Нощното кърмене - когато денят и нощта се сливат

„Никога след това няма да бъдете толкова безусловно обичана и така необходима за някого.“

Г. Нюлендер

Въпросите за нощното кърмене вълнуват много от майките. Една жена, станала майка току-що, трябва да изтърпи безсънието нощ след нощ. В същото време не може да почива много и през деня, за да се грижи за своето бебе или пък за по-голямото си дете, дома си и другите си ежедневни задачи. Отделно от това сънят при майката е много лек - една въздишка на бебето и вече сме на крак! Затова не се учудвам и не осъждам въпросите на новите майки, кога могат да преустановят нощното кърмене. Разбирам ви! В тази тема ще споделя някои факти и разсъждения относно кърменето през нощта.

Повечето кърмачета имат нужда да се хранят през нощта, поне през първите три до шест месеца. Кърмата е толкова добре усвоима, че стомахчето я разгражда напълно само за няколко часа. Съветите на добрите специалисти са за изключително кърмене през първите 6-8 седмици, дори и през нощта. Все пак направете разлика:

  • През нощта не му говорете и нека стаята да е полуосветена.
  • Не сменяйте мокрия памперс (ако не е много наложително).
  • Опитайте да нахраните детето точно преди да си легнете (така печелим 2-2,5 часа сън)
  • Сложете легълцето на детето до вас, за да не се налага да ставате.
  • Ако е минало малко време между кърменията, опитайте се да успокоите бебето без храна, с прегръдка и спокойно полюшване, лек масаж по коремчето и нежен глас.
  • Можете да му дадете малко преварена вода, но нека да е с лъжичка.
  • Наслаждавайте се на времето с вашето дете, в нощната тишина моментите с него са още по- хубави!

Нека да има и нощна пауза (не повече от 5-6 часа). Това е добре и за детето и за майката, защото в противен случай гърдите се препълват и лактацията ще се намали. Препълнените гърди са сигнал за мозъка, че производството на кърма трябва да спре. Не рядко това може да доведе и до появата на мастит. Освен това всички хормони в организма имат своите денонощни цикли и пролактинът не прави изключение. Той се произвежда в особено големи количества ако се кърми нощем.

От друга страна при някои бебета се получава спад на кръвната захар, ако ги оставим без хранене през дългия нощен период. Имайте предвид, че сънят и бодърстването при бебчетата се променя много през различните седмици. Не се поддавайте на разкази за бебета, които спят непробудно по цели нощи - това не е добре! Бебетата имат нужда да са до родителите си не само за храна, но и за сигурност, за прегръдка и утеха. От проведените проучвания се установява, че рискът от синдрома на внезапната детска смърт е по- голям при деца, които не се събуждат за нощно хранене.

„Може би за кърмачето е по-здравословно да не достига най-дълбоките фази на съня за дълго време и да издържа дълго време без храна.“

Г. Нюлендер

Възможността да се направи „режим“ при толкова малко дете съществува, но големият въпрос е дали има нужда от него? Какво се случва с гърдите на майката през това време? Как се променя съставът на кърмата и отношението на бебето към храната? Как ще се отрази на психиката на майката да успокоява всяка нощ пищящо бебе на ръце? Не е ли по-добре да му предложим гърдата и след това да поспим заедно?

Това са въпроси с еднозначен отговор и ние го знаем – и родителите, и медицинските специалисти.

Съвсем друг е въпросът, че трябва да се наспите, ако се чувствате изтощена. Знам как ще прозвучи това, но се опитвайте да поспивате повече през деня, заедно с детето. Когато бебчо усети, че има добър контакт с мама и храненето „няма да избяга“, нощите стават по-спокойни с времето. Можете да поспивате и малко сутрин, докато тати смени памперса на бебето. Но като цяло, момичета, каквато и помощ да получавате, майчинството е занимание изморително.

Затова не се отчайвайте, а поработете върху себе си по време на бременността – повече сигурна и достоверна информация относно кърменето и отглеждането на бебчетата, компетентен и грижовен медицински специалист, готов да ви обърне внимание по всяко време, подкрепящ партньор в спокойна среда.

Ще се справите! А ние сме до вас!

Акушерка Ина Сарова