брой случаи тези оплаквания се дължат не на раково заболяване, а на нещо доста по-просто и лечимо – варикоцеле (разширени вени).
Препоръка: страхът е лош съветник.

Проблемът: невежество
Обяснение: за жалост, дори и при огромния напредък на медицината продължават да съществуват архаични представи за живота, както и хора, които се възползват от невежеството и предлагат шарлатански методи за диагностика и лечение на безплодието. Нищо не може да се каже за вашите сперматозоиди с гадаене, светене с фенерче в очите и сладки приказки. Единственият начин е да се изследват под микроскоп в специализирана клиника от подготвен за целта специалист.
Препоръка: повишете здравната си култура.

Проблемът: специалист
Обяснение: често у нас спермограми се правят в обикновени лаборатории, от хора, които не са достатъчно квалифицирани за тази специфична дейност, а не от ембриолог. Това води до погрешни изводи, лечение и поведение. Следва загуба на време, нерви и пари, а едно неправилно поставено заключение за нормален еякулат обрича жената на излишни изследвания.
Препоръка: намерете верния специалист.

Проблемът: въздържание
Обяснение: нормите за спермален анализ са изработени за сексуално въздържание от 3 до 5 дни. Отделните показатели на спермограмата се влошават както при по-малко от три, така и при повече от пет дни въздържание.
Препоръка: спазвайте срока на сексуално въздържание.


Проблемът: отделяне
Обяснение: има няколко метода за отделяне на еякулата. Стандартно това става чрез мастурбация в клиниката, в която ще се прави анализа. Някои мъже изпитват неудобство от условията и при тях се допуска отделяне в къщи. При невъзможност за мастурбация и по религиозни причини има вариант еякулатът да се отдели в специално изработен за лабораторни нужди презерватив.
Препоръка: намерете най-удачния за вас вариант.

Проблемът: контейнер
Обяснение: съдът за отделяне на еякулата трябва да е стерилен и за еднократна употреба. В някои лаборатории се практикува използването на чашки, които не са стерилни. Ако в тях има останал детергент или вода, това моментално променя показателите и води до неправилни изводи.
Препоръка: ползвайте само стерилен контейнер.

Проблемът: транспорт
Обяснение: понякога се налага да донесете еякулата от къщи до клиниката. Основен проблем при транспорта е студа, особено през зимата – сперматозоидите са много чувствителни на студ и бързо намаляват подвижността си.
Препоръка: носете контейнера близо до тялото си.

Проблемът: приятели
Обяснение: ако имате приятели, които пушат, имат прекарани заболявания, не ходят по доктори и въпреки това нямат проблеми с възпроизводството, това по никаква логика не означава, че и при вас ще е така.
Препоръка: осъзнайте своята индивидуалност.

Проблемът: роднини
Обяснение: в тази деликатна област намесата на близки и далечни роднини, които твърдят, че вие сте здрав просто защото ви обичат, и по тази причина не е нужно да правите спермограма, не е най-доброто за вас, а е и далече от съвременното ниво на познание.
Препоръка: слушайте жена си.

Проблемът: минало
Обяснение: ако имате вече дете или партньорката ви е забременявала от вас, това все още не означава, че всичко с вашето репродуктивно здраве е наред и нямате нужда от изследвания. Помислете си как някои мъже оплешивяват с времето, вдигат кръвно или напълняват. Биологичният часовник работи и за мъжа.
Препоръка: гледайте само напред.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите безплатна предварителна консултация с висококвалифицирани специалисти относно проблемите, които могат да възникнат преди спермален анализ.