Заедно можем повече

Драги пациенти, вие ни се доверявате, разчитате на нашия професионализъм и оставяте здравето и живота си на нашите грижи. Днес се обръщаме към вас с малко повече думи, но с много любов и загриженост за вашето здраве. На вас, днешните бременни, се падна тежката задача да износите новия живот в условията на вирусна пандемия, предизвикана от коронавирус SARS-CoV-2. Съчувстваме ви с цялото си сърце и ще направим всичко възможно това да се случи с минимални, но ефективни усилия от всички страни.

През тези два месеца на извънредно положение заради обявената пандемия, нашата работа се увеличи многократно. Бременността е състояние на повишена тревожност, която допълнително бе изострена заради коронавирусната инфекция и предприетите у нас мерки. Формално тези мерки изглеждаха строги заради непрекъснатите, извънредни, много продължителни и в неподходящо време брифинги. Пред вас се явяваше не лекар с бяла престилка, не хирург и не професор с научни постижения, а военен с униформа и генералски пагони, който внушаваше страх и заплашваше с апокалиптични картини. Реално обаче мерките бяха меки, дори в сравнение със съседни нам държави, а в определени точки – излишни и дори вредни.

Усилията на новосформирания щаб трябваше да бъдат насочени в няколко посоки. Първо, опазване здравето и живота на възрастните хора. Второ, опазване здравето и живота на медицинските специалисти. Трето, но много важно, преструктуриране на здравната система, създаване на условия тя да издържи на потенциалния висок брой тежко болни пациенти, обучение на здравни специалисти, мобилизиране на специализанти, привличане на хора към критичните точки на системата и т.н. Четвърто, масово тестване, особено на рисковите групи и тяхното изолиране. Успоредно с това държавата ясно показа, че ще бъде безкомпромисна към опитите за критика, като прокуратурата светкавично повдигна обвинения за всяване на паника срещу наши колеги и други граждани, които си позволиха да споменат, че има недостиг на предпазни средства, лекарства и тестове. Затова ние не казваме, че тези неща не се случиха и оставяме на вас да прецените.

Въпросът с тестовете наистина е труден, защото вирусът е нов, а една част от тестовете не са достатъчно надеждни. Това обаче не може да е аргумент срещу тестването. Запитайте се защо държавата осигури тестове на политическия елит, при това определени хора се тестваха многократно, а не осигури такива за обикновения гражданин и данъкоплатец.

Конкретният повод за това обръщение е края на извънредното положение в България. Този край е формален. Юридически сега сме в извънредна епидемична обстановка. На практика противоепидемичните мерки остават в пълната сила така, както бяха и досега. Вирусът съществува. Той е сред нас и опасността от заразяване не е преминала. Това е нов, неизвестен на науката причинител, има все още много въпросителни относно начините на заразяване, как поразява човешкото тяло, какви методи на лечение могат да се използват, защо някои прости неща сработват, а други грандиозни усилия се провалят, от какво точно загиват хората и т.н., и т.н. Това винаги създава усещане за несигурност – както в обществото, така и сред научната общност. От самото начало ние бяхме против това да се обсъжда публично и хора, които нямат критично мислене, да се замерят с аргументи от текущи проучвания, тъй като създава още по-голяма обърканост и тревожност у пациентите.

В условията на неотминала епидемия искаме да ви кажем следните няколко неща.

Не слагайте знак за равенство, защото:

  • Контактен не е равно на заразен
  • Заразен не е равно на болен
  • Болен не е равно на тежко болен
  • Тежко болен не е равно на интубиран
  • Интубиран не означава, че няма да оцелее.

По данните, които съществуват до момента, малко над 80% от хората, които ще се срещнат с вируса, ще имат съвсем леки или никакви симптоми и ще изчакат преминаването на инфекцията в домашни условия. Под 15% ще развият по-ясни симптоми, напр. кашлица, висока температура и затруднено дишане. Под 5% ще имат нужда от интензивно болнично лечение и медицината няма да може да помогне на по-малко от 2%. Разбира се, тази статистика може да се промени с натрупване на повече данни и всеки живот е важен. Но и паниката може да ви навреди също толкова успешно, колкото и заразата.

Възрастта е рисков фактор за по-тежко протичане на инфекцията, но не сам по себе си, а защото възрастните хора имат повече заболявания, които се усложняват от заразното заболяване. Тези т.нар. коморбидности (придружаващи заболявания) са вече известни, те включват:

  • хронични белодробни заболявания,
  • захарен диабет,
  • сърдечно-съдови заболявания,
  • артериална хипертония и
  • неопластични (ракови) болести.

Част от бременните жени също могат да имат или са склонни да развият някое от тези заболявания.

Бременните жени не изглежда да са по-рискови по отношение на заразяването, в сравнение с небременните жени. Също така няма данни за вертикална трансмисия на SARS-CoV-2, т.е. няма данни, че майката може да зарази бебето си вътреутробно чрез преминаване на вируса през плацентата. Няма данни и че вирусът преминава в кърмата. Въпреки това бременните жени е желателно да се предпазват от вирусни заболявания по принцип. Високата температура и общите оплаквания на една бременна жена не са за подценяване и те могат самостоятелно да навредят на бременността ѝ. Освен това, не казваме, че нашата здравна система няма да се справи с болни от COVID-19 бременни жени, но не искаме да тестваме нейната готовност с нашите бременни. Препоръките ни към вас са основани на препоръките, изработени от световнопризнати организации, като ACOG, CDC, RCOG, ISUOG и т.н.

  • Избягвайте пребиваването на едно място с много хора в затворени помещения, напр. посещение на МОЛ-ове, кина, големи хранителни магазини и т.н. Обещаваме ви, че МОЛ-овете ще са отворени и след края на епидемията.
  • Избягвайте събиране с деца, като детски рождени дни и детски празници по друг повод. Децата могат да бъдат здрави заразоносители.
  • Носете маски в затворени помещения и на места, където не можете да стоите на разстояние от 2 метра от друг човек, напр. опашки в магазин, аптека, данъчна служба, банка и т.н.
  • Знаем, че маските са ви неудобни. Знаем, че ви е трудно да дишате с тях. Не го правим, за да ви измъчваме. Вие носите маската половин час при нас, ние носим маски по 10 часа дневно. И не се оплакваме, нашето неудобство е като капка в морето, в сравнение с колегите ни, които работят в отделенията с болни от COVID-19.
  • Правилното носене на маската е върху устата и носа, добре прилепнала към лицето. Ако не се носи правилно, няма смисъл от нея. Вижте споделените и от нас указания за правилно поставяне и сваляне на маска.
  • Здравните специалисти се заразяват по-често и при тях заболяването протича по-тежко поради недостига и лошото качество на личните предпазни средства и заради високия вирусен товар, на който са изложени. Намалявайки микробното число с носенето на маски, вие предпазвате себе си, пазите и нас, за да има кой да ви лекува.
  • Продължаваме да не допускаме придружители, но даваме пълен запис на прегледа, както и досега. Осигурили сме места за поединично изчакване. Липсата на поток от пациенти с други заболявания е предимство, това намалява микробното число, а ние проветряваме и дезинфекцираме след всеки пациент.
  • Мийте редовно и дезинфекцирайте ръцете си. При нас има листовки за правилното миене на ръце и осигурени измиващи и дезинфекциращи средства. Ние го правим по 40 пъти на ден. Качествените дезинфектанти изчезнаха от самото начало на кризата. Сега ползваме по-агресивни към кожата средства, заради които правим екземи. Но за вас сме осигурили най-добрите препарати.
  • Движете се и спортувайте, освен ако няма противопоказания. Принудителното стоене вкъщи, неправилното хранене и липсата на движение имат силно негативен ефект върху здравето на бременната жена – както физическо, така и психическо.
  • Всеки, който е бил отвън и влиза в дома, трябва да събуе обувките и горните си дрехи, както и да измие ръцете, лицето и откритите части на тялото си. Внесените отвън покупки също трябва да се третират като опасни, като се изхвърлят опаковките им и измиват, преди да се приберат в хладилника или в шкафа.
  • Не се поддавайте на конспиративни теории, не му е сега времето, не подценявайте заразата.
  • Не се поддавайте на паника, макар да ви плашат, че "много хора яко ще измрат". Паниката е лош съветник. Бъдете разумни, а когато ви е невъзможно да се справите сами, не се колебайте да споделяте с нас вашите притеснения.
  • Ако имате други оплаквания, не се страхувайте, че ще се заразите с коронавирус, ако посетите лекарски кабинет. Обадете се на лекаря и коментирайте с него правилното поведение, защото бременната жена може да боледува от всички други болести, както и извън бременност.
  • Ние отговаряме на всякакви въпроси. За нас няма глупави, провокативни, повтарящи се, дразнещи и прочие въпроси. Ние нямаме привилегията да излизаме извън нерви и да губим самообладание. Редовият лекар не може да си позволи да се държи като примадона, а трябва да отговаря на притесненията на пациентите си. Ние сме обучени за това.
  • Прочетете нашите информационни материали и не се притеснявайте да питате, ако нещо не е ясно, а ние ще ви дадем насоки за отглеждане на бебето, кърмене и грижи за него след раждане.

Ако сте стигнали дотук, искаме да ви кажем, че през България са минали и много по-страшни изпитания. Ние сме корав народ, заедно ще се справим.

От екипа на Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив