Аспермия (историята на Александър)

Историята

Днес ще ви разкажа историята на мъж, когото не познавам. Това не е необичайно, в последните 15 години правя безплатни консултации на пациенти, които често не идват при мен лично, а само получават указания за поведение. Александър ми се обади преди години, отчаян, че никога няма да стане баща заради тежко заболяване, при което не отделяше сперматозоиди в еякулата. Кореспонденцията ми с него беше предизвикателство пред моя професионализъм заради ограниченията на интернет консултирането. Все пак с решителната помощ на моите колеги, които успяха да обработят сперматозоиди от урината на Александър, историята му завърши щастливо. Още пазя снимка на неговите три деца.

Какво е аспермия?

Аспермия (aspermia) е термин, с който означаваме липсата еякулат. Терминът има старогръцки произход и е съчетание на думите: α, a – отрицание и σπέρμα, sperma – сперма, семе.

Какво е ретроградна еякулация?

Ретроградната еякулация представлява разстройство в нормалния физиологичен процес на еякулация и засяга не повече от 1% от мъжете с репродуктивни проблеми. В норма по време на оргазъм сперматозоидите преминават от тестисите през епидидима, семепроводите и простатната жлеза, където се смесват с отделяния от нея секрет. Оттам спермата се движи в посока към уретрата, пениса и излиза навън през външния отвор на уретрата по време на еякулация.

Мускулите в областта на шийката на пикочния мехур се контрахират (съкращават) и така не позволяват на спермата да навлезе в пикочния мехур. Това са същите мускули, които задържат урината в пикочния мехур и не позволяват произволното ѝ отделяне. При състоянието ретроградна еякулация тези мускули не работят правилно и това позволява на спермата да се движи в обратна на нормалната посока (ретроградно или назад към пикочния мехур).

Симптоми

По време на еякулация се отделя много малко или никаква сперма. Това състояние се нарича сух оргазъм. Понякога може да бъде придружено от недостатъчна удовлетвореност след оргазъм. Урината след еякулация може да е мътна заради съдържанието на сперма в нея.

Причини и рискови фактори

Основните причини, водещи до ретроградна еякулация, са:

  • Операции в областта на таза, перитонеалната кухина или половата система, в това число оперативно премахване на простатната жлеза (простатектомия) и оперативно премахване на пикочния мехур (цистектомия), операции върху дебелото черво (колон и ректум) и тестисите;
  • Карцином на пикочния мехур;
  • Радиационна терапия в областта на малкия таз;
  • Увреждане на нервите на малкия таз вследствие системни заболявания – захарен диабет, множествена склероза;
  • Спина бифида;
  • Травми и тумори на гръбначния мозък, обемзаемащи процеси в областта на гръбначномозъчния канал, операции на междупрешленните дискове и долната част на гръбначния стълб;
  • Страничен ефект от някои лекарства;
  • Вроден дефект на уретрата или на пикочния мехур.

Как се установява ретроградна еякулация?

Това става чрез анамнеза, преглед и тест за ретроградна еякулация. При срещата с лекаря той ще ви попита за рисковите фактори и заболявания, които могат да доведат до аспермия.

Тестът за ретроградна еякулация е неизвазивен лабораторен метод. Извършва се при спазени условия за спермален анализ. Ще получите два стерилни контейнера. Преди еякулация трябва да уринирате. В единия контейнер ще отделите еякулат, а в другия - урина след еякулация. Двете проби ще бъдат изследвани от ембриолог, след което ще получите в писмен вид резултат от анализа.

При нужда ще ви бъде предложен преглед и консултация с уролог, ендокринолог, хирург или друг специалист. В случаите, в които не се открият сперматозоиди в урината, лекарят ще ви препоръча допълнителни диагностични процедури за уточняване на причината за аспермия.

Какво следва?

Лечението на ретроградната еякулация е в зависимост от нейната причина. То включва контрол върху диабета, както и консервативно лечение с антидепресанти, антиконгестивни или антихистаминови препарати. Ако консервативното лечение е неприложимо, могат да се обсъдят асистирани репродуктивни методи, при които след специална подготовка се извличат сперматозоиди от урината след еякулация, обработват се и се използват за целите на асистираната репродукция (вътрематочна инсеминация или ин витро оплождане). В редки случаи може да се предложи извличане на сперматозоиди от тестис или епидидим.

Запомнете: Заключението от спермалния анализ "аспермия" не е диагноза. Понякога и при на пръв поглед безнадеждни ситуации съвременната медицина може да предложи изход и лечение.

Статията е част от поредицата "Мъжко здраве с д-р Мариела Даскалова" и е съвместна инициатива с нашите приятели от здравния портал Puls.bg.