Отворено писмо

Отворено писмо

До Алианс на българските акушерки

От д-р Васил Даскалов, акушер-гинеколог

Уважаеми български акушерки, поздравявам ви с настъпването на Новата година!

СЗО обяви 2020 година за година на медицинската сестра и акушерката. Изборът не е случаен, преди 200 години е родена Флоранс Найтингейл - английска медицинска сестра, която поставя основите на съвременната сестринска грижа.

Иска ми се през 2020 година да имаме множество поводи да празнуваме раждането на живота, да се радваме на бебешкия плач, на усмивките по лицата на родилките и техните близки. Но си давам сметка колко често сме далече от празнуването и колко много неуредици има в здравеопазването ни. Трудът на акушерката от години е подценяван в нашата държава, броят на акушерките намалява и работата не им носи дължимото обществено признание.

С това писмо декларирам своята готовност да помогна на всяка българска акушерка в нейното професионално израстване. Вратите на лечебното заведение, което ръководя, са отворени за всеки специалист, който има желание да надгради познанията си. Мога да предложа добронамереност, безплатно обучение на съвременен клас апаратура, от екип с разностранни познания, висока квалификация и дългогодишен опит в акушерската грижа.

Нека заедно намерим възможностите за съвместна работа в интерес на пациента, като използваме годината да отбележим уникалния принос на акушерката за здравето на жената.

С уважение и признателност!

Д-р Васил Даскалов, акшер-гинеколог