Варикоцеле (историята на Йордан)

Историята

С Йордан се запознахме на състезание по вдигане на тежести (състезателят беше той). Оплакваше се от болки, но като елитен спортист стискаше зъби и пиеше обезболяващи. Рисковите фактори при него бяха класически – физически усилия и подценяване на оплакванията, непотърсена навреме лекарска помощ и лечение на симптомите, а не на причината за тях, както и продължително отлагане на проблема по "обективни причини".

Какво е варикоцеле?

Варикоцеле се нарича разширена и уголемена група от вени на скротума. Точно както някои хора имат варикозни вени на долните крайници, някои мъже имат разширени вени на скротума. По хода на вените има разположени множество еднопосочни клапи. Те позволяват на кръвта да се движи само в посока към сърцето и не ѝ позволяват да се връща обратно. Ако тези клапи не работят нормално, кръвта се връща и по силата на гравитацията се събира в най-ниската точка.

Поради анатомични причини варикоцеле се развива по-често отляво, но е възможно да се развие вдясно или да е двустранно, както и известно време след операция да се появи отново, т.нар. рецидив.

Как може да се отрази на сперматогенезата?

При варикоцеле се увреждат основни характеристики на сперматозоидите (т.е. концентрация, подвижност и морфология), както и някои функционални параметри. При мъже с варикоцеле може да се наблюдава голяма разлика в показателите при отделните анализи, а също така повишен обем на еякулата (хиперспермия).

За нормалната си работа тестисите имат нужда от температура, малко по-ниска от тази на тялото. Вероятно това е причината да са разположени извън тялото, вместо вътре в него, където щяха да са по-добре защитени. В студено време тестисите се придвижват към тялото под действие на кремастерните мускули, които се намират в скротума и се контрахират. При по-топло време тези мускули се релаксират, като позволяват на скротума да се отпусне, а тестисите да се отдалечат от тялото и да се охладят.

При варикоцеле тестисът от страната на разширените вени е изложен на висока температура, което е вредно за сперматозоидите. Дори когато мъжът има едностранно варикоцеле, целият скротум се затопля от кръвта и двата тестиса са изложени на негативното влияние на високата температура.

Вените, които дренират тестисите, се вливат в по-големи вени. От лявата страна тестикуларната вена се влива в лявата бъбречна вена. Тя носи отпадни продукти от бъбрека, които могат по обратния път да достигнат до скротума и да се съберат там. Това може да има негативен ефект върху сперматогенезата.

Как се поставя диагнозата?

Самодиагностика: много мъже знаят, че имат варикоцеле, защото усещат разширените вени на скротума. Тези мъже имат голямо варикоцеле. При тях също може да се наблюдава съществена разлика в размерите на двата тестиса, както и да усещат дискомфорт от страната на разширените вени.

Преглед от специалист: по време на физикалния преглед лекарят може да постави диагнозата варикоцеле. Разширените вени могат най-добре да се палпират, когато мъжът стои прав и могат да изчезват, когато лежи.

Инструментални тестове: ултразвуковото изследване е стандартна практика в съвременната медицина като неинвазивна техника за поставяне на диагноза. Чрез него се визуализират тестисите и епидидимите, измерва се диаметъра на вените, както и се търсят други отклонения. Последни проучвания показват, че при 31% от инфертилните мъже се открива патология, която не е била подозирана при физикалния преглед. Доплеровата велосиметрия позволява да се картира движението на кръвта през вените около тестиса и да се изчислят функционални показатели.

Как се лекува?

Златният стандарт е операцията по отстраняване на варикоцеле (варикоцелектомия). За съжаление, няма консервативно лечение, макар да могат да се направят някои препоръки към мъжете с варикоцеле, чрез което се цели да се избегнат или отстранят рисковите фактори. Добрата новина е, че операцията е с висока успеваемост и положителният ефект върху сперматогенезата се наблюдава при огромна част от оперираните.

Има направени множество проучвания върху постоперативните показатели. В това число и в едно наше изследване над 50% от оперираните мъже с азооспермия преди операцията възстановиха сперматогенезата си. Това са доста окуражаващи резултати.

Запомнете: много голям брой мъже имат варикоцеле и в продължителни периоди от време не търсят лекарска помощ заради неудобство или поради страх от операция. Колкото по-рано се открие и отстрани, толкова по-голяма е вероятността да няма трайни увреждания на фертилната способност.

Статията е част от поредицата "Мъжко здраве с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.